Zöldség-Gyümölcs

Friss saláta hidrokultúrából

Agrofórum Online

A mindig friss, ropogós, német termesztésű saláták egész éves, vagyis idénytől független termesztése néhány évvel ezelőtt még egyfajta vágyálom volt csupán. Ma már a legújabb hidrokultúrás technológiának köszönhetően az őszi-téli szezonban is egyre gyakrabban találunk helyben termesztett leveles zöldségeket a frissáru-polcokon.

A Vettweissben épülő új, 2,5 hektáros hidrokultúrás üzemben várhatóan az év végére jelennek meg az első téli rajnai saláták – árulta el Elisabeth Graaff, a Rheinlandgemüse Hydro & Co ügyvezető igazgatója, aki a jövőbe mutató projekt motorja.

A fiatal zöldségtermesztő már több éve vezeti szülei Rheinlandkräuter Kft. nevű gazdaságát, így ismeri a szabadföldi fűszernövények és leveles zöldségek termesztését.

– A szabadföldi termesztés számos kihívása miatt – mint például a személyzet, az időjárás szeszélyei, a trágyázás és a vízkészlet –, két évvel ezelőtt merült fel bennünk az ötlet, hogy beszálljunk az üvegházi termesztésbe, ahol a termesztés körülményei jobban ellenőrizhetők. Egyelőre kizárólag a hármas saláta hidroponikus termesztésének szenteljük magunkat, amely ebben a formában egyedülálló a régiónkban – árulta el Graaff.

Nagy értékesítési potenciál a hidrokultúrás fejes saláta számára

A hidroponikus termesztésnél ereszcsatornás rendszert alkalmaznak, amelyben a gyökérlabdás saláták szubsztrát helyett lyukakban állnak, a tápanyagokat pedig az ereszcsatornákon keresztül áramoltatják. Az esetleges vízveszteség így teljesen kiküszöbölhető, és hatékony termesztési folyamat jön létre. Jelenleg azonban a magas energiaköltségek némileg megnehezítik az általános feltételeket.

– Arra számítunk, hogy a beruházások meghozzák gyümölcsüket – folytatta Graaff, aki szerint ez a lépés felvértezi őket a jövőre nézve

A saláták a Vitfrisch eG-n keresztül kerülnek a német élelmiszer-kiskereskedőkhöz. – A német saláták iránt egész évben nagy a kereslet. Ezt a keresletet szeretnénk kielégíteni ezzel a projekttel. Télen komoly piaci előnyünk van az importált árukkal szemben a regionalitás és a rövid szállítási útvonalak miatt. Nyáron a hidrokultúrás termesztés abban különbözik a szabadföldi terméktől, hogy a földtől és mindenféle szennyeződéstől mentes árut hozunk létre, ezért hosszú távon nagy értékesítési potenciált látok a hidrokultúrás salátákban. Meggyőződésünk, hogy a fogyasztók értékelni fogják, hogy egész évben egészséges körülmények között termesztett, ízletes, friss, hazai salátákat vásárolhatnak tőlünk – magyarázta Graaff.

A szabadföldi fűszernövények virágzó piaca

A szülői gazdaság klasszikus szabadtéri termesztése továbbra is fennmarad. – Szilárdan hiszünk abban, hogy a két fő pillér jól kiegészíti egymást – hangsúlyozta Graaff, aki azt is elárulta, hogy a német gyógynövények iránti kereslet a Covid-járvány alatt is elég jól alakult, és a következő szezonra vonatkozó kilátások is meglehetősen pozitívak. – A szabadföldi fűszernövényeink értékesítési ablaka a májustól novemberig tartó időszakra koncentrálódik, a főszezonon kívül pedig tavasszal rebarbarát, télen pedig báránysalátát kínálunk. Összességében magas, folyamatos keresletet látunk a szabadföldi termények iránt, a hidroponikus termesztés pedig további eladásokat fog generálni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Milyen zöldségfajokat vethetünk még a nyár közepén?

2024. július 10. 04:37

Milyen zöldségfajokat vethetek másodvetésben, akár még most, a nyár közepén is? Válaszukat köszönöm!

Tengeri sünnel turbózzák a zöldséget – hihetetlen, de működik!

2025. július 30. 16:10

Tengeri sünből készül az új „csodatrágya”, ami látványosan serkenti a saláták növekedését – laboreredmények is igazolják a hatását.

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.

A fejes saláta változékonysága gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jövőbeni befektetéseket

2023. szeptember 4. 13:10

A héten Belgiumban a Devo-Fleur megkezdte az új fejes saláta betakarítását.