16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia
Zöldség-Gyümölcs

Fejjel lefelé termesztenek zöldségeket a kínaiak

Agrofórum Online

A kínai Shenzhou–16 űrhajó legénysége a Föld körüli pályán saját élelmiszert termeszt. Az űrkert már jelenleg is 100-féle vetőmagnak ad teret a fejlődésre – speciális körülmények között.

A küldetés parancsnoka, Jing Haipeng, valamint az űrhajósok, Zhu Yangzhu és Gui Haichao zöldséget termesztenek egy tudományos kísérlet keretében. A Shenzhou–16 asztronauták „zöldségeskertje” a Földhöz képest fejjel lefelé helyezkedik el az űrállomáson.

A trió a Kínai Űrhajózási Kutató és Oktató Központ kutatói által tervezett „űrkert” termesztésére szolgáló eszközt használta. Ez szabályozza a hőmérsékletet, a páratartalmat, az oxigén- és szén-dioxid-szintet, hogy a növények fejlődéséhez megfelelő környezetet teremtsen.

Az „űrkert” a jövőben nemcsak élelmet, oxigént és vizet biztosít majd az űrhajósok számára, hanem kísérleti platformként is szolgál majd a különleges környezetek – például az űrbeli mikrogravitáció – növények növekedésére gyakorolt hatásainak tanulmányozására.

A Shenzhou–16 misszió legénysége a Tiangong fedélzetén töltött idő alatt Thale zsázsát és más növényeket termesztett. Mindeközben egyébként a Tiangong pillanatnyilag is legalább 100-fajta vetőmagnak ad otthont.

Ezeket kozmikus sugárzásnak teszik majd ki, és tanulmányozás céljából visszahozzák a Földre. A tudósok azt remélik, hogy izolálni tudják majd azokat a jótékony mutációkat, amelyekkel a termesztett növényfajtákat fejleszteni tudják. 

A Shenzhou–16 legénysége egyébként nem szorul arra, hogy saját maga termesszen élelmiszert. Az űrhajósok a Tianzhou teherűrhajó által szállított 120 különböző ételből válogathatnak, amíg a Föld körüli pályán tartózkodnak.

Kína 2022 végén fejezte be a három egységből álló Tiangong építését. A Shenzhou–16 május 29-én indult útnak, felváltva a Shenzhou–15 legénységét. Jing és társa valamikor novemberben adják át az űrállomás irányítását az érkező Shenzhou–17 még meg nem nevezett legénységének. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Krumpliról bátran váltott, és ezzel keres nagy pénzt egy gazda

2025. október 15. 13:10

A klímaváltozás komoly kihívást jelent minden mezőgazdasági termelőnek, bátor ötletekkel azonban lehet fordítani a szerencsén.

Megőrült a szamóca: virágzik októberben!

2025. október 9. 11:10

A szamóca októberi virágzása ma már nem ritkaság – de vajon miért „bolondul meg” a növény, és hogyan kezeljük helyesen ezt a helyzetet?

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Az árvíz okozta mezőgazdasági károk még nem értékelhetők

2024. szeptember 19. 16:10

Ausztriában az áradások a gazdák földjeit is súlyosan érintették. A területen okozott károkat csak az árvíz elvonulása után lehet megítélni.

Megérkezik a meleg, csak elszórtan várható csapadék

2023. május 18. 14:11

A májusi eső aranyat ér, szokás mondani, bár hazánk egyes pontjain több is esett, mint ami opcionális lenne.

Pisztáciát Magyarországon? Ez vicc?

2022. szeptember 22. 15:33

Habár még nem vagyunk elég sivatagosak a pisztácia számára, úgy tűnik, hazánkban is vannak lelkes próbálkozók: övék a szerencse?

Mi az akvapónia és hogyan működik?

2022. szeptember 4. 10:42

Hasznosítson újra egy régi akváriumot, vagy kezdje el a nulláról: az alábbiakban megmutatjuk, hogyan termeszthet bio-gyümölcsöket és -zöldségeket minimális hulladék, idő és ráfordítás mellett – halak felhasználásával.