Zöldség-Gyümölcs

Fejleszteni kell a diópiacon!

Agrofórum Online

A fagyok ellenére bőséges volt a diótermés, az 5000-6000 tonna jelentős része idén is a külpiacokra kerül. A kieső német export helyett olasz, török és román felvásárlóknak adják el az árut a kereskedők. A belső fogyasztás évek óta alacsony szinten van, egy magyar átlagosan 20–40 dekagramm diót vásárol egy évben.

Mennyiségben és minőségben is jó szezont zárhatnak idén a diótermesztéssel foglalkozó gazdálkodók. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke, a gyümölcstermelői főbizottság elnöke a Magyar Időknek elmondta: a tavaszi fagyok lokálisan jelentkeztek, így országos szinten nem okoztak nagyobb terméskiesést. Mivel a szezon néhány hete ért véget, a mennyiségek összesítése még folyamatban van. Az előzetes becslések szerint azonban ebben az évben sem termett kevesebb dió, mint egy évvel korábban, sőt egyes termesztőkörzetekben még a tavalyinál is jobb volt az idei szezon.

A szakember szerint a minőség is kedvezően alakult, a szárazabb időjárásnak köszönhetően ugyanis a megszokottnál kevesebb problémát okoztak a bakteriális és a gombás megbetegedések, így a védekezés is kisebb erőfeszítésbe került a gazdálkodóknak. Rá­adásul egy-két régiótól eltekintve a csapadékellátottság is megfelelő volt, így a termés mérete átlagon felüli lett. A diótermesztők rettegett ellensége azonban, a dióburokfúró légy – amely néhány éve jelent meg az országban – idén is megnehezítette a termelők dolgát. A kártevő jelentős terméskiesést okozhat, a védekezés technikája azonban még nem kidolgozott. Apáti Ferenc szerint azokon az ültetvényeken, ahol a gazdálkodók rendszeresen használnak növényvédő szert más kártevők ellen, eredményesen távol tudják tartani a diólegyet is. A gond az úgynevezett extenzív ültetvényekkel van, ahol nem kezelik, nem gondozzák a diófákat, csak a termést takarítják be ősszel a tulajdonosok.

Egy átlagos évben 5-6000 tonna dió terem az országban. Mivel a termelés jóval meghaladja a belföldi igényeket, a hazai áru mintegy kétharmada külföldre kerül. Az elmúlt években a legjelentősebb exportpartnerünk Németország volt, ahová a teljes magyar termés 30-40 százalékát héjas, szárított dió formájában adták el a nagykereskedők. Két évvel ezelőtt azonban a német kivitel erősen megtorpant, a hazai szereplők kezdik elveszíteni ezt az igencsak fontos piacot. Apáti Ferenc szerint az utóbbi két évben a 2000-2500 tonnára tehető német export a felére csökkent. A kereskedők új helyet keresnek a magyar árunak, egyelőre az olasz, a török és a román piacon mozgolódnak, ugyanakkor Apáti Ferenc szerint az sem elképzelhetetlen, hogy újra visszanyerjük a németek bizalmát.

A piacvesztés mögött bizalmi válság áll: 2014-ben fordult elő először, hogy minőségi problémák miatt reklamáció érkezett Németországból. Ezt követően 2015-ben az egyik legnagyobb német áruházlánc a penészesedés miatt levette a listájáról a magyar diót. Ezzel 600-800 tonna dió esett ki az exportból. – Számos gondozatlan ültetvény van, ahonnan ki tudja, milyen minőségű diót szállítanak be. Ha a kereskedő nem figyel arra, hogy milyen árut vesz át és szállít külföldre, akkor előfordulhat, hogy az eladott mennyiség 10-20 százaléka bél nélküli, vagy penészes, vagy baktériumosan fertőzött – emelte ki a FruitVeb alelnöke.

Ugyanakkor jelezte, hogy a német piac ezzel együtt is kizárólag a magyar diót ismeri el prémium minőségűnek. Ahhoz viszont, hogy ezt az előnyünket megtartsuk és visszaszerezzük a vevők bizalmát, nagyon szigorú minőségi kontrollra lenne szükség, amely garantálja, hogy nem kerülhet rossz minőségű termés a külpiacokra. Emellett egy nyomon követési rendszer kiépítését is szorgalmazza a terméktanács alelnöke. Ugyanakkor a termelőknek is van feladatuk: magasabb szintre kell emelniük a technológiai színvonalat, emellett fokozniuk kell az ültetvények gondozottságát is, hiszen elhanyagolt ültetvényen nem lehet jó minőségű diót termelni.

Bár a dió ára stabilan magas, a németországi piacvesztés miatt az elmúlt két évben kissé visszaesett a termény értéke. Apáti Ferenc szerint amíg nem sikerül rendezni a helyzetet, legfeljebb stagnálásra számíthatnak a termelők, nagyobb áremelkedés azonban hosszabb távon sem valószínű, hiszen az ausztrál és az amerikai dió az európai piacon is nagyon erős versenytársnak számít.

Jelenleg a szárított héjas dió kilóját nettó 800–900 forintért veszik át a felvásárlók. Az árak a hazai piacokon is változatlanok, a héjas dióért 1200–1600 forintot kérnek a kofák, míg a tisztított dió kilója 2500 és 3500 forint között mozog. A szakember úgy látja, dióból idén is bőven jut a magyar fogyasztói piacra. Az egy főre jutó fogyasztás ma 20–40 dekagrammra tehető, aminek jelentős része a karácsonyi időszakra koncentrálódik. A hazai vásárlókat továbbra is a magas árak tartják vissza attól, hogy több diót tegyenek a kosarukba, a fogyasztás élénkítésére ezért elsősorban a decemberi szezonban lenne lehetőség a FruitVeb alelnöke szerint.

(Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

Mitől "kukacos" a dió?

2019. július 30. 07:56

J. Attila kérdése: Tavaly a diófáim termésének nagy része tönkrement. Sok dió idő előtt megfeketedett, lepergett, bennük fehér apró lárvákat találtam. Mi okozta a gondot?

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.