Zöldség-Gyümölcs

Bajban a paradicsomtermesztés, folyamatos lecsúszásban a spanyol export mennyisége

Agrofórum Online

A 2014/2015-ös szezon óta egyfolytában csökken a spanyol paradicsomkivitel mennyisége, bár az export értéke eddig növekedést mutatott.

Az Estacom jelentése szerint az elmúlt évtizedben a spanyol paradicsomexport mennyisége folyamatosan csökkent, bár értéke nőtt. A 2023/2024-es szezon volt az első, amikor már mindkét mutatóban csökkenést regisztráltak.

Visszaesett a felvásárlás

A 2014/2015-ös idény óta a legfontosabb partnerországok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Németország folyamatosan csökkentették a spanyol paradicsom felvásárlását. A legnagyobb visszaesést az Egyesült Királyság mutatja -60%-kal, majd Franciaország (-46%), Hollandia (-43%) és Németország (-9,5%) következik.

Összességében a kivitel 343 ezer tonnával csökkent, ami 35,6%-os visszaesést jelent a 2014/2015-ös évhez képest – a 2023/2024-es szezonban Spanyolország 632,61 ezer tonna paradicsomot exportált.

Csökkent a mennyiség

A mennyiség csökkenése ellenére Spanyolország még az előző szezonban is 1094,37 millió euró bevételhez jutott a paradicsom kiviteléből, ami 1,73 eurós kilónkénti átlagárat jelent. A legmagasabb átlagárat az Egyesült Királyság fizette (2,29 euró/kg), majd Németország (1,87 euró) és Hollandia (1,69 euró) következett.

A spanyol paradicsom fő felvásárlója Németország, ahová 205,48 ezer tonnát szállítottak a hispánok (384,89 millió euró értékben). Franciaország és Hollandia áll a második és harmadik helyen, a negyedik az Egyesült Királyság, az ötödik helyet pedig Lengyelország foglalja el.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Túl sok a marokkói paradicsom az EU-ban

2021. augusztus 1. 06:56

Az olasz, francia, és spanyol paradicsomtermelők hatósági panaszt tettek annak kapcsán, hogy Marokkó megsérti az Európai Unióval kötött paradicsom-kereskedelmet érintő megállapodást.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Aggasztó minőségű, vegyszerszennyezett paradicsommal árasztja el Marokkó Európát

2024. szeptember 13. 16:10

432 potenciális peszticidre vizsgálták meg a marokkói Souss Massa régióban termesztett 39-féle paradicsomot, és ebből 22 mintánál (56%) pozitív eset született.

Mit és hogyan érdemes utóérlelni?

2022. október 24. 05:36

Október és november magasságában a töveken maradt terményt már sok esetben zölden szedjük le. Nézzük, mit és hogyan érdemes utóérlelni?