Zöldség-Gyümölcs

Így választhat biztos kézzel érett sütőtököt

Agrofórum Online

Sok esetben okoz gondot az egyszeri vásárlónak, hogyan válasszon érett, erőteljes ízű sütőtököt. Hogy Ön is biztosra menjen, adunk néhány jó tanácsot.

Már jócskán benne járunk az őszben, és lassacskán eluralják a zöldségespultokat a legkülönbözőbb formájú, pompázatos narancssárga színben tündöklő sütőtökök. Ez a zöldségféle – valójában mivel termés, inkább a gyümölcsök közé sorolható – azonban nem csupán mutatós, hanem hőkezeléssel akár önmagában, akár más ételeknek kölcsönözve jellegzetes ízét rengetegféle módon fogyasztható.

Tápértékéről pedig ódákat lehetne írni, elég csak magas rosttartalmát, vitamin- (A, B és C), karotin-, biotintartalmát megemlíteni, ami segít a vitaminhiányos napokat egészségesen átvészelni. Ugyanakkor a kalóriatartalma alacsony, így diétás étrendbe is beilleszthető.

Vannak fajták, amelyek esetében már a színük alapján dönteni tudunk: ha még zöldes árnyalatúak, nem élénksárgák, akkor a termés nem érett. Más fajtáknál nem látunk színbeli eltérést, ebben az esetben iránymutató lehet, hogy az érett tök héja teljesen megkeményedett, nem tudjuk körömmel benyomni, megütögetve üreges hangot hallunk, felülete ugyanakkor veszít a fényességéből, mattá válik.

Szintén támpontot adhat a növény kocsánya, amely ha zöld, élőnek tűnik, az azt jelenti, hogy leszedéskor még szállított tápanyagot, tehát a tök nem volt érett. Ezek helyett keressünk olyat, amelynek a kocsánya már száraz, szinte morzsolódik. Ha pedig nincs szükségünk egy egész tökre, az erőteljes, mélysárga színű szeleteket válasszuk.

Nem legenda az sem, hogy az a tök, amelyet már megcsípett a dér, édesebb, mint amit a fagyok előtt szedtek le, ugyanis a fagy hatására a szénhidrátok elkezdenek lebomlani cukrokká. Ám a fagy az érettségi állapotra nincs hatással, így érett tököt a hideg beállta előtt is vásárolhatunk.

Ügyeljünk viszont arra, hogy ne takarmánytököt sózzanak ránk, mert az éretten sem jó ízű, a „Halloween-tökök” pedig kizárólag dekorációs célt szolgálnak, egyáltalán nem ehetők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Ezért lesz idén finomabb a magyar csemegekukorica, mint valaha

2025. augusztus 12. 13:10

Északon kiemelkedő termés várható, délen gyengébb a hozam – a magyar csemegekukorica-szezon idén is ígéretesen indult.

Egy vetőmag megbukott – ezt inkább ne vegye meg!

2025. augusztus 5. 08:10

11 cukkinivetőmagot vizsgált a Nébih: egy tétel megbukott, de a legtöbb jól teljesített. Mutatjuk az eredményeket és a győztest!

Miért lesznek egyre hosszabbak az uborkák?

2025. augusztus 2. 16:10

Egy génvariáns tehető felelőssé az uborkák hosszának növekedéséért – ez új lehetőségeket nyit a nemesítés és a termesztés előtt.

Van olyan sütőtök, aminek biztosan jó az íze

2023. október 29. 09:10

A hazai fogyasztók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő őszi-téli csemege nemcsak finom, hanem igazi vitaminbomba is, sőt gazdag karontinoid tartalmának köszönhetően a kozmetikaipar is széles körben alkalmazza a bőr öregedésének megállítására.

Érdemes még elvetni a több éve gyűjtött sütőtökmagokat?

2025. január 12. 04:38

Több éve gyűjtöttem be magokat sütőtökből. Érdemes még ebben az évben magjait elvetni?

Madáretetési praktikák: nem mindig jó a napraforgó

2024. november 25. 13:10

Kevésbé ismert, de a napraforgó sok madárfaj számára nem, vagy csak nagy nehézségek árán hasznosítható táplálékforrás.

Sütőtök vagy Halloween tök? Melyik melyik?

2022. október 31. 07:36

A valódi Halloween töknek való tök nem ehető. Keményebb is, ízetlenebb is, mint akár egy méretében hasonló Nagydobosi sütőtök.