Zöldség-Gyümölcs

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

Krónika Online

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon – hívja fel a figyelmet Krónika Online.

Az áruházak zöldségespolcairól ma már egész télen vásárolhatunk paradicsomot, paprikát, uborkát, fejessalátát, illetve más primőr zöldséget, amelyek a jóval melegebb éghajlatú országokból érkeznek hozzánk. A korábbi években az erdélyi fólia- és üvegházakban is foglalkoztak a gazdák korai zöldségtermesztéssel, a tavalyi tűzifa- és gázárrobbanás miatt azonban idén már nem éri meg ebbe fektetni.

Aki kitart a korai zöldségtermesztés mellett, az jórészt fűtés nélküli, vagy minimális fűtéssel megtermelt hidegfóliás retek, spenót vagy zöldhagyma előállítására törekszik, amit jó esetben március végén, április elején tud értékesíteni.

Józsa Eszter növényorvos-kertészmérnök, a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros szervezetének falugazdásza a Krónikának elmondta, hogy a 2022-es esztendő energia- és inputanyagár-robbanása az erdélyi zöldségtermesztők már korábban jelentkező értékesítési gondjait súlyosbítja.

A közép-erdélyi zöldségtermesztő falvak gazdái az elmúlt években egyre nehezebben tudták terményeiket értékesíteni. Az áruházláncok korlátlan mennyiségben hoznak be külföldről zöldséget és gyümölcsöt, ami elcsábította a vásárlókat a zöldségpiacokról. De a piacokon sem jobb a helyzet, mert a helyi kistermelők a Kárpátokon túli nagy zöldségtermesztők miatt nem tudnak labdába rúgni

– magyarázza a Krónikának a Maros megyei szakember. A falugazdász szerint a helyi önkormányzatok többsége meg sem próbálja a helyi és a környékbeli termelők érdekeit védeni. Magyarországi vagy nyugat-európai példákkal ellentétben nálunk senki nem ellenőrzi a helyi piacok árusait és árufelhozatalát, hogy a helyi termelők előnyt élvezhessenek a dömpingáron értékesített távoli vidékek gyenge minőségű terményeivel és viszonteladóival szemben.

Józsa Eszter azt is szóvá teszi, hogy a nagyáruházak által nagy mennyiségben és olcsón importált zöldséget gyakran vásárlócsalogató céllal piaci ár alatt értékesítik. A különbözetet más termékek magasabb forgalmazási árából gazdálkodják ki, ami szerves része az áruházláncok üzletpolitikájának. Ez a fajta dömpingár viszont nagy károkat okoz a helyi zöldség- és gyümölcstermesztőknek. Az áruházakba szokott vásárlók miatt ma már egyre kevésbé éri meg a hagyományos erdélyi zöldségtermesztés, amely árban nem tudja felvenni a külföldi importtal de az oltyán zöldségkereskedők kínálatával sem.

Mi a megoldás?

Józsa Eszter szerint közösen kell fellépni a helyi termelők érdekében.

Az erdélyi gazdaszervezetek feladata, hogy a helyi termékek fogyasztására biztassa a vásárlókat. Ezt csak átfogó kampány keretében lehet elérni, különben a helyi termékek eltűnnek a piacról. A helyben megtermelt, jó minőségű zöldséget és gyümölcsöt csak úgy tudjuk megőrizni, ha a vásárló igényli és hajlandó megfizetni a termék valós árát

– összegzett a Krónika kérdésére Józsa Eszter falugazdász.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Hogyan lesz egy régészből FerMentor?

2021. június 27. 10:38

A fermentálást konyhatechnológiailag úgy határozhatjuk meg, mint szerves anyagok mikroorganizmusok segítségével, kontrollált körülmények között történő bontása/erjesztése.

Folyamatosan növelik az üvegházak számát Oroszországban

2019. február 24. 11:32

Az idei nagy előrelépés előzménye, hogy az elmúlt évben az orosz üvegház-kapacitás 300 hektárral 2500 hektárra növekedett.

Meddig őrzik meg csíraképességüket a zöldségnövények vetőmagjai?

2022. január 9. 14:53

Meddig használhatom fel a korábban vásárolt és tárolt zöldség vetőmagokat?

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.