Zöldség-Gyümölcs

Brexit paradicsom

Agrofórum Online

Az Egyesült Királyság paradicsomtermelői jelenleg az éves fogyasztás csupán 20%-át képesek előállítani. Dr. Philip Morley, a Brit Paradicsomtermesztők Szövetségének vezetőségi tagja úgy látja, hogy a termesztők meglehetősen derűlátóak a jövőt illetően, és készek a fenntarthatósági elvek mentén kielégíteni a keresletet - olvasható a hortidaily.com-on.

A termesztők 95%-át reprezentáló Szövetség egy új márka- és fogyasztóorientált weboldal fejlesztésével állt elő, azzal a hosszútávú célkitűzéssel, hogy népszerűsítse a fogyasztók körében a brit paradicsomot. Nagy-Britanniában a vásárlók évente körülbelül 500 000 tonna, megközelítőleg 921 millió angol font értékű friss paradicsomot fogyasztanak. Ennek az összmennyiségnek a 20%-át állítják elő a helyi termelők, amely a szezoncsúcsra eléri az 50%-ot is.

Az élelmiszer-biztonság jelentősen fókuszba került a Brexit és a pandémia következtében. A gyakorlat része lett a rövidebb élelmiszerláncok kialakítása a munkahelyteremtés és a helyi közösségek támogatása érdekében. Ez a struktúra segíti az élelmiszerek eredete iránt élénken érdeklődő fogyasztó közönséget is. A Brexit következtében bevezetett importtal kapcsolatos szigorítások is hozzájárulnak a belső termelés fejlesztéséhez, hiszen a behozatal kevésbé gördülékeny.

Az üvegházak építéséhez szükséges magas beruházási költségek (kb. 1 millió font hektáronként) korlátozzák a gyors terjeszkedést. Ennek ellenére a brit termelők készek kielégíteni a keresletet, és kiváló minőségű terméssel állnak elő egész évben, mindezt a fenntarthatósági stratégiák megvalósítása mentén, napelemes rendszerek, geotermikus fűtés, és az újrahasznosított esővíz segítségével. A legújabb számítógépes és szenzoros rendszerek telepítésével történik a termelés szempontjából legkedvezőbb körülmények kialakítása, a növényvédelemben pedig bevetik a biológiai technológiákat.

A Thanet Earth, Flavourfresh, Red Roofs, Glinwell, La Serra, The Green House Growers, R & L Holt nevű cégek ékes példái annak, hogy miként ültethetők a fenntarthatósági elvek az üzletmenetbe. Az egyre innovatívabb termelők jelentős összegeket fektetnek a következő generációs termesztési technológiákba, amelyek lehetővé teszik a növényi biológia mélyebb megismerését. A kiváló minőségű és egészségesebb alapanyagokból készült termékek esetében immár büszkeségként jelenik meg a ,,brit” jelző.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9317037/british-tomato-growers-ready-to-meet-increased-demand-following-brexit/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Precízebbek a cseh farmok

2019. április 29. 11:33

A cseh kutatók évtizedek óta együttműködnek a nagy mezőgazdasági gépgyártókkal és a gazdálkodókkal és számos olyan megoldást hoztak létre, mint a különféle érzékelők, talajszondák és munkaalgoritmusok, amelyek segítenek fenntartani vagy javítani a talajminőséget.

Agrofeed Kft.: 747 millió forint támogatás fermentációs eljárások fejlesztésére

2020. szeptember 8. 04:36

A három éven átívelő projekt célja olyan speciális nedves fermentációs eljárás honosítása és továbbfejlesztése, mellyel kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el.

Forradalmi innováció a növénykárosító fonálférgek ellen

2023. október 4. 10:40

A díjnyertes Reklemel™ hatóanyag a Corteva fenntarthatósági portfóliójának legújabb tagja.

Robottraktorok versenye Németországban

2022. március 25. 04:36

A mezőgépipar a kihívásokra számos válasszal készül: a gépkezelő munkáját segítő megoldások, gépoptimalizálás, precíziós mezőgazdasági technológiák és végül többféle autonóm gépi megoldás.