Agrárközélet
Fizetett tartalom

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

Agrofórum Online

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről, kihívásairól értekeznek.

A csemegekukorica és zöldborsó termelése évek óta komoly kihívásokkal néz szembe, különösen a klimatikus viszonyok kedvezőtlenné válása és a piaci környezet változása miatt, mely tényezők már komoly fenyegetést jelentenek az alapanyag-biztonság és a termékpálya működése terén. Mindeközben a feldolgozóipar az elmúlt évben növelte gyártási kapacitásait, ami – a gyorsan változó gazdasági környezetben – hatványozza a termékpálya stabilitása megteremtésének jelentőségét. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciáján a zöldség-gyümölcs ágazat meghatározó termékpályájának helyzetével, kihívásaival, valamint az egyensúly megteremtésének és a hatékonyság növelésének lehetőségeivel foglalkoznak.

A konferencia időpontja: 2023. március 09. (csütörtök) 9.00 – 16.00
Helyszín: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (4032 Debrecen Böszörményi út 138.)

Tervezett témakörök:

  • A csemegekukorica és zöldborsó termékpálya stabilitásának legfőbb korlátai, a versenyképesség és az egyensúly növelésének lehetőségei az ágazati szabályozás oldaláról. Előadó: Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt).
  • A konzerv és fagyasztott csemegekukorica és zöldborsó hazai és nemzetközi helyzete, rövid távú piaci kilátások, várakozások – hazai és külföldi beszámolók, különös tekintettel Franciaországra és Lengyelországra.
  • A csemegekukorica és zöldborsó termelés jelenlegi helyzete, valamint rövid és hosszabb távú kilátásai a gyorsan változó klimatikus és gazdasági környezetben, különös tekintettel az öntözés szükségességére és annak költségeire.
  • Kerekasztal beszélgetés a termékpálya meghatározó szereplőivel: megoldott és megoldatlan problémák – teendők a termékpálya fejlődése érdekében.
  • A feldolgozás hatékonyságának kulcstényezői: alapanyag-minőség, alapanyagár és az energia (földgáz, villamos energia) ára. A hatékonyságnövelés szükségessége és tartalékai.
  • A terméshozamok és -minőség javításának lehetőségei a termelésben: biológiai alapok, termesztéstechnológiai elemek, alternatív megoldások.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! A szervezők hamarosan megosztják ennek részleteit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan tudja a gazdaság vezetője a jó alkalmazottat megtartani?

2024. december 15. 12:10

A mezőgazdaságban folyamatosan kevés a munkavállaló. A legtöbb gazdaságban probléma ez. Néhány alapvető módszer a foglalkoztatottak megtartására.

Hogyan lesz a jó zongoraművészből kiváló marketinges?

2024. december 13. 11:40

Ahhoz, hogy maradandót alkoss a munkáddal, ki kell tűnnöd az átlagból, ott kell lennie valami plusznak önmagadból is.

Alapítványi Bál

2024. december 2. 09:10

Időpont: 2025. január 24. (péntek), 18:00 óra, Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.

A sáskák tehetik tönkre az afrikai Nagy Zöld Fal-projektet?

2024. november 29. 14:10

A biztonsági helyzet is komoly akadályt jelent, mivel több terrorista csoport a projekt által érintett területeken tevékenykedik.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

GLOBUS: A nagyjából jó nem elég, csak a százszázalékos…

2019. november 11. 11:06

Elsősorban borsó, kukorica és zöldbab, illetve szárazáru feldolgozása történik a GLOBUS-nál. A borsó, a kukorica és a zöldbab egyaránt hazai termelőktől érkezik a gyárba.

Nagy az eltérés a zöldség- és a gyümölcstermékpályák között

2018. november 6. 11:47

Az EU-csatlakozást megelőző időszak átlagában Magyarország zöldségtermő területe meghaladta a 100 ezer hektárt, de a vetésterület az elmúlt években a 74 ezer hektárt sem érte el.

Mikor kelnek ki a kertbe elvetett zöldségmagok?

2023. április 10. 04:36

Kérem szíves válaszukat: mikor kelnek ki a kertbe elvetett zöldségmagok?