26℃ 14℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Zöldség-Gyümölcs

Bajban a paradicsomtermesztés, folyamatos lecsúszásban a spanyol export mennyisége

Agrofórum Online

A 2014/2015-ös szezon óta egyfolytában csökken a spanyol paradicsomkivitel mennyisége, bár az export értéke eddig növekedést mutatott.

Az Estacom jelentése szerint az elmúlt évtizedben a spanyol paradicsomexport mennyisége folyamatosan csökkent, bár értéke nőtt. A 2023/2024-es szezon volt az első, amikor már mindkét mutatóban csökkenést regisztráltak.

Visszaesett a felvásárlás

A 2014/2015-ös idény óta a legfontosabb partnerországok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Németország folyamatosan csökkentették a spanyol paradicsom felvásárlását. A legnagyobb visszaesést az Egyesült Királyság mutatja -60%-kal, majd Franciaország (-46%), Hollandia (-43%) és Németország (-9,5%) következik.

Összességében a kivitel 343 ezer tonnával csökkent, ami 35,6%-os visszaesést jelent a 2014/2015-ös évhez képest – a 2023/2024-es szezonban Spanyolország 632,61 ezer tonna paradicsomot exportált.

Csökkent a mennyiség

A mennyiség csökkenése ellenére Spanyolország még az előző szezonban is 1094,37 millió euró bevételhez jutott a paradicsom kiviteléből, ami 1,73 eurós kilónkénti átlagárat jelent. A legmagasabb átlagárat az Egyesült Királyság fizette (2,29 euró/kg), majd Németország (1,87 euró) és Hollandia (1,69 euró) következett.

A spanyol paradicsom fő felvásárlója Németország, ahová 205,48 ezer tonnát szállítottak a hispánok (384,89 millió euró értékben). Franciaország és Hollandia áll a második és harmadik helyen, a negyedik az Egyesült Királyság, az ötödik helyet pedig Lengyelország foglalja el.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Miért és hogyan hónaljazzuk a paradicsomot?

2023. július 11. 07:33

Paradicsom gondozásával kapcsolatban van kérdésem Önökhöz. Miért kell hónaljazni a paradicsomot? Hogyan kell ezt a munkát elvégezni?

A szabadföldön termesztett paradicsom hiánybetegségei és élettani károsodásai

2019. augusztus 15. 04:36

Miért fontos a hiánybetegségek és élettani károsodások ismerete? Mik lehetnek a kiváltó tényezők? Hogyan jelentkezhetnek a szabadföldön termesztett paradicsomon a talaj- és időjárási tényezőkből, valamint a tápanyag-ellátásból adódó károsodások?

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Cukkinis-padlizsános lecsó házi kolbásszal

2019. július 25. 04:33

Számomra nincs is nagyobb öröm, mint mikor a saját termesztésű zöldségeimből alkothatok valami igazán színes ételt!