Zöldség-Gyümölcs

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

Krónika Online

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon – hívja fel a figyelmet Krónika Online.

Az áruházak zöldségespolcairól ma már egész télen vásárolhatunk paradicsomot, paprikát, uborkát, fejessalátát, illetve más primőr zöldséget, amelyek a jóval melegebb éghajlatú országokból érkeznek hozzánk. A korábbi években az erdélyi fólia- és üvegházakban is foglalkoztak a gazdák korai zöldségtermesztéssel, a tavalyi tűzifa- és gázárrobbanás miatt azonban idén már nem éri meg ebbe fektetni.

Aki kitart a korai zöldségtermesztés mellett, az jórészt fűtés nélküli, vagy minimális fűtéssel megtermelt hidegfóliás retek, spenót vagy zöldhagyma előállítására törekszik, amit jó esetben március végén, április elején tud értékesíteni.

Józsa Eszter növényorvos-kertészmérnök, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezetének falugazdásza a Krónikának elmondta, hogy a 2022-es esztendő energia- és inputanyagár-robbanása az erdélyi zöldségtermesztők már korábban jelentkező értékesítési gondjait súlyosbítja.

A közép-erdélyi zöldségtermesztő falvak gazdái az elmúlt években egyre nehezebben tudták terményeiket értékesíteni. Az áruházláncok korlátlan mennyiségben hoznak be külföldről zöldséget és gyümölcsöt, ami elcsábította a vásárlókat a zöldségpiacokról. De a piacokon sem jobb a helyzet, mert a helyi kistermelők a Kárpátokon túli nagy zöldségtermesztők miatt nem tudnak labdába rúgni

– magyarázza a Krónikának a Maros megyei szakember. A falugazdász szerint a helyi önkormányzatok többsége meg sem próbálja a helyi és a környékbeli termelők érdekeit védeni. Magyarországi vagy nyugat-európai példákkal ellentétben nálunk senki nem ellenőrzi a helyi piacok árusait és árufelhozatalát, hogy a helyi termelők előnyt élvezhessenek a dömpingáron értékesített távoli vidékek gyenge minőségű terményeivel és viszonteladóival szemben.

Józsa Eszter azt is szóvá teszi, hogy a nagyáruházak által nagy mennyiségben és olcsón importált zöldséget gyakran vásárlócsalogató céllal piaci ár alatt értékesítik. A különbözetet más termékek magasabb forgalmazási árából gazdálkodják ki, ami szerves része az áruházláncok üzletpolitikájának. Ez a fajta dömpingár viszont nagy károkat okoz a helyi zöldség- és gyümölcstermesztőknek. Az áruházakba szokott vásárlók miatt ma már egyre kevésbé éri meg a hagyományos erdélyi zöldségtermesztés, amely árban nem tudja felvenni a külföldi importtal de az oltyán zöldségkereskedők kínálatával sem.

Mi a megoldás?

Józsa Eszter szerint közösen kell fellépni a helyi termelők érdekében.

Az erdélyi gazdaszervezetek feladata, hogy a helyi termékek fogyasztására biztassa a vásárlókat. Ezt csak átfogó kampány keretében lehet elérni, különben a helyi termékek eltűnnek a piacról. A helyben megtermelt, jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt csak úgy tudjuk megőrizni, ha a vásárló igényli és hajlandó megfizetni a termék valós árát

– összegzett a Krónika kérdésére Józsa Eszter falugazdász.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Szén-dioxid-trágyázás

2020. április 3. 04:36

Üvegházakban, fóliasátrakban – abból adódóan, hogy megnövekszik az asszimiláció következtében az oxigéntartalom – szükség lehet a szén-dioxid mesterséges pótlására.

Sárgarépa és petrezselyem gyomirtása

K. Ágoston kérdése: Az idén vágtam bele sárgarépa és petrezselyem termesztésébe. Hogyan tudom őket gyomirtani?

Gyümölcsök és zöldségek, amelyek a kutyáknak adhatók

2024. augusztus 14. 11:10

A zöldségek-gyümölcsök között vannak kifejezetten egészségesek a kutyák számára. Ezeket mutatjuk be a mindennapitól az egzotikus változatokig.

Zöldség- és fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban – az alapok

2021. február 12. 10:25

Ha a lehetőségeinkhez mérten kertészkedni szeretnénk, és amit csak lehet, megtermelnénk a családunk számára, ne szegje a kedvünket, ha csupán egy kis erkély vagy ablakpárkány áll a rendelkezésünkre! De hogyan oldjuk meg zöldségnövényeink és kedvenc fűszernövényeink nevelését cserépben, virágládában, függőkosárban vagy termesztőzsákokban?