Zöldség-Gyümölcs

Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit

Agrofórum Online

Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen - összesen 12 növényfaj nemesítésén - dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

A Syngenta zöldség üzletága idén kettős jubileumot ünnepel: az ócsai kísérleti állomás 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, a globális vállalat zöldség üzletága pedig idén ünnepli 150 éves fennállását, mondta Kenéz Éva, zöldség növénytermesztési vezető.

A Sluis & Groot nevű társaságot 1867-ben alapították Hollandiában, ahol Nanne Sluis és Simone Groot káposzta vetőmagokkal kezdtek foglalkozni Enkhuizenben. A Sluis & Groot, majd jogutódai hatalmas fejlődésnek indultak, növényfajtáik iránt keleten és nyugaton is nagy érdeklődést tanúsítottak a gazdaságok. A Syngenta ma is önálló zöldségüzletágában napjainkban világszerte 2400 alkalmazott dolgozik a nemesítésben, vetőmagtermesztésben, kereskedelemben és a kiszolgáló tevékenységekben. A szakemberek összesen 30 zöldségfajjal dolgoznak a paradicsomtól a bimbóskelig, a csemegekukoricától az uborkáig. A vállalat ajánlatában 2400 zöldségfajta szerepel világszerte, évente 150 új fajtát vezetnek be a különböző piacokra.

  • A Syngenta a világ egyik vezető vállalata a zöldség üzletágban, a 150 évre visszanyúló kutatásfejlesztési tapasztalat rendkívüli lehetőségeket adott, hogy olyan zöldségfajtákat nemesítsenek a szakembereink, amelyekkel világszerte eredményesen gazdálkodhatnak felhasználók milliói. Ebben a munkában a 30. születésnapját ünneplő ócsai kutatóintézetnek is elévülhetetlen érdemei vannak. Nagyon fontos, hogy már három évtizede nemcsak a külföldön nemesített fajták adaptálása, hanem a hazai tudást és a cég 150 éve alatt felhalmozott szellemi tőkéjét felhasználva folyamatosan új zöldséghibridek nemesítése folyik Ócsán, amelyek aztán a világ minden részén termesztésbe kerülnek – hangsúlyozta Kenéz Éva. 

A fővároshoz közeli településen ma 23 hektáros szabadföldi területen, 6000 négyzetméretes fűtött, 1200 négyzetméteres fűtetlen fóliasátorban összesen 12 növényfajjal – egyebek mellett paradicsommal, káposztával, karfiollal, görögdinnyével, és csemegekukoricával – dolgoznak a szakemberek.

A Syngenta ócsai kísérleti és nemesítő állomása az egyetlen az európai kontinentális éghajlati zónában, ahol az adaptációs kísérletek mellett nemesítői munka is folyik több termékcsoportban. Egyre több új zöldségfajta kerül innen ki, amelyek a hazai éghajlati körülményeknek, termesztési technológiának leginkább megfelelő tulajdonságokat hordozzák, ezzel is segítik a magyar, európai vagy akár más földrészek termelőinek munkáját és a fogyasztók választását. Az itt nemesített paradicsomfajtákat például Brazíliában és Indiában is sikerrel termesztik, a színes karfiol és lilakáposzta pedig Angliában nagyon keresett, de szinte a világ összes országba eljutnak az „ócsai” növények. Az ócsai bázison szelektálták a rendkívül népszerű Agressor káposztafajtát, a Lecanu karfiolt, vagy a Tyson csemegekukoricát, amely tényleg nehézsúlyú a kedvelt élelmiszernövény szegmensében, ismertette Antal Gyula, a zöldségfélék üzletágvezetője.

Kenéz Éva hozzátette: „a következő évekre is nagy terveink vannak és folyamatosan fejlesztjük az infrastruktúránkat. Mivel nálunk is problémát okoz a munkaerő, tervbe vettük gyommentesítő robotok munkába állítását és újabb fontos nemesítési projekteket tervezünk, amelyek remélhetőleg megismétlik az ócsai elődök nemzetközi sikereit.”

(Syngenta)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

673 millió forintból nemesíthetnek zöldségeket

2019. augusztus 5. 11:16

A projekt célja négy fajnál (paprika, borsó, uborka és dinnye) növényfiziológiai mérések segítségével olyan hibridek létrehozása, amelyek a klímaváltozásból adódó külső tényezők okozta stresszfaktoroknak a lehető legjobban ellenállnak.

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!