Zöldség-Gyümölcs

Így választhat biztos kézzel érett sütőtököt

Agrofórum Online

Sok esetben okoz gondot az egyszeri vásárlónak, hogyan válasszon érett, erőteljes ízű sütőtököt. Hogy Ön is biztosra menjen, adunk néhány jó tanácsot.

Már jócskán benne járunk az őszben, és lassacskán eluralják a zöldségespultokat a legkülönbözőbb formájú, pompázatos narancssárga színben tündöklő sütőtökök. Ez a zöldségféle – valójában mivel termés, inkább a gyümölcsök közé sorolható – azonban nem csupán mutatós, hanem hőkezeléssel akár önmagában, akár más ételeknek kölcsönözve jellegzetes ízét rengetegféle módon fogyasztható.

Tápértékéről pedig ódákat lehetne írni, elég csak magas rosttartalmát, vitamin- (A, B és C), karotin-, biotintartalmát megemlíteni, ami segít a vitaminhiányos napokat egészségesen átvészelni. Ugyanakkor a kalóriatartalma alacsony, így diétás étrendbe is beilleszthető.

Vannak fajták, amelyek esetében már a színük alapján dönteni tudunk: ha még zöldes árnyalatúak, nem élénksárgák, akkor a termés nem érett. Más fajtáknál nem látunk színbeli eltérést, ebben az esetben iránymutató lehet, hogy az érett tök héja teljesen megkeményedett, nem tudjuk körömmel benyomni, megütögetve üreges hangot hallunk, felülete ugyanakkor veszít a fényességéből, mattá válik.

Szintén támpontot adhat a növény kocsánya, amely ha zöld, élőnek tűnik, az azt jelenti, hogy leszedéskor még szállított tápanyagot, tehát a tök nem volt érett. Ezek helyett keressünk olyat, amelynek a kocsánya már száraz, szinte morzsolódik. Ha pedig nincs szükségünk egy egész tökre, az erőteljes, mélysárga színű szeleteket válasszuk.

Nem legenda az sem, hogy az a tök, amelyet már megcsípett a dér, édesebb, mint amit a fagyok előtt szedtek le, ugyanis a fagy hatására a szénhidrátok elkezdenek lebomlani cukrokká. Ám a fagy az érettségi állapotra nincs hatással, így érett tököt a hideg beállta előtt is vásárolhatunk.

Ügyeljünk viszont arra, hogy ne takarmánytököt sózzanak ránk, mert az éretten sem jó ízű, a „Halloween-tökök” pedig kizárólag dekorációs célt szolgálnak, egyáltalán nem ehetők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Sütőtök termesztése a kiskertben

2022. június 28. 13:26

Sokáig eláll, a termesztése pedig nem igényel komolyabb szaktudást.

Tökfarmot vett a Microsoft, meglepő célja van vele

2024. január 10. 11:40

Mintha megnyerte volna a lottóötöst a Creuziger család, amelynek Mount Pleasant településhez tartozó birtokán a techóriás egymilliárd dolláros beruházás részeként több épületből álló adatközpontot tervez építeni.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Mihez kezdjünk a tökökkel Halloween után?

2023. november 2. 07:10

Halloween után már nálunk is halomban állnak a szeméttelepeken a rothadó tökök, amelyek nem kevés metángázzal járulnak hozzá a környezetszennyezéshez, pedig van jobb módja annak, hogy szegény töklámpásoknak egy új, második életet adjunk.