Zöldség-Gyümölcs

Friss saláta hidrokultúrából

Agrofórum Online

A mindig friss, ropogós, német termesztésű saláták egész éves, vagyis idénytől független termesztése néhány évvel ezelőtt még egyfajta vágyálom volt csupán. Ma már a legújabb hidrokultúrás technológiának köszönhetően az őszi-téli szezonban is egyre gyakrabban találunk helyben termesztett leveles zöldségeket a frissáru-polcokon.

A Vettweissben épülő új, 2,5 hektáros hidrokultúrás üzemben várhatóan az év végére jelennek meg az első téli rajnai saláták – árulta el Elisabeth Graaff, a Rheinlandgemüse Hydro & Co ügyvezető igazgatója, aki a jövőbe mutató projekt motorja.

A fiatal zöldségtermesztő már több éve vezeti szülei Rheinlandkräuter Kft. nevű gazdaságát, így ismeri a szabadföldi fűszernövények és leveles zöldségek termesztését.

– A szabadföldi termesztés számos kihívása miatt – mint például a személyzet, az időjárás szeszélyei, a trágyázás és a vízkészlet –, két évvel ezelőtt merült fel bennünk az ötlet, hogy beszálljunk az üvegházi termesztésbe, ahol a termesztés körülményei jobban ellenőrizhetők. Egyelőre kizárólag a hármas saláta hidroponikus termesztésének szenteljük magunkat, amely ebben a formában egyedülálló a régiónkban – árulta el Graaff.

Nagy értékesítési potenciál a hidrokultúrás fejes saláta számára

A hidroponikus termesztésnél ereszcsatornás rendszert alkalmaznak, amelyben a gyökérlabdás saláták szubsztrát helyett lyukakban állnak, a tápanyagokat pedig az ereszcsatornákon keresztül áramoltatják. Az esetleges vízveszteség így teljesen kiküszöbölhető, és hatékony termesztési folyamat jön létre. Jelenleg azonban a magas energiaköltségek némileg megnehezítik az általános feltételeket.

– Arra számítunk, hogy a beruházások meghozzák gyümölcsüket – folytatta Graaff, aki szerint ez a lépés felvértezi őket a jövőre nézve

A saláták a Vitfrisch eG-n keresztül kerülnek a német élelmiszer-kiskereskedőkhöz. – A német saláták iránt egész évben nagy a kereslet. Ezt a keresletet szeretnénk kielégíteni ezzel a projekttel. Télen komoly piaci előnyünk van az importált árukkal szemben a regionalitás és a rövid szállítási útvonalak miatt. Nyáron a hidrokultúrás termesztés abban különbözik a szabadföldi terméktől, hogy a földtől és mindenféle szennyeződéstől mentes árut hozunk létre, ezért hosszú távon nagy értékesítési potenciált látok a hidrokultúrás salátákban. Meggyőződésünk, hogy a fogyasztók értékelni fogják, hogy egész évben egészséges körülmények között termesztett, ízletes, friss, hazai salátákat vásárolhatnak tőlünk – magyarázta Graaff.

A szabadföldi fűszernövények virágzó piaca

A szülői gazdaság klasszikus szabadtéri termesztése továbbra is fennmarad. – Szilárdan hiszünk abban, hogy a két fő pillér jól kiegészíti egymást – hangsúlyozta Graaff, aki azt is elárulta, hogy a német gyógynövények iránti kereslet a Covid-járvány alatt is elég jól alakult, és a következő szezonra vonatkozó kilátások is meglehetősen pozitívak. – A szabadföldi fűszernövényeink értékesítési ablaka a májustól novemberig tartó időszakra koncentrálódik, a főszezonon kívül pedig tavasszal rebarbarát, télen pedig báránysalátát kínálunk. Összességében magas, folyamatos keresletet látunk a szabadföldi termények iránt, a hidroponikus termesztés pedig további eladásokat fog generálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Mit vethetünk még július végén is?

2024. július 27. 05:40

Nyáron már szabadul fel egy kis hely a kertben, így nézzük sorra, mit is vethetünk még júliusban, akár a hónap végén is!

Melyik krizantémfaj vagy -fajta részei fogyaszthatók?

2022. november 16. 04:37

Itt az oldalon olvastam a Mindent a krizantémról cikket. Szeretném megtudni, hogy gyógyteaként vagy egyéb módon melyik fajta fogyasztható. Esetleg mindegyik? Köszönöm a választ!

Kevesebb fejes salátát termesztenek

2023. március 15. 14:33

A KSH adatai szerint Magyarországon a fejes saláta termőterülete, ezzel együtt a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években – hívja fel a figyelmet az AKI. Az elemzés szerint 2021-ben 237 hektáron 8,45 ezer tonna salátát termeltek.

Új fogyasztói igények és nemesítési szempontok a salátatermesztés területén

2019. január 17. 05:36

Salátából a termesztők számára nagyon széles választék áll rendelkezésre, ám nem egyszerű ilyen kínálatból választani. Minden esetben a felvásárlói igények az irányadók, viszont érdemes lehet új fajákat is a termesztésbe vonni, annak érdekében, hogy a változatos árukészlet biztosítható legyen.