Zöldség-Gyümölcs

Brexit paradicsom

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyság paradicsomtermelői jelenleg az éves fogyasztás csupán 20%-át képesek előállítani. Dr. Philip Morley, a Brit Paradicsomtermesztők Szövetségének vezetőségi tagja úgy látja, hogy a termesztők meglehetősen derűlátóak a jövőt illetően, és készek a fenntarthatósági elvek mentén kielégíteni a keresletet - olvasható a hortidaily.com-on.

A termesztők 95%-át reprezentáló Szövetség egy új márka- és fogyasztóorientált weboldal fejlesztésével állt elő, azzal a hosszútávú célkitűzéssel, hogy népszerűsítse a fogyasztók körében a brit paradicsomot. Nagy-Britanniában a vásárlók évente körülbelül 500 000 tonna, megközelítőleg 921 millió angol font értékű friss paradicsomot fogyasztanak. Ennek az összmennyiségnek a 20%-át állítják elő a helyi termelők, amely a szezoncsúcsra eléri az 50%-ot is.

Az élelmiszer-biztonság jelentősen fókuszba került a Brexit és a pandémia következtében. A gyakorlat része lett a rövidebb élelmiszerláncok kialakítása a munkahelyteremtés és a helyi közösségek támogatása érdekében. Ez a struktúra segíti az élelmiszerek eredete iránt élénken érdeklődő fogyasztó közönséget is. A Brexit következtében bevezetett importtal kapcsolatos szigorítások is hozzájárulnak a belső termelés fejlesztéséhez, hiszen a behozatal kevésbé gördülékeny.

Az üvegházak építéséhez szükséges magas beruházási költségek (kb. 1 millió font hektáronként) korlátozzák a gyors terjeszkedést. Ennek ellenére a brit termelők készek kielégíteni a keresletet, és kiváló minőségű terméssel állnak elő egész évben, mindezt a fenntarthatósági stratégiák megvalósítása mentén, napelemes rendszerek, geotermikus fűtés, és az újrahasznosított esővíz segítségével. A legújabb számítógépes és szenzoros rendszerek telepítésével történik a termelés szempontjából legkedvezőbb körülmények kialakítása, a növényvédelemben pedig bevetik a biológiai technológiákat.

A Thanet Earth, Flavourfresh, Red Roofs, Glinwell, La Serra, The Green House Growers, R & L Holt nevű cégek ékes példái annak, hogy miként ültethetők a fenntarthatósági elvek az üzletmenetbe. Az egyre innovatívabb termelők jelentős összegeket fektetnek a következő generációs termesztési technológiákba, amelyek lehetővé teszik a növényi biológia mélyebb megismerését. A kiváló minőségű és egészségesebb alapanyagokból készült termékek esetében immár büszkeségként jelenik meg a ,,brit” jelző.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9317037/british-tomato-growers-ready-to-meet-increased-demand-following-brexit/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Nagy István: a modernizáció szükséges a versenyképességhez

2020. október 31. 05:38

A sikeres mezőgazdaságra alapozó vállalkozások lételeme az ökológiai személetre épülő, a természeti környezet megóvását és fenntarthatóságát biztosító innovatív megoldások, fejlesztések, beruházások mind szélesebb körű alkalmazása.

A John Deere hat 2021 AE50 Awards díjat nyert

2021. február 18. 08:38

Az AE50 program 1986-ban kezdődött, amikor az év innovációit az ASABE által létrehozott szakértő zsűri, értékelte és kiválasztotta a legjobb ötvenet.

NAK TechLab verseny: szarvasmarha-tenyésztést támogató ötlet győzött

2020. augusztus 16. 10:34

Az ötletversenyre olyan egyetemi hallgatói csapatok jelentkezését várták, akik innovatív ötletükkel, hatékony megoldásaikkal segíthetik a hazai mezőgazdaság digitalizációját.

70 éves a Valtra traktor

2021. január 24. 04:36

A cég nem elégszik meg a jelen sikereivel, hanem versenyeket hirdet a jövő traktorainak megálmodására.