Zöldség-Gyümölcs

Brexit paradicsom

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyság paradicsomtermelői jelenleg az éves fogyasztás csupán 20%-át képesek előállítani. Dr. Philip Morley, a Brit Paradicsomtermesztők Szövetségének vezetőségi tagja úgy látja, hogy a termesztők meglehetősen derűlátóak a jövőt illetően, és készek a fenntarthatósági elvek mentén kielégíteni a keresletet - olvasható a hortidaily.com-on.

A termesztők 95%-át reprezentáló Szövetség egy új márka- és fogyasztóorientált weboldal fejlesztésével állt elő, azzal a hosszútávú célkitűzéssel, hogy népszerűsítse a fogyasztók körében a brit paradicsomot. Nagy-Britanniában a vásárlók évente körülbelül 500 000 tonna, megközelítőleg 921 millió angol font értékű friss paradicsomot fogyasztanak. Ennek az összmennyiségnek a 20%-át állítják elő a helyi termelők, amely a szezoncsúcsra eléri az 50%-ot is.

Az élelmiszer-biztonság jelentősen fókuszba került a Brexit és a pandémia következtében. A gyakorlat része lett a rövidebb élelmiszerláncok kialakítása a munkahelyteremtés és a helyi közösségek támogatása érdekében. Ez a struktúra segíti az élelmiszerek eredete iránt élénken érdeklődő fogyasztó közönséget is. A Brexit következtében bevezetett importtal kapcsolatos szigorítások is hozzájárulnak a belső termelés fejlesztéséhez, hiszen a behozatal kevésbé gördülékeny.

Az üvegházak építéséhez szükséges magas beruházási költségek (kb. 1 millió font hektáronként) korlátozzák a gyors terjeszkedést. Ennek ellenére a brit termelők készek kielégíteni a keresletet, és kiváló minőségű terméssel állnak elő egész évben, mindezt a fenntarthatósági stratégiák megvalósítása mentén, napelemes rendszerek, geotermikus fűtés, és az újrahasznosított esővíz segítségével. A legújabb számítógépes és szenzoros rendszerek telepítésével történik a termelés szempontjából legkedvezőbb körülmények kialakítása, a növényvédelemben pedig bevetik a biológiai technológiákat.

A Thanet Earth, Flavourfresh, Red Roofs, Glinwell, La Serra, The Green House Growers, R & L Holt nevű cégek ékes példái annak, hogy miként ültethetők a fenntarthatósági elvek az üzletmenetbe. Az egyre innovatívabb termelők jelentős összegeket fektetnek a következő generációs termesztési technológiákba, amelyek lehetővé teszik a növényi biológia mélyebb megismerését. A kiváló minőségű és egészségesebb alapanyagokból készült termékek esetében immár büszkeségként jelenik meg a ,,brit” jelző.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9317037/british-tomato-growers-ready-to-meet-increased-demand-following-brexit/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

NAK TechLab inkubációs program - támogató környezet startup vállalkozásoknak

2019. december 6. 10:39

A fő cél, hogy az agrárszektor felfedezze, megismerje és alkalmazni kezdje azokat az innovatív megoldásokat, melyek alapjaiban és hosszú távon képesek megújítani a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar működését.

Goodyear: ötven százalékkal jobb futásteljesítmény és rövidebb féktáv

2020. február 20. 09:47

Az új EffcientGrip Performance 2 megnövekedett futásteljesítményét számos innovatív fejlesztés teszi lehetővé a kiváló teljesítmény megőrzése mellett.

Új létesítményt nyitott a Corteva

2023. július 11. 09:56

A központ a Corteva globális laboratóriumi hálózatába integrálódik, és kiegészíti a vállalat amerikai laboratóriumcsoportját.

A Ford évente félmillió elektromos pick-up gyártását tervezi

2023. április 9. 05:36

Az új gyár építésének tavalyi megkezdése óta a Ford már elindította egy új generációs elektromos pick-up fejlesztését T3 kódnéven, amelyet 2025-től a BlueOval City-ben gyártanak.