Zöldség-Gyümölcs

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

Syngenta Blog

A GreenFactory Emirates mostoha körülmények között teremt innovatív beltéri gazdálkodást a világ legfejlettebb, holland beltéri termesztési rendszerével. Az új létesítmény számos vezető agrotechnikai vállalatot vont be az építkezésbe.

Mariam Almheiri, az Egyesült Arab Emírségek élelmiszer- és vízbiztonságért felelős államtitkára az alábbiakat mondta a kezdeményezésről:

„A magánszektor létfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerek felé történő áttérésben. Az Egyesült Arab Emírségek nagy erőfeszítéseket tesz a hazai élelmiszer-termelésének javítására, ebben nagy szerepe lesz a hasonló vállalkozásoknak. A fő célkitűzés az, hogy országunk 2051-re az innováció által vezérelt élelmezésbiztonság terén a világ élvonalába tartozzon.”

A GreenFactory rendkívül átgondolt vízgazdálkodási rendszerrel indítja el a termelést. A friss zöldségek helyi termesztésével a gazdaság hozzájárul az ország importfüggőségének csökkentéséhez. A tervek szerint a fejlesztési komponensei révén 56 különböző salátaféle, leveles zöldség, gyógynövény és kelkáposztafajta termelésén túl folyamatosan bővül majd a termesztési paletta.

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve, amely optimalizálja a termelést valós idejű adatok összegyűjtésével.

Lody Embrechts holland nagykövet így nyilatkozott a projektről: „országunk nagyon sokat tud segíteni az élelmiszer-értéklánc minden aspektusában. Ez a kiemelt projekt a holland szakértelem szimbóluma: termesztett növények ötvözése kutatással és fejlesztéssel a folyamatos innováció érdekében. Fenntartható módon termesztjük ételeinket, figyelembe véve a környezetre gyakorolt ​​hatásunkat.

A 150 millió euró értékű projekt különböző szakaszokban 3 év alatt valósul meg. Az első szakaszt 2021 októberében adják át.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ logisztikai központ átadó és partnertalálkozó

2023. május 14. 05:38

Átadásra került a DélKerTÉSZ új logosztikai központja, melynek keretében ünnepélyes szalagátvágással és tárlatvezetéssel mutatták be az új épületet a nagyközönségnek.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

Van elég primőr zöldség

2019. április 8. 06:02

Idén kicsit korábban kezdődött a szezon, és mivel az előző évhez képest most több a fény, ezért bőséges a kínálat primőr zöldségekből.