Zöldség-Gyümölcs

Fagyok sújtották a francia gyümölcs- és szőlőültetvényeket áprilisban

FruitVeb

Április elején egy vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Franciaország teljes területén komoly fagyok ellen kellett védekezni a gyümölcs- és szőlőültetvényekben.

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el. Olyannyira, hogy a Météo France adatai szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta.

Az alma- és körtetermesztőket tömörítő ANPP (Association Nationale Pommes Poires) közleménye szerint egyes termesztőkörzetekben -7 °C és -8 °C-ra is lehűlt a levegő. A gyümölcsösökben és a szőlőkben azonnal megkezdték az ilyenkor szükséges fagyvédelmi beavatkozásokat, például beindították a korona feletti öntözést és begyújtották a fagyvédelmi gyertyákat. Ennek ellenére azonban, a tavalyihoz hasonlóan már most valószínűsíthető, hogy jelentős fagykárokkal kell számolni elsősorban a csonthájasoknál, de egyes régiókban almánál is.

Alma- és körteültetvények

Sandrine Gaborieau, a Francia Alma és Körte Szövetség (ANPP – Association Nationale Pommes Poires) szakértője szerint már biztos, hogy némi kárt okoztak a fagyok, de egyelőre pánikra semmi ok. Ennek oka, hogy a tavalyi katasztrofális hidegeket követően a helyi gazdák jelentősen megerősítették fagyvédelmi kapacitásaikat, így idén már jóval felkészültebbek voltak. Elsősorban a következő hetek időjárásán múlik, hogy milyen lesz az idei termés, biztosat csak májusban lehet mondani, pillanatnyilag azonban a helyzet biztatónak tűnik, hacsak nem jön újabb hidegbetörés.

Csonthéjasok

Az őszibarack- és kajszitermesztőket tömörítő AOP Pêches et Abricots de France már nem ilyen derűlátó, elsősorban a Dél-Franciaországban elterülő Baronnies körzetben tapasztalható állapotok miatt. A körzet tavaly pályázott helyi eredetmegjelölésre, amit a francia hatóságok már jóvá is hagytak, és a teljes francia kajszitermés 10%-át adja. Az első, igen riasztó becslések szerint viszont az idei termés csaknem kétharmada mehetett veszendőbe: az eredetileg várt 12 ezer tonna helyett 4 ezer tonnára csökkentették a termésprognózist.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Robotcsősz figyeli a szőlőültetvényt

2020. december 27. 09:38

A robot a szőlőskert sorain halad az adatok begyűjtése közben.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Miről lehet felismerni a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét?

2025. augusztus 22. 04:40

Miről lehet felismerni biztonsággal a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegségét? Próbáltam utánanézni, de nem vagyok biztos a tüneteinek felismerésében.

Mediterrán körülmények várnak a magyar bortermelőkre?

2021. március 11. 07:17

Míg egyes szőlőfajták, például az olaszrizling, a kadarka vagy a hárslevelű termelése sokkal bizonytalanabbá válik, a vörösborok esetében a minőség és a versenyképesség javulásával is lehet akár számolni.