Zöldség-Gyümölcs

Friss saláta hidrokultúrából

Agrofórum Online

A mindig friss, ropogós, német termesztésű saláták egész éves, vagyis idénytől független termesztése néhány évvel ezelőtt még egyfajta vágyálom volt csupán. Ma már a legújabb hidrokultúrás technológiának köszönhetően az őszi-téli szezonban is egyre gyakrabban találunk helyben termesztett leveles zöldségeket a frissáru-polcokon.

A Vettweissben épülő új, 2,5 hektáros hidrokultúrás üzemben várhatóan az év végére jelennek meg az első téli rajnai saláták – árulta el Elisabeth Graaff, a Rheinlandgemüse Hydro & Co ügyvezető igazgatója, aki a jövőbe mutató projekt motorja.

A fiatal zöldségtermesztő már több éve vezeti szülei Rheinlandkräuter Kft. nevű gazdaságát, így ismeri a szabadföldi fűszernövények és leveles zöldségek termesztését.

– A szabadföldi termesztés számos kihívása miatt – mint például a személyzet, az időjárás szeszélyei, a trágyázás és a vízkészlet –, két évvel ezelőtt merült fel bennünk az ötlet, hogy beszálljunk az üvegházi termesztésbe, ahol a termesztés körülményei jobban ellenőrizhetők. Egyelőre kizárólag a hármas saláta hidroponikus termesztésének szenteljük magunkat, amely ebben a formában egyedülálló a régiónkban – árulta el Graaff.

Nagy értékesítési potenciál a hidrokultúrás fejes saláta számára

A hidroponikus termesztésnél ereszcsatornás rendszert alkalmaznak, amelyben a gyökérlabdás saláták szubsztrát helyett lyukakban állnak, a tápanyagokat pedig az ereszcsatornákon keresztül áramoltatják. Az esetleges vízveszteség így teljesen kiküszöbölhető, és hatékony termesztési folyamat jön létre. Jelenleg azonban a magas energiaköltségek némileg megnehezítik az általános feltételeket.

– Arra számítunk, hogy a beruházások meghozzák gyümölcsüket – folytatta Graaff, aki szerint ez a lépés felvértezi őket a jövőre nézve

A saláták a Vitfrisch eG-n keresztül kerülnek a német élelmiszer-kiskereskedőkhöz. – A német saláták iránt egész évben nagy a kereslet. Ezt a keresletet szeretnénk kielégíteni ezzel a projekttel. Télen komoly piaci előnyünk van az importált árukkal szemben a regionalitás és a rövid szállítási útvonalak miatt. Nyáron a hidrokultúrás termesztés abban különbözik a szabadföldi terméktől, hogy a földtől és mindenféle szennyeződéstől mentes árut hozunk létre, ezért hosszú távon nagy értékesítési potenciált látok a hidrokultúrás salátákban. Meggyőződésünk, hogy a fogyasztók értékelni fogják, hogy egész évben egészséges körülmények között termesztett, ízletes, friss, hazai salátákat vásárolhatnak tőlünk – magyarázta Graaff.

A szabadföldi fűszernövények virágzó piaca

A szülői gazdaság klasszikus szabadtéri termesztése továbbra is fennmarad. – Szilárdan hiszünk abban, hogy a két fő pillér jól kiegészíti egymást – hangsúlyozta Graaff, aki azt is elárulta, hogy a német gyógynövények iránti kereslet a Covid-járvány alatt is elég jól alakult, és a következő szezonra vonatkozó kilátások is meglehetősen pozitívak. – A szabadföldi fűszernövényeink értékesítési ablaka a májustól novemberig tartó időszakra koncentrálódik, a főszezonon kívül pedig tavasszal rebarbarát, télen pedig báránysalátát kínálunk. Összességében magas, folyamatos keresletet látunk a szabadföldi termények iránt, a hidroponikus termesztés pedig további eladásokat fog generálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

A belga bébispenót javára vált a korlátozott dél-európai kínálat

2023. március 26. 07:36

A belga bébispenót és baby leaf saláta számára jó volt a tél. Az üvegházas termesztési problémák ellenére a Rik Vanackere számára a hozam megfelelő maradt.

Hogyan termesszünk otthon salátát?

2022. május 28. 05:34

Avagy minden, amit a saláták ültetéséről, gondozásáról és betakarításáról tudni kell.

Vertikális gazdálkodás és a saláta jövője

2023. május 8. 09:51

A kanadaiak imádják a római salátát, hiszen e zsenge leveles zöldség nélkül nem lehet igazán finom, autentikus Caesar salátát készíteni. De ahhoz, hogy el tudják készíteni a kedvencüket, csaknem az összes alapanyagként szolgáló salátafélét importból kell beszerezniük.

Milyen zöldségfajokat vethetünk még a nyár közepén?

2024. július 10. 04:37

Milyen zöldségfajokat vethetek másodvetésben, akár még most, a nyár közepén is? Válaszukat köszönöm!