Zöldség-Gyümölcs

Fejjel lefelé termesztenek zöldségeket a kínaiak

Agrofórum Online

A kínai Shenzhou–16 űrhajó legénysége a Föld körüli pályán saját élelmiszert termeszt. Az űrkert már jelenleg is 100-féle vetőmagnak ad teret a fejlődésre – speciális körülmények között.

A küldetés parancsnoka, Jing Haipeng, valamint az űrhajósok, Zhu Yangzhu és Gui Haichao zöldséget termesztenek egy tudományos kísérlet keretében. A Shenzhou–16 asztronauták „zöldségeskertje” a Földhöz képest fejjel lefelé helyezkedik el az űrállomáson.

A trió a Kínai Űrhajózási Kutató és Oktató Központ kutatói által tervezett „űrkert” termesztésére szolgáló eszközt használta. Ez szabályozza a hőmérsékletet, a páratartalmat, az oxigén- és szén-dioxid-szintet, hogy a növények fejlődéséhez megfelelő környezetet teremtsen.

Az „űrkert” a jövőben nemcsak élelmet, oxigént és vizet biztosít majd az űrhajósok számára, hanem kísérleti platformként is szolgál majd a különleges környezetek – például az űrbeli mikrogravitáció – növények növekedésére gyakorolt hatásainak tanulmányozására.

A Shenzhou–16 misszió legénysége a Tiangong fedélzetén töltött idő alatt Thale zsázsát és más növényeket termesztett. Mindeközben egyébként a Tiangong pillanatnyilag is legalább 100-fajta vetőmagnak ad otthont.

Ezeket kozmikus sugárzásnak teszik majd ki, és tanulmányozás céljából visszahozzák a Földre. A tudósok azt remélik, hogy izolálni tudják majd azokat a jótékony mutációkat, amelyekkel a termesztett növényfajtákat fejleszteni tudják. 

A Shenzhou–16 legénysége egyébként nem szorul arra, hogy saját maga termesszen élelmiszert. Az űrhajósok a Tianzhou teherűrhajó által szállított 120 különböző ételből válogathatnak, amíg a Föld körüli pályán tartózkodnak.

Kína 2022 végén fejezte be a három egységből álló Tiangong építését. A Shenzhou–16 május 29-én indult útnak, felváltva a Shenzhou–15 legénységét. Jing és társa valamikor novemberben adják át az űrállomás irányítását az érkező Shenzhou–17 még meg nem nevezett legénységének. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Ha kevés a földterület, akkor segíthet a városi mezőgazdaság

2020. szeptember 20. 06:36

A városi farmok rendkívül fontos lépést jelenthetnek Szingapúr azon törekvése felé, hogy 2030-ig az ország élelmiszerigényének 30 százalékát helyben állítsák elő.

A növénytermesztés jövője miatt aggódnak a német szakszövetségek

2020. július 29. 10:02

A mezőgazdasági és a kertészeti ágazat tizenkét szövetsége kritikát fogalmazott meg a növényvédő szerek és a hatóanyagok jelenlegi használata miatt.

Kísérleti tanulmány a fény spektrumának a növények fejlődésére gyakorolt hatásáról

2022. június 21. 09:16

A vertikális gazdálkodási környezet megvilágításának különböző hatásairól szóló kutatások egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Megjelent és ingyenesen letölthető a Nufarmer Magazin őszi száma (pdf)

2019. szeptember 10. 16:34

A tarlókezeléstől a csávázáson, majd a vetésen át egészen a téli nyugalmi állapotig lépésről lépésre foglalkozunk az aktuális teendőkkel, kollégáinkon kívül gyakorló szakemberek is megosztják tapasztalataikat, javaslataikat.