Zöldség-Gyümölcs

Indiától Brazíliáig vetik a Syngenta ócsai zöldségféléit

Agrofórum Online

Harminc esztendővel ezelőtt, 1987-ben nyitotta meg a Syngenta jogelődje, a Sandoz Seeds 2,5 hektáron a vállalat ócsai zöldségkutató intézetét, ahol ma már csaknem tízszer ekkora területen - összesen 12 növényfaj nemesítésén - dolgoznak a szakemberek. Az Ócsán nemesített zöldségféléket napjainkban a világ számos pontján termesztik nagy sikerrel a gazdálkodók.

A Syngenta zöldség üzletága idén kettős jubileumot ünnepel: az ócsai kísérleti állomás 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, a globális vállalat zöldség üzletága pedig idén ünnepli 150 éves fennállását, mondta Kenéz Éva, zöldség növénytermesztési vezető.

A Sluis & Groot nevű társaságot 1867-ben alapították Hollandiában, ahol Nanne Sluis és Simone Groot káposzta vetőmagokkal kezdtek foglalkozni Enkhuizenben. A Sluis & Groot, majd jogutódai hatalmas fejlődésnek indultak, növényfajtáik iránt keleten és nyugaton is nagy érdeklődést tanúsítottak a gazdaságok. A Syngenta ma is önálló zöldségüzletágában napjainkban világszerte 2400 alkalmazott dolgozik a nemesítésben, vetőmagtermesztésben, kereskedelemben és a kiszolgáló tevékenységekben. A szakemberek összesen 30 zöldségfajjal dolgoznak a paradicsomtól a bimbóskelig, a csemegekukoricától az uborkáig. A vállalat ajánlatában 2400 zöldségfajta szerepel világszerte, évente 150 új fajtát vezetnek be a különböző piacokra.

  • A Syngenta a világ egyik vezető vállalata a zöldség üzletágban, a 150 évre visszanyúló kutatásfejlesztési tapasztalat rendkívüli lehetőségeket adott, hogy olyan zöldségfajtákat nemesítsenek a szakembereink, amelyekkel világszerte eredményesen gazdálkodhatnak felhasználók milliói. Ebben a munkában a 30. születésnapját ünneplő ócsai kutatóintézetnek is elévülhetetlen érdemei vannak. Nagyon fontos, hogy már három évtizede nemcsak a külföldön nemesített fajták adaptálása, hanem a hazai tudást és a cég 150 éve alatt felhalmozott szellemi tőkéjét felhasználva folyamatosan új zöldséghibridek nemesítése folyik Ócsán, amelyek aztán a világ minden részén termesztésbe kerülnek – hangsúlyozta Kenéz Éva. 

A fővároshoz közeli településen ma 23 hektáros szabadföldi területen, 6000 négyzetméretes fűtött, 1200 négyzetméteres fűtetlen fóliasátorban összesen 12 növényfajjal – egyebek mellett paradicsommal, káposztával, karfiollal, görögdinnyével, és csemegekukoricával – dolgoznak a szakemberek.

A Syngenta ócsai kísérleti és nemesítő állomása az egyetlen az európai kontinentális éghajlati zónában, ahol az adaptációs kísérletek mellett nemesítői munka is folyik több termékcsoportban. Egyre több új zöldségfajta kerül innen ki, amelyek a hazai éghajlati körülményeknek, termesztési technológiának leginkább megfelelő tulajdonságokat hordozzák, ezzel is segítik a magyar, európai vagy akár más földrészek termelőinek munkáját és a fogyasztók választását. Az itt nemesített paradicsomfajtákat például Brazíliában és Indiában is sikerrel termesztik, a színes karfiol és lilakáposzta pedig Angliában nagyon keresett, de szinte a világ összes országba eljutnak az „ócsai” növények. Az ócsai bázison szelektálták a rendkívül népszerű Agressor káposztafajtát, a Lecanu karfiolt, vagy a Tyson csemegekukoricát, amely tényleg nehézsúlyú a kedvelt élelmiszernövény szegmensében, ismertette Antal Gyula, a zöldségfélék üzletágvezetője.

Kenéz Éva hozzátette: „a következő évekre is nagy terveink vannak és folyamatosan fejlesztjük az infrastruktúránkat. Mivel nálunk is problémát okoz a munkaerő, tervbe vettük gyommentesítő robotok munkába állítását és újabb fontos nemesítési projekteket tervezünk, amelyek remélhetőleg megismétlik az ócsai elődök nemzetközi sikereit.”

(Syngenta)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Hogyan szüreteljük a birset, hogy sokáig eltartható legyen?

2025. szeptember 7. 16:10

A birsalma szedése eltér más gyümölcsökétől: kemény húsát és utóérő képességét figyelembe véve kell megválasztani a betakarítás idejét.

A szilva eltűnik a piacról? Ennyire kevés várható

2025. augusztus 20. 08:10

Idén a megszokottnál jóval kevesebb szilva várható: a hozam a szokásos 60 ezer tonna helyett csak 40-50 ezer tonna lehet.

Súlyos visszaesés: minden idők leggyengébb almatermésére készülhetünk

2025. augusztus 13. 11:10

Hazai gyümölcstermesztés újabb mélyponton: a FruitVeB szerint alig 160 ezer tonna alma kerülhet idén betakarításra – ez az előző évinek is csak a fele.

Szükséghelyzeti engedélyek zöldségtermesztőknek

2020. március 16. 11:01

A levél- és gyökérzöldséget termesztőknek egyre nehezebb (szinte lehetetlen) a csökkenő szerpaletta mellett megoldani a gyomirtást, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2020. március 03. napján kelt határozataiban engedélyezte az alábbi növényvédő szerek alkalmazását.

Walipini-tapasztalatok: pár év gyakorlat után látszanak a nehézségek is

2025. április 27. 05:40

A walipini építése hazánkban egyre gyakoribb. A mi földbe ásott építményünk idén már 10 éves és némi tapasztalatra sikerült szert tennünk.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.