Zöldség-Gyümölcs

Az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal elmarad a tavalyitól Németországban

Agrofórum Online

Németországban 2023-ban az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 10 900 tonnára. A paradicsomot kisebb területen termesztették, míg az uborkatermesztés megduplázódott a teljes üvegházi területen. Ezek a változások kihívások elé állítják a helyi gazdákat.

2023-ban a türingiai üvegházakban összesen mintegy 10 900 tonna zöldséget takarítottak be. A Türingiai Statisztikai Hivatal szerint ez 640 tonnával, azaz 6 százalékkal kevesebb, mint 2022-ben. A türingiai üvegházakon belül a termesztett terület az előző évhez képest kismértékben, 0,3 hektárral, azaz 1 százalékkal csökkent, és 2023-ban összesen 32 hektár volt.

Türingiában a legtöbb üvegházi területet (83 százalék) a paradicsom termesztésére fordították. A paradicsom számára kijelölt terület az előző évhez képest 1 hektárral (vagy 5 százalékkal) kevesebb, összesen 27 hektár volt.

A betakarított mennyiség mintegy 9700 tonna volt, ami 1400 tonnás, azaz 12 százalékos csökkenést jelent 2022-hez képest. A hektáronkénti terméshozam 363 tonna volt, ami hektáronként 30 tonnával alacsonyabb az előző évi adatoknál, ami 8 százalékos csökkenést jelent.

Megduplázódik az uborkatermesztés

Az uborkatermesztés a teljes üvegházi terület mintegy 2 hektárját foglalta el, ami az előző évhez képest megduplázódott. A fennmaradó 3 hektár üvegházi területből körülbelül 2 hektárt a paprikatermesztésre (beleértve a chili és a paprika fajtákat) fordítottak. Ezenkívül körülbelül 1 hektáron termesztettek salátát, retket és egyéb zöldségféléket (pl. padlizsán, zöldbab).

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Karó nélkül nem terem? A paradicsom titka

2025. június 24. 11:10

A karózott paradicsom nemcsak szebben terem, de ellenállóbb is a betegségekkel szemben. Mutatjuk a legjobb támasztási módszereket és a leggyakoribb hibákat.

Paradicsombogyó repedésének lehetséges okai

2023. március 30. 07:34

A technológiára visszavezethető minőségi hibák például a rossz bogyókötődés, az apró, üreges termések, a színhibák, a torz és repedt bogyók.

A szabadföldön termesztett paradicsom integrált növényvédelme

2019. július 31. 05:37

Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem elveit a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön? Mit tehetünk zöldségeink (pl.: a paradicsom) legteljesebb védelme érdekében? Ehhez nyújt segítséget egy egyetemi kutatás összegyűjtött anyaga.

70 fokos hőség perzselte fel a paradicsomot Marokkóban

2023. október 27. 14:40

A tudósok egyetértenek abban, hogy jelenleg a marokkói mezőgazdaság számára az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb kihívást. Ezzel azok a szakemberek is egyetértenek, akik a helyszínen küzdenek az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel.