Zöldség-Gyümölcs

Ízletes eperfajta, ami a lisztharmattal szemben is toleráns

Agrofórum Online

Az új Marvella fajta egy olyan eper, amelyet a termesztési előnyei miatt fejlesztettek ki.

A SIVAL az egyetlen olyan szakkiállítás Franciaországban, amely az összes növénytermesztéshez szükséges berendezés és szolgáltatások átfogó kínálatát mutatja be a következő területeken: faiskola, zöldségtermesztés, vetőmagok, szőlőtermesztés, kertészet, gyógy- és fűszernövények, almabor, gomba- és dohánytermesztés. Az Earth Market, a piros gyümölcsök franciaországi forgalmazásának egyik kulcsszereplője idén először vett részt a kiállításon. Erre az alkalomra a vállalat úgy döntött, hogy bemutatja első, Marionnet Lavelből nyert eperinnovációját. Az új Marvella fajta egy olyan eper, amelyet a termesztési előnyei miatt fejlesztettek ki.

Ízesebb, mint más kerek eperfajta

Ennek a korai kerek eperfajtának két fő jellemzője van.

– Először is az íze miatt választottuk – magyarázta Joris Combe, az Earth Market értékesítési vezetője. – A Marvella ízletesebb, mint a kerek eper szegmens vezető fajtái. Emellett nagyobb a mérete, feszesebb, és a héja is erősebb, mint a piaci standardé.

– A stabil narancsvörös színe előnyös a fogyasztók számára, akik nem mindig kedvelik a sötétvörös epret – folytatja Mathilde Paignat, az Earth Market marketingmenedzsere.

A lisztharmattal szemben toleráns szamóca

Franciaországban a Marvellát több mint 70 termelő tesztelte két éven keresztül. A fajtát már márciusban betakarítják, ami a francia termelők számára igazi előny. A Marvella valójában elhúzódó termelési ciklusú, de a betakarítás egy héttel a piac többi része előtt megtörténik. A fajta másik jelentős előnye a lisztharmattal szembeni tolerancia, amely probléma egyre inkább érinti az ágazatot, különösen a termesztésre engedélyezett hatóanyagok számának csökkenése miatt. Emellett ez a fajta mindenhol jól alkalmazkodik Franciaországban, és gyorsan betakarítható.

Külföldi terjeszkedés

A fajta csak 2024-ben kerül forgalomba, de az Earth Marketnek már most nagy ambíciói vannak a Marvellával kapcsolatban.

Ez egy konszenzusos ízű eper. Más fajtáknak sajátos íze van, ez nem mindig tetszik mindenkinek, de a Marvelláét úgy tűnik, mindenki kedveli

magyarázta Paignat, aki azt is elárulta, hogy ez az egyik oka annak, hogy a vállalat úgy döntött, hogy az epret Franciaország határain túl is forgalmazza. A Marvella Angliában és Németországban is jó visszajelzéseket kapott. Szándékunkban áll Nyugat-Európában, valamint Észak-Amerikában is értékesíteni.

A fajta bevezetését kísérendő, az Earth Market még egy szakértői csoportot is kiképezett, hogy kidolgozzák az eper ízének leírására használt szókincset.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Május

2023. május 20. 10:06

Íme egy rövid segítség azoknak a kertbarátoknak és tudatos táplálkozóknak, akik szeretnék a zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk alkalmával szem előtt tartani a szezonalitást, vagyis azt, hogy éppen melyik növény fogyasztható részének mikor van idénye.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

5 hihetetlenül ritka gyümölcs a világ minden tájáról

2023. szeptember 1. 10:10

Valószínűleg mindannyian hétről-hétre a hazai gyümölcsök után nyúlunk: almát, körtét, barackot vásárolunk magunknak és a családnak, miközben a világ túlsó felén az emberek nap mint nap olyan gyümölcsöket fogyasztanak, amelyeket mi meglehet, nem hogy nem kóstoltunk, de nem is láttunk még!