Zöldség-Gyümölcs

Európában az olaszok a legnagyobb kivitermesztők

Agrofórum Online

Globális szinten Kína a legnagyobb kivitermesztő ország, a gyümölcsről jól ismert Új-Zéland csak a második, a harmadik helyet pedig Olaszország szerezte meg a rangsorban.

Kínában 2,2 millió tonna kivi termett, ezzel magabiztosan számítanak elsőnek ebben a rangsorban. A második helyen álló Új-Zéland szinte csak negyedét, 558 ezer tonnát termel egy évben. A félmilliós határt átlépte a képzeletbeli dobogón harmadik Olaszország is, amely így a legnagyobb az Európai Unióban a kivitermesztésben – derült ki az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO 2019-es évre vonatkozó adataiból, amelyek alapján a Maps of Countries Instagram-oldal készített infografikát.

TOP10 kivitermelő ország (tonna)

A listán negyedik Irán 344 ezer tonnával, míg az ötödik helyen Görögország áll 286 ezer tonnával. A TOP 10 mezőny második felét Chile nyitja 177 ezer tonnával, majd Törökország következik közel 64 ezer tonnával. Franciaország nyolcadik 56 ezer, az Egyesült Államok kilencedik 47 ezer, Portugália pedig tizedik 32 ezer tonnával.

A kivi vagy kivigyümölcs eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt, amit aztán új-zélandi meghonosítói neveztek át a 20. század elején.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Csökkent tavaly az olasz gyümölcs kivitel

2019. május 8. 09:37

Az olasz friss gyümölcsök mennyisége tavaly az ország minden fő exportpiacán esett, de a legnagyobb mértékben Spanyolországban, ahova 30 százalékkal tudtak kevesebbet szállítani, mint a megelőző évben.