Zöldség-Gyümölcs

Globális paradicsom-export körkép

Agrofórum Online

2020-ban Mexikó, Hollandia, és Spanyolország voltak a vezető paradicsom-exportőrök.

Mexikó paradicsom-kivitele 2,61 milliárd dollár volt, mely sort Hollandia követi, 1,915 milliárddal. A dobogó harmadik fokára pedig Spanyolország került, 1,070 milliárdos forgalommal. Mexikó szinte kizárólag az Egyesült Államokba exportál. Hollandia Németországot és az Egyesült Királyságot célozza, míg Spanyolország mindenek előtt Németországba, az Egyesült Királyságba és Franciaországba szállít.

A top 10 paradicsomexportáló ország 2020-ban az említettek mellett Marokkó (770 millió), Kanada (460 millió), Franciaország (440 millió), Belgium (330 millió), az Egyesült Államok (310 millió), Törökország (310 millió) és Kína (270 millió) volt.

Tágabb perspektívából nézve a világ élelmiszer-exportjának monetáris értéke, nominális értelemben 3,6-szorosára nőtt 2000 és 2018 között, a 2000. évi mintegy 380 milliárd dollárról 2018-ra valamivel 1,4 ezer milliárd dollárra nőtt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az összes élelmiszer-ipari termékcsoportban erőteljes növekedés tapasztalható. A gyümölcsök és zöldségek az élelmiszer-export teljes értékének 23% -át tették ki 2018-ban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

Paprikás krumpli

2018. március 9. 09:12

A töltött káposzta és a lecsószezon közötti őrülten hosszú időt csak paprikás krumplival lehet kibírni.

Így kerülhetők el a paradicsom nem fertőző betegségei

2023. július 27. 10:40

Deformált, repedezett, heges a paradicsom termése? Esetleg nem elég tömött, kevés benne a mag és a léállomány? Ilyenkor egyszerűen megelőzhető, nem fertőző betegségek állhatnak a háttérben.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.