Zöldség-Gyümölcs

Fagyok sújtották a francia gyümölcs- és szőlőültetvényeket áprilisban

FruitVeb

Április elején egy vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Franciaország teljes területén komoly fagyok ellen kellett védekezni a gyümölcs- és szőlőültetvényekben.

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el. Olyannyira, hogy a Météo France adatai szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta.

Az alma- és körtetermesztőket tömörítő ANPP (Association Nationale Pommes Poires) közleménye szerint egyes termesztőkörzetekben -7 °C és -8 °C-ra is lehűlt a levegő. A gyümölcsösökben és a szőlőkben azonnal megkezdték az ilyenkor szükséges fagyvédelmi beavatkozásokat, például beindították a korona feletti öntözést és begyújtották a fagyvédelmi gyertyákat. Ennek ellenére azonban, a tavalyihoz hasonlóan már most valószínűsíthető, hogy jelentős fagykárokkal kell számolni elsősorban a csonthájasoknál, de egyes régiókban almánál is.

Alma- és körteültetvények

Sandrine Gaborieau, a Francia Alma és Körte Szövetség (ANPP – Association Nationale Pommes Poires) szakértője szerint már biztos, hogy némi kárt okoztak a fagyok, de egyelőre pánikra semmi ok. Ennek oka, hogy a tavalyi katasztrofális hidegeket követően a helyi gazdák jelentősen megerősítették fagyvédelmi kapacitásaikat, így idén már jóval felkészültebbek voltak. Elsősorban a következő hetek időjárásán múlik, hogy milyen lesz az idei termés, biztosat csak májusban lehet mondani, pillanatnyilag azonban a helyzet biztatónak tűnik, hacsak nem jön újabb hidegbetörés.

Csonthéjasok

Az őszibarack- és kajszitermesztőket tömörítő AOP Pêches et Abricots de France már nem ilyen derűlátó, elsősorban a Dél-Franciaországban elterülő Baronnies körzetben tapasztalható állapotok miatt. A körzet tavaly pályázott helyi eredetmegjelölésre, amit a francia hatóságok már jóvá is hagytak, és a teljes francia kajszitermés 10%-át adja. Az első, igen riasztó becslések szerint viszont az idei termés csaknem kétharmada mehetett veszendőbe: az eredetileg várt 12 ezer tonna helyett 4 ezer tonnára csökkentették a termésprognózist.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Idén is igényelhető támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

2020. március 5. 17:02

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója, amely súlyos fenyegetést jelent a hazai szőlő- és borágazat számára.

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.

Idén 4,2 millió mázsa szőlőt szüreteltek a gazdák

2019. november 20. 11:36

A borászok nagyon jó minőségű borokra számítanak, hiszen a visszajelzések alapján szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek, és bizakodásra ad okot az is, hogy az idei év Tokajban is jó volt az aszúsodás szempontjából.