Zöldség-Gyümölcs

Fedett termesztés segítheti az eper-előállítást

Agrofórum Online

Kültéri melegházak és üvegházak segíthetnek a szamócatermesztőknek kiküszöbölni a szabadtéri termesztés egyre növekvő problémáit.

A fedett termesztés jó terméshozamot eredményez, javítja a klímakontrollt, csökkenti a betegségekkel kapcsolatos problémákat, és egyszerűsíti a munkaidő-beosztást.

Nem kell többé amiatt aggódnunk, hogy az időjárás meghiúsítja az állományban tervezett bármilyen nemű munkálatokat

mondta Kathleen Demchak, a Penn State Extension kis gyümölcs-szakértője.

Demchak a témáról a Marylandi Egyetem virtuális gyümölcs találkozóján beszélt. A közép-atlanti térségben a szamócát általában még mindig a szabadban termesztik, néhány termelő azonban most már a bogyós gyümölcsök termőterületének legalább egy részét fóliasátrak alá helyezi, ahol paradicsomot, málnát és egyéb növényeket termesztenek.

A szeszélyes időjárás miatt egyre több szamócatermesztő kereshet menedéket a termése számára. Demchak szerint az elmúlt években a tavaszi nagy hőmérséklet ingadozás miatt a szamóca túl hamar bújt elő, így a kései fagyok megrongálták az állományt, és a növényeket megtámadó betegségek is egyre súlyosabbnak tűnnek.

A fő probléma az, hogy ha több területen van ilyen mennyiségű növény, akkor több esély van a betegségek elkapására is

– magyarázta Demchak.

Úgy tűnik, hogy a növények gyors szállítása elterjesztette a neopest egy virulens törzsét, egy olyan eperbetegséget, amely korábban csak időszakos kellemetlenségnek számított.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

2022. május 24. 17:42

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a MATE biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben.

Kísérleti klímasemleges üvegházat építenek Hollandiában

2020. március 23. 13:03

Az itt megszerzett eredmények ösztönzést adhatnak a kertészek számára, hogy új fejlesztésekben gondolkodjanak és megvalósulhasson az a céltűzés, amely szerint a holland kertészeti ágazatnak húsz éven belül klímasemlegessé kellene válnia.

Az agrivoltaikus rendszerek jelentik az üvegházak jövőjét?

2023. június 2. 11:27

A Mari Serre a megújuló energiák piacán a fotovoltaikus üvegházakkal landolt, amelyek egyre népszerűbbek Dél-Olaszországban is.

Energiatakarékos üvegházi technológiák

2023. február 20. 12:26

Az alábbiakban áttekintjük azokat a jelenlegi és újonnan megjelenő technológiákat, amelyeket az üvegházak üzemeltetői használhatnak az áramfogyasztásuk csökkentésére, a jobb terméshozam elérésére és az eredményességük javítására.