12℃ 4℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Zöldség-Gyümölcs

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

Agrofórum Online

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?

Sok zöldség – megfelelő körülmények mellett – hónapokig eltartható hűvös pincékben, kamrában, tárolókban. Az optimális tárolás érdekében válassza ki a legjobb, hibátlan zöldségeket – de a tél folyamán fogyassza őket bátran, mert bár a helyes tárolás meghosszabbítja a termések élettartamát, idővel a minőségük mindenképp romlani fog.

A „hűvös hely” nem azt jelenti, hogy a zöldségeket hűtőszekrényben kell tárolnunk. A hűtőszekrényekben viszonylag nedves körülmények uralkodnak, amely az olyan zöldségek tárolására jó, amiket néhány napon belül felhasználunk.

A hűvös helyen (pince, kamra) történő tárolás azonban lehetővé teszi, hogy hetekig vagy hónapokig tároljuk ott a betakarított zöldségeket, egészen addig, amíg azok készen állnak a feldolgozására. 

A hűvösben tárolható zöldségeket emiatt gyakran „száraz körülményeket igénylő” és a „párás körülményeket igénylő” csoportokba sorolják.

 A száraz körülményeket igénylő zöldségek (sütőtök, hagyma, fokhagyma) tárolása kevesebb erőfeszítést igényel, de ezek a termények több helyet igényelnek. Mivel a beltéri páratartalom télen általában alacsony, használjon ki minden parlagon heverő sötét teret és sarkot.

Ezek a zöldségek akkor tárolhatók a legjobban, ha a padlótól távol tartjuk őket (pl. jól szellőző polcokon, rekeszekben), és nem engedjük, hogy egymáshoz érjenek. Ha egymásra kell halmozni a dolgokat, gyakrabban kell ellenőrizni őket (a rothadás elkerülése végett).

 A párás körülményeket igénylő zöldségeket (burgonya, gyökérzöldségek, káposztafélék) a legjobb párásabb körülmények között, pl.: konténerekben, dobozokban célszerű tárolni, nem pedig a szabad levegőn. A hagyományos módszerek közé tartozik a tőzegmohában, homokban, fűrészporban vagy újságpapírban történő tárolás, de használhat műanyag zacskókat vagy kartont is.

Ha a műanyag használata mellett dönt, győződjön meg róla, hogy van rajta néhány lyuk, hogy a felesleges nedvesség távozni tudjon. A káposztaszag megfékezése érdekében a káposztafejeket célszerű néhány újságpapírlapba csomagolnia. 

Az ilyen zöldségeket teheti fűrészporral teli kartondobozba. Egy kartondobozt körülbelül 10 centiméternyi fűrészporral vagy más szigetelőanyaggal töltsön meg. Erre fektessen egy réteg zöldséget. Ne hagyja, hogy a zöldségek egymáshoz érjenek, és tartsa őket körülbelül 10 cm távolságra a doboz oldalától. Szórjon ezekre újabb 5-8 cm vastagságban szigetelőanyagot, majd tegyen rá egy újabb réteg zöldséget.

Folytassa a rétegezést, amíg a doboz majdnem tele nem lesz. Befejezésül tegyen egy 10 centiméteres szigetelőréteget a doboz tetejére, ezzel zárja a sort. Ha attól tart, hogy a tárolóhelyen túl hideg lesz a hőmérséklet, növelje a felső, alsó és oldalsó szigetelést 20 centiméteresre, vagy csúsztassa az első dobozt egy nagyobb, további szigeteléssel ellátott dobozba. Mivel ezek a dobozok nagyok lehetnek, egy könnyű szigetelőanyag használata megkönnyíti a felemelésüket és a mozgatásukat.

Válassza ki az optimális helyet
A legtöbb házban vannak olyan területek, amelyek kiválóan alkalmasak a betakarított zöldségfélék hosszú távú tárolására. 

  • Pincék: A hűvös, száraz pincékben (10-14 Celsius-fok és 60-65 százalékos relatív páratartalom) a legtöbb zöldség néhány hónapig eltarthatók. Gondoskodjon arról, hogy a helyiségben jó legyen a szellőzése.
  • Padlások: Ha ezek a helyiségek fűtetlenek, akkor a száraz körülményeket kedvelő zöldségek tárolására kiválóan használhatók. Akár egy fűtetlen padlásszoba is hasznosítható néhány téli tök tárolására .
  • Gyökérpincék: Ideális hideg, nedves körülmények (0-4 Celsius-fok és 90-95 százalékos relatív páratartalom) esetén fontolja meg egy gyökérpince kialakítását. A zöldségeknek azonban még a gyökérpincében is szükségük van szellőzésre és valószínűleg némi szigetelésre a hőmérséklet-ingadozás ellen. A termést meg kell védeni a rágcsálókkal szemben is.

Válassza ki a megfelelő zöldségeket
Kizárólag teljesen érett zöldségeket tároljon, az éretlen gyümölcsök és zöldségek gyorsan megrohadnak. A betakarítást halassza el, ameddig csak lehet, különösen a gyökérzöldségek esetében, amelyek elviselnek némi fagyot. Sok teljesen érett, vastag héjú zöldség hetekig, sőt néha hónapokig is sikeresen tárolható.

Vizsgálja meg a zöldségeket
Ne tároljon olyan zöldségeket, amelyek zúzódások, vágások vagy a rothadás legcsekélyebb jeleit mutatják. Ne mossa meg a zöldségeket, kefével söpörje le róluk a földet. A zöldségek súrolása károsíthatja a héjukat és csökkentheti az eltárolhatóságukat.

Készítse elő a tárolóhelyet
Válasszon olyan tárolóhelyet, ahol sötét van és nincs fagy – ami sok zöldséget tönkretehet. Győződjön meg róla, hogy alaposan megtisztította a tárolóhelyet, mielőtt elkezd odapakolni, és győződjön meg róla, hogy a hely rágcsálóbiztos. Ha vannak ablakok, ideiglenesen zárja be azokat, hogy a tárolóhelyet sötétben tartsa.

Rendszeresen ellenőrizze a zöldséget
Minden héten ellenőrizze a hűvösben tartott zöldségeket. Azokat a zöldségeket, amelyeken rothadás jelei mutatkoznak, azonnal ki kell dobni, mielőtt a romlás átterjedhetne a szomszédos zöldségekre.

Ne tárolja túl sokáig a zöldségeket
A pincéből felhozott zöldségeket a lehető leghamarabb használja fel. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Önvezető kombájnflotta

2020. augusztus 13. 04:36

A Cognitive Agro Pilot rendszert arra tervezték, hogy a vezetőnek csak a betakarítás minőségére kelljen figyelni, mivel a kombájnt a robotasszisztens vezeti.

A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében

2022. november 13. 19:58

A kukorica közel 90 százalékát betakarították Zala megyében, a hektáronkénti átlaghozam 7,3 tonna - tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

Vegabot: már a jégsalátát is robot takarítja be!

2019. július 20. 10:51

A Vegebot azt mutatja be, hogy hogyan lehetne bővíteni a robotika használatát a mezőgazdaságban, még olyan növények esetében is, mint a jégsaláta.

Gépinfo Videó

Fóliák hasznosítása, III. – Tavaszi fejes saláta hajtatása

2024. február 8. 11:10

Nálunk – más európai országokhoz képest - a levélzöldségek fogyasztása (fejes saláta, jégsaláta, endívia saláta, spenót, sóska stb.) meglehetősen szerény. Csúcsidőszaknak számít a kora tavasz és húsvét környéke, még kisebb csúcsnak mondható a késő őszi kereslet, de télen és nyáron minimális az igény a levélzöldségfélék iránt.