Zöldség-Gyümölcs

Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit

Agrofórum Online

Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen - összesen 12 növényfaj nemesítésén - dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

A Syngenta zöldség üzletága idén kettős jubileumot ünnepel: az ócsai kísérleti állomás 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, a globális vállalat zöldség üzletága pedig idén ünnepli 150 éves fennállását, mondta Kenéz Éva, zöldség növénytermesztési vezető.

A Sluis & Groot nevű társaságot 1867-ben alapították Hollandiában, ahol Nanne Sluis és Simone Groot káposzta vetőmagokkal kezdtek foglalkozni Enkhuizenben. A Sluis & Groot, majd jogutódai hatalmas fejlődésnek indultak, növényfajtáik iránt keleten és nyugaton is nagy érdeklődést tanúsítottak a gazdaságok. A Syngenta ma is önálló zöldségüzletágában napjainkban világszerte 2400 alkalmazott dolgozik a nemesítésben, vetőmagtermesztésben, kereskedelemben és a kiszolgáló tevékenységekben. A szakemberek összesen 30 zöldségfajjal dolgoznak a paradicsomtól a bimbóskelig, a csemegekukoricától az uborkáig. A vállalat ajánlatában 2400 zöldségfajta szerepel világszerte, évente 150 új fajtát vezetnek be a különböző piacokra.

  • A Syngenta a világ egyik vezető vállalata a zöldség üzletágban, a 150 évre visszanyúló kutatásfejlesztési tapasztalat rendkívüli lehetőségeket adott, hogy olyan zöldségfajtákat nemesítsenek a szakembereink, amelyekkel világszerte eredményesen gazdálkodhatnak felhasználók milliói. Ebben a munkában a 30. születésnapját ünneplő ócsai kutatóintézetnek is elévülhetetlen érdemei vannak. Nagyon fontos, hogy már három évtizede nemcsak a külföldön nemesített fajták adaptálása, hanem a hazai tudást és a cég 150 éve alatt felhalmozott szellemi tőkéjét felhasználva folyamatosan új zöldséghibridek nemesítése folyik Ócsán, amelyek aztán a világ minden részén termesztésbe kerülnek – hangsúlyozta Kenéz Éva. 

A fővároshoz közeli településen ma 23 hektáros szabadföldi területen, 6000 négyzetméretes fűtött, 1200 négyzetméteres fűtetlen fóliasátorban összesen 12 növényfajjal – egyebek mellett paradicsommal, káposztával, karfiollal, görögdinnyével, és csemegekukoricával – dolgoznak a szakemberek.

A Syngenta ócsai kísérleti és nemesítő állomása az egyetlen az európai kontinentális éghajlati zónában, ahol az adaptációs kísérletek mellett nemesítői munka is folyik több termékcsoportban. Egyre több új zöldségfajta kerül innen ki, amelyek a hazai éghajlati körülményeknek, termesztési technológiának leginkább megfelelő tulajdonságokat hordozzák, ezzel is segítik a magyar, európai vagy akár más földrészek termelőinek munkáját és a fogyasztók választását. Az itt nemesített paradicsomfajtákat például Brazíliában és Indiában is sikerrel termesztik, a színes karfiol és lilakáposzta pedig Angliában nagyon keresett, de szinte a világ összes országba eljutnak az „ócsai” növények. Az ócsai bázison szelektálták a rendkívül népszerű Agressor káposztafajtát, a Lecanu karfiolt, vagy a Tyson csemegekukoricát, amely tényleg nehézsúlyú a kedvelt élelmiszernövény szegmensében, ismertette Antal Gyula, a zöldségfélék üzletágvezetője.

Kenéz Éva hozzátette: „a következő évekre is nagy terveink vannak és folyamatosan fejlesztjük az infrastruktúránkat. Mivel nálunk is problémát okoz a munkaerő, tervbe vettük gyommentesítő robotok munkába állítását és újabb fontos nemesítési projekteket tervezünk, amelyek remélhetőleg megismétlik az ócsai elődök nemzetközi sikereit.”

(Syngenta)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

2023. június 18. 04:38

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a házikertbe ültetett paprika mennyi vizet igényel? Segítségüket köszönöm!

9 nem mindennapi zöldség

2023. augusztus 31. 10:10

Az átlagfogyasztók szeretnek a hagyományos zöldségekhez nyúlni: a burgonyához, a hagymához vagy a paprikához. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek, pedig – noha nem mindig szépek – igencsak táplálóak és egészségesek.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Augusztus

2023. augusztus 20. 06:40

Ebben a hónapban is roskadoznak a polcok és a növények a sok idényzöldségtől és -gyümölcstől. Ha a fűszerkertbe visz az utunk, onnan is csipegethetünk kedvünkre. Lássuk, milyen növények szezonálisak augusztusban!

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.