Zöldség-Gyümölcs

Ízletes eperfajta, ami a lisztharmattal szemben is toleráns

Agrofórum Online

Az új Marvella fajta egy olyan eper, amelyet a termesztési előnyei miatt fejlesztettek ki.

A SIVAL az egyetlen olyan szakkiállítás Franciaországban, amely az összes növénytermesztéshez szükséges berendezés és szolgáltatások átfogó kínálatát mutatja be a következő területeken: faiskola, zöldségtermesztés, vetőmagok, szőlőtermesztés, kertészet, gyógy- és fűszernövények, almabor, gomba- és dohánytermesztés. Az Earth Market, a piros gyümölcsök franciaországi forgalmazásának egyik kulcsszereplője idén először vett részt a kiállításon. Erre az alkalomra a vállalat úgy döntött, hogy bemutatja első, Marionnet Lavelből nyert eperinnovációját. Az új Marvella fajta egy olyan eper, amelyet a termesztési előnyei miatt fejlesztettek ki.

Ízesebb, mint más kerek eperfajta

Ennek a korai kerek eperfajtának két fő jellemzője van.

– Először is az íze miatt választottuk – magyarázta Joris Combe, az Earth Market értékesítési vezetője. – A Marvella ízletesebb, mint a kerek eper szegmens vezető fajtái. Emellett nagyobb a mérete, feszesebb, és a héja is erősebb, mint a piaci standardé.

– A stabil narancsvörös színe előnyös a fogyasztók számára, akik nem mindig kedvelik a sötétvörös epret – folytatja Mathilde Paignat, az Earth Market marketingmenedzsere.

A lisztharmattal szemben toleráns szamóca

Franciaországban a Marvellát több mint 70 termelő tesztelte két éven keresztül. A fajtát már márciusban betakarítják, ami a francia termelők számára igazi előny. A Marvella valójában elhúzódó termelési ciklusú, de a betakarítás egy héttel a piac többi része előtt megtörténik. A fajta másik jelentős előnye a lisztharmattal szembeni tolerancia, amely probléma egyre inkább érinti az ágazatot, különösen a termesztésre engedélyezett hatóanyagok számának csökkenése miatt. Emellett ez a fajta mindenhol jól alkalmazkodik Franciaországban, és gyorsan betakarítható.

Külföldi terjeszkedés

A fajta csak 2024-ben kerül forgalomba, de az Earth Marketnek már most nagy ambíciói vannak a Marvellával kapcsolatban.

Ez egy konszenzusos ízű eper. Más fajtáknak sajátos íze van, ez nem mindig tetszik mindenkinek, de a Marvelláét úgy tűnik, mindenki kedveli

magyarázta Paignat, aki azt is elárulta, hogy ez az egyik oka annak, hogy a vállalat úgy döntött, hogy az epret Franciaország határain túl is forgalmazza. A Marvella Angliában és Németországban is jó visszajelzéseket kapott. Szándékunkban áll Nyugat-Európában, valamint Észak-Amerikában is értékesíteni.

A fajta bevezetését kísérendő, az Earth Market még egy szakértői csoportot is kiképezett, hogy kidolgozzák az eper ízének leírására használt szókincset.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Mást mond a botanika a paradicsomról, mint amit az iskolában tanultunk róla

2019. július 18. 04:36

Amennyiben botanikai szempontból közelítjük meg a témát, a paradicsom valójában nem zöldség, hanem gyümölcs. Másfelől viszont, ha a konyhai felhasználás szerint próbáljuk besorolni a paradicsomot, mindenképp a zöldségek közé kell helyeznünk.

Okoz károkat a fülbemászó a kertben?

2023. augusztus 12. 12:23

Idén rengetek fülbemászó van a kertben, kell ellene permetezni? Okoz egyáltalán károkat a fülbemászó a kertben?

Mitől hervadnak a körtefák?

2019. április 30. 13:19

K. Balázs kérdése: A körtefák hajtásvégei lehajlanak, elhalnak. Mi okozhatja ezt? Tudok-e védekezni ellene?