Zöldség-Gyümölcs

Ez most nagyon meggy!

AMC

Jó minőségű, finom, de az átlagnál kevesebb meggytermésre számítanak a gyümölcstermelők. A meggyfogyasztás ösztönzésére az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) elindította kampányát „Ez most nagyon meggy!” szlogennel. A promóció célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak meggyet, ezzel is segítve az ágazatot, valamint megismertesse a fogyasztókat a meggy pozitív élettani hatásaival. A meggy a nyár egyik hűsítő csemegéje, kiváló antioxidáns, természetes vírusölő, ráadásul sokféleképpen felhasználható.

Az idei évben a negatív időjárási hatások miatt várhatóan 60-70 ezer tonna meggy teremhet, a szezon a nagyszemű Érdi bőtermővel indult.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar meggy a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcsünk: 3200 termelő, 4000 hektáron termeszti ezt a gyümölcsöt, amelynek 80 százalékát exportáljuk befőttként. Hazánkban az elmúlt időszakban nőtt a gyümölcsfogyasztás, viszont még mindig elmarad a 400 gramm/nap európai átlagtól. Hozzátette: egészségesebb magyar táplálkozási tradíciót tudunk ezzel a kampánnyal elősegíteni és a vásárlók a magyar termelőket tudják támogatni.

Giczi Gergely, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese kiemelte, az idei meggykampány arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy minél többen válasszák a piacokon és termelőktől vásárolt meggyet, ezzel is segítve az ágazatot. Magyarország Európa meggybefőtt-termelésében meghatározó export-szereplő, az évi 60-65 millió üveges befőtt gyártásával mintegy 60 százalékos piaci részesedést ér el az európai piacon, azonban az egy főre jutó hazai meggyfogyasztás nagyon alacsony. A nyári kampányban ezért 4 helyszínen fognak kóstoltatni, emellett életmódmagazinok online felületein receptekkel, valamint nyereményjátékkal is népszerűsítik a gyümölcsöt. Az őshonos gyümölcs minden fajtája gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Vasat, kálciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Erősíti az immunrendszer és az idegek működését, segíti az emésztést és kiváló regeneráló hatással is rendelkezik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Érdemes virágzás végén még védekezni a monília ellen?

2025. április 17. 04:39

Érdemes-e virágzás végén még védekezni a kajszi- és meggyfáknál a moníliás betegség ellen? Mivel és hogyan?

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Védekezzünk a levéltetvek ellen a gyümölcsösökben!

2020. március 31. 11:32

Az alig kifeslett levelű almafákon és ribiszkén máris jelentkeznek az első levéltetű szívogatás tünetei.

Mitől sárgulnak a meggyfák?

2020. június 21. 16:08

Évek óta jelentkező tünet meggyfáinkon, hogy nyár elején a friss hajtások elkezdenek sárgulni. Gombaölő szerrel próbálkozunk minden évben, ez eddig nem vezetett eredményre. Sajnos idén már a termésen is meglátszik, kicsi és nem érik be a gyümölcsünk. Mi lehet a probléma?