Kültéri melegházak és üvegházak segíthetnek a szamócatermesztőknek kiküszöbölni a szabadtéri termesztés egyre növekvő problémáit.
A fedett termesztés jó terméshozamot eredményez, javítja a klímakontrollt, csökkenti a betegségekkel kapcsolatos problémákat, és egyszerűsíti a munkaidő-beosztást.
Nem kell többé amiatt aggódnunk, hogy az időjárás meghiúsítja az állományban tervezett bármilyen nemű munkálatokat
– mondta Kathleen Demchak, a Penn State Extension kis gyümölcs-szakértője.
Demchak a témáról a Marylandi Egyetem virtuális gyümölcs találkozóján beszélt. A közép-atlanti térségben a szamócát általában még mindig a szabadban termesztik, néhány termelő azonban most már a bogyós gyümölcsök termőterületének legalább egy részét fóliasátrak alá helyezi, ahol paradicsomot, málnát és egyéb növényeket termesztenek.
A szeszélyes időjárás miatt egyre több szamócatermesztő kereshet menedéket a termése számára. Demchak szerint az elmúlt években a tavaszi nagy hőmérséklet ingadozás miatt a szamóca túl hamar bújt elő, így a kései fagyok megrongálták az állományt, és a növényeket megtámadó betegségek is egyre súlyosabbnak tűnnek.
A fő probléma az, hogy ha több területen van ilyen mennyiségű növény, akkor több esély van a betegségek elkapására is
– magyarázta Demchak.
Úgy tűnik, hogy a növények gyors szállítása elterjesztette a neopest egy virulens törzsét, egy olyan eperbetegséget, amely korábban csak időszakos kellemetlenségnek számított.