Zöldség-Gyümölcs

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

Agrofórum Online / FruitVeB

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Magyarországon elégedettek lehetnek a káposztatermesztők, hiszen a kereslet folyamatos a termékeik iránt, mind a nagybani felvásárlók, mind pedig a kereskedelmi láncok és a feldolgozók részéről. A növény termesztése ugyanakkor komoly befektetéssel jár, az időjárás is komoly kihívások elé szokta állítani a gazdákat, akiknek az importtal is meg kell küzdeniük, ezen a téren tehát csak az igazán profik képesek talpon maradni.

Ami a külföldet illeti, jelentős termesztőkörzetnek számít a törökországi Pasinler-völgy, ahonnan nem először érkeztek hírek rekord méretű káposztákról. A helyi termelők szerint ez a hely adottságainak, illetve az őshonos fajták potenciáljának köszönhető. A FruitVeB cikke szerint arrafelé most ért véget a káposztaszezon, és a betakarítás rendkívüli eredményeket hozott, hiszen az egyes fejek tömege meghaladta az 50 kilogrammot.

A termesztés 500 hektáron zajlott, és a termelők az előzetes várakozásokat jócskán felülmúló hozamokról számoltak be. Hasbi Dursun, a térség 65 éves gazdálkodója egy 57 kilogrammos káposztafejjel fotózkodott, és a következő szezonra a 80 kilogramm elérését tűzte ki célul. Hozzátette: ha egészsége engedi, akár 100 kilogrammos káposztát is szeretne előállítani, kizárólag helyi szaporítóanyagból.

Numan Sertoglu, egy másik termelő szerint ilyen méretű káposztát kizárólag Pasinlerben lehet előállítani. Mint mondta, a használt vetőmagok őshonos fajták, amelyeket maguk szaporítanak és vetnek. A termés minőségének titka szerinte éppen ezekben a több mint 100 éves múltra visszatekintő fajtákban rejlik.

A térség gazdái továbbra is a hagyományos termesztési technikákra építenek, és generációkon át megőrzött helyi fajtákat használnak. A Pasinler-völgy talajadottságai és éghajlata különösen kedvező a nagy méretű káposztafélék előállításához, ezért a termelők a következő szezonban a termőterület bővítését tervezik.

Törökországban nem ritkák a gigantikus káposzták:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Csökken a káposztatermelés

2018. október 8. 06:51

A fejes- és a vöröskáposzta magyarországi külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2017-ben: az import 3,5 ezer tonnát ért el, míg a külpiacokra 2,5 ezer tonna került.