Zöldség-Gyümölcs

Erdélyben is használnák a pálinka nevet

Agrofórum Online

Az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői magyar nyelven is feliratozni szeretnék a termékeik címkéit.

A Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Erdélyi Pálinka Lovagrend, valamint a Pálinka Nemzeti Tanács képviselőivel egyeztetett Sepsiszentgyörgyön a pálinka földrajzi árujelző névhasználatának erdélyi lehetséges kiterjesztéséről.

A megbeszélésen a felek részéről több kérdés is felmerült a romániai jövedéki szabályozással kapcsolatban, mint például az, hogy milyen feltételekkel lehet a két országban gyümölcspárlatot készíteni, továbbá hogy a gyümölcspárlatfőző-üzemek létesítésére milyen jogszabályi környezet vonatkozik.

A termőterület kiterjesztéséről szólva Gál Péter kiemelte: fontos szempont ebben a kérdésben, hogy a termő- és előállítási terület növelése milyen hatással lenne a pálinkák piacára, a termőterületen működő vállalkozások működésére, pénzügyi eredményességére.

A megbeszélésen elhangzott: a pálinka nemzeti kincs, amely összeköti a magyarságot, és megerősíti magyar kulturális gyökereket. Ahhoz azonban, hogy a pálinka beteljesíthesse küldetését nemzeti kultúra ápolásában, elengedhetetlen, hogy a pálinkafőzésből élő vállalkozások továbbra is eredményesen működhessenek, jövedelmezőségük megmaradhasson. Ezért az ügyben a döntéshozatal előkészítéséhez a kérdés minden részletének feltérképezése szükséges. Mindkét fél célja a helyzet mindenki számára megnyugtató rendezése.
A pálinka uniós oltalom alatt álló termék, így az erdélyi névhasználat ügyében az uniós eljárási szabályok az irányadóak. A módosítás iránti eljárást a tagállamnak az Európai Bizottságnál kell kezdeményeznie, amely egy kifogásolási eljárás lefolytatása után dönthet a kérdésében.

Az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői magyar nyelven is feliratozni szeretnék a termékeik címkéit. Az erdélyi pálinkakészítők korábban azt kérték, hogy a pálinka-megnevezést a történelmi Erdély, a Bánság és a Partium megyéiben használhassák a minőséget szavatoló előállítók. Céljuk, hogy a megnevezés ne csak földrajzi, hanem minőségi jelzésként is szolgáljon a fogyasztónak. Jelenleg Magyarország területén és Ausztria négy tartományában készített gyümölcspárlatot lehet pálinka terméknévvel forgalomba hozni.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Hogyan ismerjük fel az érett kökényt? Íme a jelek

2025. szeptember 23. 14:10

A kökény igazi ízét csak éretten adja – mutatjuk, mikor és hogyan érdemes szedni a tüskés bokrok kék bogyóit.

Őszibarack fagyasztása: így kerülhető el a barnulás

2025. szeptember 22. 16:10

Fagyasszon barackot, és élvezze a nyár ízét télen is – egyszerű praktikákkal megőrzi a gyümölcs zamatos frissességét.

Meglepő módszerrel édesítik a dinnyét Kínában

2025. szeptember 20. 16:10

A kínai gazdák furcsa módszere szerint a kövek édesebbé teszik a dinnyét – vajon tényleg működik a trükk?

Komoly bajba kerülhet a pálinkaszektor

2023. január 5. 13:18

A háború okozta gazdasági válság komoly kihívás elé állítja a hazai pálinkakészítőket. A korábbi ukrán beszerzési piacok szinte teljesen megszűntek, a nyugat-európai szállítók pedig drasztikusan emelték az árakat. A pálinka ára emelkedni fog, az a kérdés, hogy mennyit bír el a piac - írja a napi.hu.

Csipkebogyóból is készülhet kiváló pálinka

2021. február 10. 13:25

Mi a különbség az olasz grappa és a törkölypálinka között? Mi történik, ha ugyanabból a kajszicefréből öt különböző főzőberendezéssel készítenek párlatokat? És vajon lehet készíteni párlatokat szárított csipkebogyóból is?

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Pálinka népszerűsítő kampányt indított az Agrármarketing Centrum

2023. március 5. 09:36

A 2023. március 31-ig tartó kampány során négy hétvégén át kóstolhatják Magyarország legtüzesebb italát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vámmentes zónáján áthaladók.