Zöldség-Gyümölcs

De mi az a jégalma? 

Agrofórum Online

Már-már átlátszó küllemének köszönhetően valóban úgy néz ki, mint a jég, de a húsa puha, édes, lédús és roppant egészséges. Vajon mi teszi ezt a ritka indiai gyümölcsöt szuperélelmiszerré?

Ez a ritka tengerparti gyümölcs Tamil Nadu és Maharashtra régióiban, valamint Kelet-India több részén is megtalálható. Bár angolul Ice Apple-nak, vagyis jégalmának nevezik (vélhetően a meghámozott termés jeges-almaszeletnek tűnő külleme miatt), magyar megfelelője a Palmira-pálma.

A fa kókuszdiószerű termése kissé lapítottan gömbölyded, 12-20 centiméter átmérőjű, és általában 3 magja van. Ezek tényleg úgy festenek, mint a jégdarabok, ráadásul szögletesek is, ami még inkább a jéghez teszi őket hasonlatossá. 

A jégalma Marathi és Hindi nyelven Tadgola, Tamil nyelven pedig Nungu néven is ismert. Hűsítő hatású finomság, India tengerparti régióinak jellegzetes nyári gyümölcse. A termés külső héja nagyon hasonlít a zsenge kókuszdióéra, de ami szupergyümölccsé teszi, az a tápanyagokban gazdag összetétele. 

Egészségügyi szakértők szerint ez a gyümölcs:

  • Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, kalciummal, fitonutriensekkel és szénhidrátokkal. 
  • Ezen kívül magas rost-, fehérje-, A-, C-, E- és K-vitamin-, vas-, cink-, foszfor- és káliumtartalommal rendelkezik.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Fogyasztása segíthet az anyagcsere „felpörgetésében”, ami tovább javítja az emésztést és a méregtelenítési folyamatokat. 
  • A benne lévő élelmi rostok és a magas fehérjetartalom egyaránt hozzájárulnak a hatékony testsúlycsökkentéshez. 
  • A jégalma természeténél fogva kiválóan elősegíti a megfelelő hidratációt. 
  • A gyümölcs rosttartalma telítettséget biztosít, és hozzájárul az emésztés és a bélrendszer egészségének javításában. 
  • A gyümölcsben található élelmi rostok hashajtó hatásúak is, így enyhítik a székrekedéses és aranyeres panaszokat. 
  • Végezetül, a gyümölcs alacsony kalóriatartalmú összetétele miatt könnyedén beilleszthető a diétás étrendbe.

Hazánkban is kapható „jégalma” elnevezésű konténeres almafa, de ez „hagyományos” alma, nem a kelet-indiai „csodagyümölcs”. Így aki arra vár, hogy kipróbálja ezt a különleges csemegét, még egy picit várnia kell, amíg a többi egzotikus gyümölcshöz hasonlóan ez is megveti majd kis hazánkban a lábát. 

(Fotó: gaetanlanthier/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Gyümölcsfeldolgozó és sűrítmény-gyártó üzem épül a szabolcsi Tornyospálcán

2018. március 29. 16:47

Már az első termelési évben az üzem 60-80 ezer tonna alma és 3 ezer tonna meggy feldolgozásra lesz képes.

Termesszünk szedret!

2023. március 25. 06:34

Mit tehetünk, ha friss, megfizethető szedret akarunk enni? Nos, nekiállunk mi magunk megtermeszteni.

Almatárolás felsőfokon

2022. augusztus 4. 07:32

Napjainkban a hosszútávú tárolásra a termelők motivációja inkább a felvásárlási ár lehetséges emelkedése lett, amely sajnos nem midig váltja be a hozzá fűzött reményeket.

IVIFHO – 2018 Stuttgartban, az innováció fellegvárában

2018. október 2. 07:22

November első dekádjában (4-6.között) a szőlészet és borászat, a gyümölcsfeldolgozás, a gyümölcslevek és szeszes italok nemzetközi technológiai szakvására nyitja meg a kapuit Stuttgartban, az innováció európai fellegvárában.