Zöldség-Gyümölcs

Globális paradicsom-export körkép

Agrofórum Online

2020-ban Mexikó, Hollandia, és Spanyolország voltak a vezető paradicsom-exportőrök.

Mexikó paradicsom-kivitele 2,61 milliárd dollár volt, mely sort Hollandia követi, 1,915 milliárddal. A dobogó harmadik fokára pedig Spanyolország került, 1,070 milliárdos forgalommal. Mexikó szinte kizárólag az Egyesült Államokba exportál. Hollandia Németországot és az Egyesült Királyságot célozza, míg Spanyolország mindenek előtt Németországba, az Egyesült Királyságba és Franciaországba szállít.

A top 10 paradicsomexportáló ország 2020-ban az említettek mellett Marokkó (770 millió), Kanada (460 millió), Franciaország (440 millió), Belgium (330 millió), az Egyesült Államok (310 millió), Törökország (310 millió) és Kína (270 millió) volt.

Tágabb perspektívából nézve a világ élelmiszer-exportjának monetáris értéke, nominális értelemben 3,6-szorosára nőtt 2000 és 2018 között, a 2000. évi mintegy 380 milliárd dollárról 2018-ra valamivel 1,4 ezer milliárd dollárra nőtt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az összes élelmiszer-ipari termékcsoportban erőteljes növekedés tapasztalható. A gyümölcsök és zöldségek az élelmiszer-export teljes értékének 23% -át tették ki 2018-ban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

2023. november 21. 14:10

Az izraeli BiomicAgritech szokatlan próbatermesztést végzett az idén a hollandiai World Horti Centerben. Megbízták a Vertify-t, hogy tesztelje a fejjel lefelé fordított paradicsom- és uborkatermesztő rendszerüket.

Így válhat édesebbé a paradicsom

2023. július 17. 17:10

A boltokban, piacokon kapható paradicsomok szépek, mutatósak, kemények és pirosak, vagyis igazán „piacosak”, ám egy nagy baj mégis van velük: gyakran meglehetősen íztelenek. Sok fejlesztőcég már dolgozik a megoldáson, ám a kiskerti paradicsom „megédesítésére” is akad egy-két hasznos trükk.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

2024. április 26. 11:10

Ismerje meg a Gavilán paradicsomot, amit a betegség-ellenállósága biotermesztésre is alkalmassá tesz. Íze, állaga pedig kitűnő.