Zöldség-Gyümölcs

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

Agrofórum Online / FruitVeB

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Magyarországon elégedettek lehetnek a káposztatermesztők, hiszen a kereslet folyamatos a termékeik iránt, mind a nagybani felvásárlók, mind pedig a kereskedelmi láncok és a feldolgozók részéről. A növény termesztése ugyanakkor komoly befektetéssel jár, az időjárás is komoly kihívások elé szokta állítani a gazdákat, akiknek az importtal is meg kell küzdeniük, ezen a téren tehát csak az igazán profik képesek talpon maradni.

Ami a külföldet illeti, jelentős termesztőkörzetnek számít a törökországi Pasinler-völgy, ahonnan nem először érkeztek hírek rekord méretű káposztákról. A helyi termelők szerint ez a hely adottságainak, illetve az őshonos fajták potenciáljának köszönhető. A FruitVeB cikke szerint arrafelé most ért véget a káposztaszezon, és a betakarítás rendkívüli eredményeket hozott, hiszen az egyes fejek tömege meghaladta az 50 kilogrammot.

A termesztés 500 hektáron zajlott, és a termelők az előzetes várakozásokat jócskán felülmúló hozamokról számoltak be. Hasbi Dursun, a térség 65 éves gazdálkodója egy 57 kilogrammos káposztafejjel fotózkodott, és a következő szezonra a 80 kilogramm elérését tűzte ki célul. Hozzátette: ha egészsége engedi, akár 100 kilogrammos káposztát is szeretne előállítani, kizárólag helyi szaporítóanyagból.

Numan Sertoglu, egy másik termelő szerint ilyen méretű káposztát kizárólag Pasinlerben lehet előállítani. Mint mondta, a használt vetőmagok őshonos fajták, amelyeket maguk szaporítanak és vetnek. A termés minőségének titka szerinte éppen ezekben a több mint 100 éves múltra visszatekintő fajtákban rejlik.

A térség gazdái továbbra is a hagyományos termesztési technikákra építenek, és generációkon át megőrzött helyi fajtákat használnak. A Pasinler-völgy talajadottságai és éghajlata különösen kedvező a nagy méretű káposztafélék előállításához, ezért a termelők a következő szezonban a termőterület bővítését tervezik.

Törökországban nem ritkák a gigantikus káposzták:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Csökken a káposztatermelés

2018. október 8. 06:51

A fejes- és a vöröskáposzta magyarországi külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2017-ben: az import 3,5 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,5 ezer tonna került.