Zöldség-Gyümölcs

Ehető jégvirág, ami nem az ablakon nyílik

Agrofórum Online

A jégvirág szó hallatán mindenki az ablakokon ilyentájt megjelenő szépséges jég-alkotta fagyvirágokra gondol, amelyek egyedi mintája valóban szemet gyönyörködtető, pedig ezúttal egy növényről van szó, amely megdöbbentő módon úgy fest, mintha ráfagyott volna a reggeli harmat.

A jégvirág halofita növény – ezek a virágos növények egy olyan elkülönült ökológiai csoportját jelölik, melyek az élőhelyükön megemelkedett sókoncentrációkhoz alkalmazkodtak és ezen feltételek mellett tudnak szaporodni, fennmaradni.

Észak-Afrikában, Délnyugat-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Dél-Európában honos. Bár vadon nő, dísznövényként is használják és ma már üvegházakban is termesztik. Ez a szívós növényfaj rendkívül ellenálló.

Miután elpusztul, a lebomló növényből a só a környező talajba szivárog – a megnövekedett sótartalom pedig megakadályozza más, kevésbé sótűrő fajok megtelepedését.

A jégvirág szőnyegként elterülő egynyári növény. Különleges levelei és szárai apró hártyákkal borítottak, amelyek nedvvel telt papillákat (sómirigyeket) alkotnak, amelyek távolról jégkristályoknak tűnnek, és a levélnek zamatos textúrát kölcsönöznek.

Robusztus zamatos fűszernövénynek számít, amely akár 1 méter szélesre is megnőhet. A virágai fehérek, idővel a szirmai rózsaszínűvé válnak. A termőhelytől függően a szárakon lévő „kristályok” a zöldtől a vörösig terjednek.

A növény levelei és a szárai nyersen vagy főzve fogyaszthatók. Bár a jégvirág levelei belül kocsonyás állagúak, a külső részek miatt kellemesen ropogósak, lédúsak és tengeri sós ízűek. Amikor teljesen megérik, a jégvirág édesebbé válik.

A japánok az oly népszerű tempurát a jégvirág leveléből készítik, de a levelek és a szárak igény szerint savanyíthatók sőt, köretként is használhatók. A jégvirág levelei izoflavonokat, A- és C-vitamint, valamint többféle B-vitamint tartalmaznak.

@abouttoeat

i could listen to Rie and Andrew talk about food literally all day #iceplant #edibleplants #foodtiktok #interestingfood

♬ original sound – about.to.eat

(Fotó: rikkerst/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Naspolya lekvár: királyi csemege múltja és receptje otthonra

2023. január 4. 05:36

Egyidőben a naspolya a királyi konyhák különlegességének számított, és más ritka, vagy éppen drága alapanyaggal társították, mint a szarvasgomba vagy a kaviár.

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

2022. december 23. 05:36

Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

Miért egészséges a sertéshús?

2019. március 14. 09:36

Mint minden egészséges ételnek, a vörös húsnak, köztük a sertéshúsnak is fontos szerepe van a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban.

A chilik csodálatos világa II. - Beltartalmi értékek

2020. január 28. 04:36

A chili paprikáknak régóta ismerjük jótékony élettani hatásait is, például bizonyítottan baktériumölő.