Agrárközélet
Fizetett tartalom

Égető kérdéseket tesznek fel a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről

Agrofórum Online

Konferenciát szerveznek március elején, mely során a zöldborsó- és csemegekukorica-ágazat helyzetéről, kihívásairól értekeznek.

A csemegekukorica és zöldborsó termelése évek óta komoly kihívásokkal néz szembe, különösen a klimatikus viszonyok kedvezőtlenné válása és a piaci környezet változása miatt, mely tényezők már komoly fenyegetést jelentenek az alapanyag-biztonság és a termékpálya működése terén. Mindeközben a feldolgozóipar az elmúlt évben növelte gyártási kapacitásait, ami – a gyorsan változó gazdasági környezetben – hatványozza a termékpálya stabilitása megteremtésének jelentőségét. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Kertészettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciáján a zöldség-gyümölcs ágazat meghatározó termékpályájának helyzetével, kihívásaival, valamint az egyensúly megteremtésének és a hatékonyság növelésének lehetőségeivel foglalkoznak.

A konferencia időpontja: 2023. március 09. (csütörtök) 9.00 – 16.00
Helyszín: Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (4032 Debrecen Böszörményi út 138.)

Tervezett témakörök:

  • A csemegekukorica és zöldborsó termékpálya stabilitásának legfőbb korlátai, a versenyképesség és az egyensúly növelésének lehetőségei az ágazati szabályozás oldaláról. Előadó: Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Agrárminisztérium (felkérés alatt).
  • A konzerv és fagyasztott csemegekukorica és zöldborsó hazai és nemzetközi helyzete, rövid távú piaci kilátások, várakozások – hazai és külföldi beszámolók, különös tekintettel Franciaországra és Lengyelországra.
  • A csemegekukorica és zöldborsó termelés jelenlegi helyzete, valamint rövid és hosszabb távú kilátásai a gyorsan változó klimatikus és gazdasági környezetben, különös tekintettel az öntözés szükségességére és annak költségeire.
  • Kerekasztal beszélgetés a termékpálya meghatározó szereplőivel: megoldott és megoldatlan problémák – teendők a termékpálya fejlődése érdekében.
  • A feldolgozás hatékonyságának kulcstényezői: alapanyag-minőség, alapanyagár és az energia (földgáz, villamos energia) ára. A hatékonyságnövelés szükségessége és tartalékai.
  • A terméshozamok és -minőség javításának lehetőségei a termelésben: biológiai alapok, termesztéstechnológiai elemek, alternatív megoldások.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! A szervezők hamarosan megosztják ennek részleteit.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

AGROmashEXPO és AgrárgépShow 2026

2025. december 13. 11:10

2026. január 21-24. között a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ ismét otthont ad a hazai mezőgazdaság legnagyobb éves rendezvényének. Jön a 44. AGROmashEXPO és AgrárgépShow!

Minden forint számít – Jön a PREGA 2026!

2025. december 12. 14:10

Digitalizáció + adatok = mérhető gazdasági eredmény

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Miért szárad ki nyár közepén az uborka?

2023. augusztus 21. 04:39

Miért szárad ki minden nyár közepén az uborkám? A leveleken kezdetben barnuló foltosodás jelenik meg, mely egyre nagyobb mértékben terjed és a levél leszáradását okozza. Hogyan előzhetném meg ezt a problémát?

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?