Zöldség-Gyümölcs

Fejjel lefelé termesztenek zöldségeket a kínaiak

Agrofórum Online

A kínai Shenzhou–16 űrhajó legénysége a Föld körüli pályán saját élelmiszert termeszt. Az űrkert már jelenleg is 100-féle vetőmagnak ad teret a fejlődésre – speciális körülmények között.

A küldetés parancsnoka, Jing Haipeng, valamint az űrhajósok, Zhu Yangzhu és Gui Haichao zöldséget termesztenek egy tudományos kísérlet keretében. A Shenzhou–16 asztronauták „zöldségeskertje” a Földhöz képest fejjel lefelé helyezkedik el az űrállomáson.

A trió a Kínai Űrhajózási Kutató és Oktató Központ kutatói által tervezett „űrkert” termesztésére szolgáló eszközt használta. Ez szabályozza a hőmérsékletet, a páratartalmat, az oxigén- és szén-dioxid-szintet, hogy a növények fejlődéséhez megfelelő környezetet teremtsen.

Az „űrkert” a jövőben nemcsak élelmet, oxigént és vizet biztosít majd az űrhajósok számára, hanem kísérleti platformként is szolgál majd a különleges környezetek – például az űrbeli mikrogravitáció – növények növekedésére gyakorolt hatásainak tanulmányozására.

A Shenzhou–16 misszió legénysége a Tiangong fedélzetén töltött idő alatt Thale zsázsát és más növényeket termesztett. Mindeközben egyébként a Tiangong pillanatnyilag is legalább 100-fajta vetőmagnak ad otthont.

Ezeket kozmikus sugárzásnak teszik majd ki, és tanulmányozás céljából visszahozzák a Földre. A tudósok azt remélik, hogy izolálni tudják majd azokat a jótékony mutációkat, amelyekkel a termesztett növényfajtákat fejleszteni tudják. 

A Shenzhou–16 legénysége egyébként nem szorul arra, hogy saját maga termesszen élelmiszert. Az űrhajósok a Tianzhou teherűrhajó által szállított 120 különböző ételből válogathatnak, amíg a Föld körüli pályán tartózkodnak.

Kína 2022 végén fejezte be a három egységből álló Tiangong építését. A Shenzhou–16 május 29-én indult útnak, felváltva a Shenzhou–15 legénységét. Jing és társa valamikor novemberben adják át az űrállomás irányítását az érkező Shenzhou–17 még meg nem nevezett legénységének. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Repce Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2019. február 26. 09:52

A Nufarmer magazin tavaszi különszámának főszereplője a repce, köszönhetően annak, hogy – bár Magyarországon nem mindenhol optimálisak számára a feltételek – az egyik legnagyobb árbevételű kultúra, stabil piaccal.

Az uborkatermesztés 7 titka

2022. május 25. 07:36

Talán hihetetlennek tűnik, de igaz: mindössze néhány kulcsfontosságú trükkön múlik az, hogy a saját termesztésű uborka silány vagy bőséges terméshozammal ajándékozza-e meg a gazdáját.

Meddig nő a "Medve"?

2021. július 6. 06:38

A felmelegedés hatására kiolvadó talaj több millió hektár felhasználható földet fog eredményezni Oroszországban, amely hozzájárul az ország gazdasági felemelkedéséhez.

Dália termesztése egyszerűen

2022. augusztus 29. 08:30

A következő cikkünkben minden dáliával kapcsolatos kérdésére választ kaphat!