Zöldség-Gyümölcs

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

Krónika Online

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon – hívja fel a figyelmet Krónika Online.

Az áruházak zöldségespolcairól ma már egész télen vásárolhatunk paradicsomot, paprikát, uborkát, fejessalátát, illetve más primőr zöldséget, amelyek a jóval melegebb éghajlatú országokból érkeznek hozzánk. A korábbi években az erdélyi fólia- és üvegházakban is foglalkoztak a gazdák korai zöldségtermesztéssel, a tavalyi tűzifa- és gázárrobbanás miatt azonban idén már nem éri meg ebbe fektetni.

Aki kitart a korai zöldségtermesztés mellett, az jórészt fűtés nélküli, vagy minimális fűtéssel megtermelt hidegfóliás retek, spenót vagy zöldhagyma előállítására törekszik, amit jó esetben március végén, április elején tud értékesíteni.

Józsa Eszter növényorvos-kertészmérnök, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezetének falugazdásza a Krónikának elmondta, hogy a 2022-es esztendő energia- és inputanyagár-robbanása az erdélyi zöldségtermesztők már korábban jelentkező értékesítési gondjait súlyosbítja.

A közép-erdélyi zöldségtermesztő falvak gazdái az elmúlt években egyre nehezebben tudták terményeiket értékesíteni. Az áruházláncok korlátlan mennyiségben hoznak be külföldről zöldséget és gyümölcsöt, ami elcsábította a vásárlókat a zöldségpiacokról. De a piacokon sem jobb a helyzet, mert a helyi kistermelők a Kárpátokon túli nagy zöldségtermesztők miatt nem tudnak labdába rúgni

– magyarázza a Krónikának a Maros megyei szakember. A falugazdász szerint a helyi önkormányzatok többsége meg sem próbálja a helyi és a környékbeli termelők érdekeit védeni. Magyarországi vagy nyugat-európai példákkal ellentétben nálunk senki nem ellenőrzi a helyi piacok árusait és árufelhozatalát, hogy a helyi termelők előnyt élvezhessenek a dömpingáron értékesített távoli vidékek gyenge minőségű terményeivel és viszonteladóival szemben.

Józsa Eszter azt is szóvá teszi, hogy a nagyáruházak által nagy mennyiségben és olcsón importált zöldséget gyakran vásárlócsalogató céllal piaci ár alatt értékesítik. A különbözetet más termékek magasabb forgalmazási árából gazdálkodják ki, ami szerves része az áruházláncok üzletpolitikájának. Ez a fajta dömpingár viszont nagy károkat okoz a helyi zöldség- és gyümölcstermesztőknek. Az áruházakba szokott vásárlók miatt ma már egyre kevésbé éri meg a hagyományos erdélyi zöldségtermesztés, amely árban nem tudja felvenni a külföldi importtal de az oltyán zöldségkereskedők kínálatával sem.

Mi a megoldás?

Józsa Eszter szerint közösen kell fellépni a helyi termelők érdekében.

Az erdélyi gazdaszervezetek feladata, hogy a helyi termékek fogyasztására biztassa a vásárlókat. Ezt csak átfogó kampány keretében lehet elérni, különben a helyi termékek eltűnnek a piacról. A helyben megtermelt, jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt csak úgy tudjuk megőrizni, ha a vásárló igényli és hajlandó megfizetni a termék valós árát

– összegzett a Krónika kérdésére Józsa Eszter falugazdász.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Szükséghelyzeti engedélyek zöldségtermesztőknek

2020. március 16. 11:01

A levél- és gyökérzöldséget termesztőknek egyre nehezebb (szinte lehetetlen) a csökkenő szerpaletta mellett megoldani a gyomirtást, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2020. március 03. napján kelt határozataiban engedélyezte az alábbi növényvédő szerek alkalmazását.

Idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket

2018. február 1. 11:30

2018-ban is terveznek meggy-, dinnye- és almakóstoltatást, illetve a zöldségnövények fogyasztásösztönzése érdekében várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Július

2023. július 10. 05:38

Megérkezett a nyár, amikor epekedve várunk lédús gyümölcsökre, frissítő limonádéra és üde zöldségekre. Vajon ilyenkor milyen idényterményekből válogathatunk?