Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Egyre kevesebb helyen termelnek fűszerpaprikát

Egyre kevesebb helyen termelnek fűszerpaprikát

Agrofórum Online

Zsugorodik az országban a fűszerpaprika termőterülete. Míg a 2000-es évek elején még hatezer hektáron foglalkoztak a növény termesztésével a gazdálkodók, ma már alig kétezer hektáron terem fűszerpaprika. Kalocsán eközben jelentős fejlesztést adtak át tegnap. A hazai piac mintegy negyven százalékát lefedő társaság fejlesztésével hatékonyabb lehet a feldolgozás.

A magyar élelmiszeripar is ott van az ipar húzóágazatai között – fogalmazott tegnap Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára, miután átadták a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kapacitásbővítő beruházását.

Az államtitkár szerint a fűszerpaprika termeltetésben, feldolgozásban és értékesítésben piacvezető kalocsai cég 267 millió forint összértékű beruházását az NGM a nagyvállalati beruházási támogatási programon keresztül több mint 133 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti. A távirati iroda tudósítása szerint a mostani beruházással a szántóföldtől a becsomagolt készáruig magas műszaki színvonalon, gyakorlatilag emberi kéz érintése nélkül lehet a mai kor követelményeinek megfelelő alapanyagokat előállítani.

A fűszerpaprika piaca ma jelentősen koncentrálódott, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. piacvezető az országban, a társaság a hazai forgalomból mintegy negyven százalékkal veszi ki részét. A termelés ugyanakkor országos szinten folyamatosan csökken.

A fűszerpaprika terméktanács adatai szerint a hazai termőterület nagysága ma alig haladja meg a kétezer hektárt, míg a kétezres évek elején még hatezer hektáron folyt a munka. A betakarított termés mennyisége is elég hektikusan változott az elmúlt években. A mélypontot 2013-ban érte el az ágazat, akkor alig több mint tízezer tonna került le a földekről. Ágazati szakértők szerint a legnagyobb probléma, hogy a magyar paprika termesztése költséges, míg a külföldről tömegével érkező áru a hazai ár töredékéért kerülhet a piacokra. A szeptemberben rendezett paprikanapon elhangzott, hogy egy kilogramm magyar fűszerpaprika-őrlemény előállítása 900-1100 forintba kerül.

Ezzel szemben az import ára szállítási költséggel együtt 500-700 forintra tehető. Ezt a különbséget a vásárlók csupán kis része hajlandó megfizetni, ráadásul csak a legmagasabb minőségi kategóriáért adnak ki több pénzt a háztartások.

A jelentős eltérés főként a klimatikus viszonyoknak tudható be, míg a déli országokban a nap szárítja a paprikát, itthon jelentős ráfordítás mellett géppel kell elvégezniük a munkát a feldolgozóknak. Emellett a munkaerőhiány is rányomja a bélyegét az ágazat eredményességére. A fűszerpaprika hagyományosan kézimunka-igényes növény, a munkaerőhiány és a növekvő bérek pedig egyre több termelőnek jelentenek kigazdálkodhatatlan nehézséget.

A szakemberek szerint a jövőben az eredetvédelemmel rendelkező szegedi és a kalocsai fűszerpaprikára kell támaszkodni, ez lendítheti fel az ágazatot, hiszen a mai napig a legmagasabb minőséget képviselik a világpia­con. Az elmúlt évben jelentősen átalakultak a fűszerpaprikára vonatkozó minőségi előírások. A korábban ismert édesnemes és csemege megnevezés helyett másod-, illetve harmadosztályú őrleményként vihetik piacra termékeiket a feldolgozók.

A különleges kategória ugyanakkor megmaradt, így a legjobb minőségű őrlemény továbbra is ezzel a jelzővel kerülhet a boltokba. A származásra vonatkozó követelmények is módosultak. Ha több termőhelyről származik a fűszerpaprika, akkor a jelölésénél százalékra lebontva kell feltüntetni a származási helyet.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Már tudjuk, mitől csökkent a fecskék száma

2024. május 27. 14:40

Ha az ízeltlábúak csökkennek, akkor veszélybe kerülhetnek más, ízeltlábúakkal táplálkozó hüllők, kétéltűek vagy számos madárfaj is.

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

2024. május 25. 16:10

Kína legjelentősebb licsitermesztő régiójában a jégeső súlyosan károsította a licsifákat. A termésmennyiség emiatt jelentős mértékben csökken.

Létezik olyan eper, amilyet valószínűleg még nem evett

2024. május 24. 11:10

Az eper több faja őshonos Európában, mégis Amerika felfedezésére volt szükség ahhoz, hogy a nemesítésnek köszönhetően igazán vonzó ízűvé váljon.

Milyen lesz az idei görögdinnye?

2024. május 24. 07:10

A görögdinnye az egyik legnagyobb fény- és vízigényű zöldségfaj, amely megfelelő gondozás mellett bőséges termést hozhat.

Mikor szedhető le a fűszerpaprika termése?

2023. augusztus 30. 04:40

Idén először ültettem kertembe fűszerpaprikát. Mikor szedhetők le a termései?

Intenzíven termesztett fűszerpaprika tápanyagellátása, I.

2024. január 19. 16:10

Az elmúlt két évtizedben kertészek és kereskedők a fűszerpaprika-termesztés válságáról beszélnek, aminek alapját a termőfelület drasztikus visszaesése, és a hasonló tendenciát mutató őrlemény mennyiségének csökkenése indokolta.

Agrár Hungarikum szakmai kerekasztal-beszélgetés: Hogyan tovább fűszerpaprika-termesztés?

2022. szeptember 13. 08:36

A fűszerpaprika, mint hungarikum különösen fontos a kalocsaiak számára, nem véletlenül van speciális vetőmag- és szárítási költségtámogatás hozzá, de az elmúlt években kiírt kertészeti pályázatok jelenthetik a legnagyobb segítséget a technológiai megújuláshoz.

Nincs jó formában a magyar őrölt fűszerpaprika, kétszer annyi a behozatalunk, mint a kivitel

2023. szeptember 22. 07:10

A magyar prémium minőségű őrölt fűszerpaprika külföldön is keresett termék. Bár a klímaváltozás, a növekvő termelési költségek kihívást jelentenek, a hatékonyabb technológiai megoldások, nagyobb szervezettség, erősebb marketing révén erősödhet az ágazat – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.