8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Zöldség-Gyümölcs

Bajban a paradicsomtermesztés, folyamatos lecsúszásban a spanyol export mennyisége

Agrofórum Online

A 2014/2015-ös szezon óta egyfolytában csökken a spanyol paradicsomkivitel mennyisége, bár az export értéke eddig növekedést mutatott.

Az Estacom jelentése szerint az elmúlt évtizedben a spanyol paradicsomexport mennyisége folyamatosan csökkent, bár értéke nőtt. A 2023/2024-es szezon volt az első, amikor már mindkét mutatóban csökkenést regisztráltak.

Visszaesett a felvásárlás

A 2014/2015-ös idény óta a legfontosabb partnerországok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Németország folyamatosan csökkentették a spanyol paradicsom felvásárlását. A legnagyobb visszaesést az Egyesült Királyság mutatja -60%-kal, majd Franciaország (-46%), Hollandia (-43%) és Németország (-9,5%) következik.

Összességében a kivitel 343 ezer tonnával csökkent, ami 35,6%-os visszaesést jelent a 2014/2015-ös évhez képest – a 2023/2024-es szezonban Spanyolország 632,61 ezer tonna paradicsomot exportált.

Csökkent a mennyiség

A mennyiség csökkenése ellenére Spanyolország még az előző szezonban is 1094,37 millió euró bevételhez jutott a paradicsom kiviteléből, ami 1,73 eurós kilónkénti átlagárat jelent. A legmagasabb átlagárat az Egyesült Királyság fizette (2,29 euró/kg), majd Németország (1,87 euró) és Hollandia (1,69 euró) következett.

A spanyol paradicsom fő felvásárlója Németország, ahová 205,48 ezer tonnát szállítottak a hispánok (384,89 millió euró értékben). Franciaország és Hollandia áll a második és harmadik helyen, a negyedik az Egyesült Királyság, az ötödik helyet pedig Lengyelország foglalja el.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20. 04:31

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból?

2022. augusztus 20. 04:36

Hogyan lehet vetőmagnak kinyerni a magot a paradicsomból, hogyan járjak el? Van valami különleges módja?

Betelepített méhek és ragadozó rovarok segítségével termelik a magyar paradicsomot

2019. március 11. 07:36

A technológia alapja a talaj nélküli, hidropónikus termesztés, a tápanyag-ellátást a öntözőrendszerrel oldják meg, a fűtést pedig termálvízzel.

Zöldség Videó