Zöldség-Gyümölcs

Globális paradicsom-export körkép

Agrofórum Online

2020-ban Mexikó, Hollandia, és Spanyolország voltak a vezető paradicsom-exportőrök.

Mexikó paradicsom-kivitele 2,61 milliárd dollár volt, mely sort Hollandia követi, 1,915 milliárddal. A dobogó harmadik fokára pedig Spanyolország került, 1,070 milliárdos forgalommal. Mexikó szinte kizárólag az Egyesült Államokba exportál. Hollandia Németországot és az Egyesült Királyságot célozza, míg Spanyolország mindenek előtt Németországba, az Egyesült Királyságba és Franciaországba szállít.

A top 10 paradicsomexportáló ország 2020-ban az említettek mellett Marokkó (770 millió), Kanada (460 millió), Franciaország (440 millió), Belgium (330 millió), az Egyesült Államok (310 millió), Törökország (310 millió) és Kína (270 millió) volt.

Tágabb perspektívából nézve a világ élelmiszer-exportjának monetáris értéke, nominális értelemben 3,6-szorosára nőtt 2000 és 2018 között, a 2000. évi mintegy 380 milliárd dollárról 2018-ra valamivel 1,4 ezer milliárd dollárra nőtt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az összes élelmiszer-ipari termékcsoportban erőteljes növekedés tapasztalható. A gyümölcsök és zöldségek az élelmiszer-export teljes értékének 23% -át tették ki 2018-ban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Hamisított paradicsomsűrítmények kiszűrésén dolgoznak a SZIE kutatói

2020. november 16. 17:10

A paradicsom a hazai és nemzetközi gasztronómia számára kiemelt fontosságú alapanyag, melyből globális szinten mintegy 160 millió tonnát termesztenek évente. Ennek egy részéből sűrítmények, konzervek, szószok és ketchupok készülnek, melyek gyártási folyamatait az élelmiszerlánc szereplőinek védelme érdekében különböző jogszabályok és gyártói specifikációk rögzítik.

Primőr paprikán és paradicsomon gyakran jelentkezik termőkorban a magnéziumhiány

2023. március 7. 06:34

A magnézium hiánya gyakori a primőrzöldségeken. Gyakran összetévesztik a káliumhiány betegséggel, és ennek megfelelően kezelik, pontosabban félrekezelik a növényeket.

Hogyan lehet védekezni a paradicsombogyót károsító hernyók ellen?

2022. augusztus 29. 04:37

Évek óta sok paradicsombogyót tesznek tönkre a bennük élő hernyók, és a paprikában is gyakoriak. Mikor és hogyan lehet ellenük védekezni? Vegyszermentes megoldások érdekelnek, mivel vegyesen ültettem a zöldségféléket, nem tudom azokat elkülöníteni a kezeléseknél.