22℃ 11℃
szeptember 19. Vilhelmina, Januáriusz, Dorián
Zöldség-Gyümölcs

Kajszi és őszibarack metszési bemutató Soroksáron

Agrofórum Online

Soroksáron, a SZIE Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzemében augusztus 1-én került sor az immár hagyományos kajszi és őszibarack metszési bemutatóra, a Gyümölcstermő Növények Tanszék kísérleti ültetvényében.

Soroksáron, a SZIE Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzemében augusztus 1-én került sor az immár hagyományos kajszi és őszibarack metszési bemutatóra, a Gyümölcstermő Növények Tanszék kísérleti ültetvényében.

A csonthéjasok metszésére kiváló lehetőség van a szüret után, a későn érő őszibarackfajták kivételével. Szeptember közepéig ugyanis nyugodtan végezhetjük ezt a műveletet, utána a tél folyamán, egészen a tavaszi rügyduzzadásig a gutaütés veszélye miatt a csonthéjas gyümölcsfák metszése nagyon kockázatos, hangsúlyozta Dr. Szalay László egyetemi docens, aki a kajszi metszési bemutatót tartotta.

Az intenzív kajsziültetvényekben a kompakt váza faalak a legelterjedtebb, elsősorban ennek alakító és fenntartó metszéséről tudhattak meg szakmai részleteket az érdeklődők. Mivel a kajszifajták növekedési jellemzői eltérőek, más-más módon kell nevelni és alakítani a különböző habitusú fajták fáit. A támrendszeres, kisméretű orsókoronák egyre elterjedtebbek az intenzív kajsziültetvényekben, ezért ennek szakmai fogásairól is részletesen esett szó. A Bouche-Thomas sövény csak érdekességként lett bemutatva, hiszen az üzemi ültetvényekben nem terjedt el. A Papp-féle ernyőkorona viszont sokfelé megtalálható a hazai kajsziültetvényekben, főként az alföldi termőhelyeken, így ennek kialakításáról részletesebben volt szó.

Az őszibarack metszési bemutatót Gyökös Imre Gergő levelező doktorandusz, a Gyümölcs Ágazat korábbi vezetője tartotta. A kísérleti ültetvényben őszibarackból is többféle művelési rendszer található. Közülük a karcsú orsó alakító és fenntartó metszésének bemutatására szánták a legtöbb időt, hiszen a korszerű, intenzív ültetvényekben ez már széles körben elterjedt világszerte. A hagyományos váza korona fenntartó metszését is elvégezhetjük ilyenkor, a sövény formák fenntarthatóságához pedig elengedhetetlen, hogy ne csak tavaszi fás metszést végezzünk rajtuk, hanem nyáron is beavatkozzunk, annak érdekében, hogy elkerüljük a koronák besűrűsödését és a vázágak felkopaszodását. Természetesen a nyári metszés után is nagyon fontos a nagyobb sebek lezárása sebkezelő anyaggal, majd ősszel a gondos lemosó permetezés, ami a kisebb sebeket is lezárja. Ezzel elkerülhetjük a fapusztulást okozó baktériumok és gombák bejutását a fák szöveteibe.

A metszési bemutatóhoz két szakmai előadás is kapcsolódott. Szabó József a kajszi- és őszibaracktermesztés helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről tartott előadást, Dr. Szalay László pedig a kísérleti ültetvényben végzett fajtaértékelő munka eredményeiről beszélt.

A Kísérleti Üzem és a Gyümölcstermő Növények Tanszék dolgozói közös munkájával egy olyan hasznos és sikeres szakmai napot bonyolítottak le Soroksáron, amely szeretnék, ha hosszabb távon hagyománnyá válna.

(szöveg: Dr. Szalay László – fotó: Helfné Szabó Zsuzsanna – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Miért hívják őszibaracknak, ha nyáron érik?

2025. augusztus 9. 14:10

Kínából indult, nyáron terem, mégis őszi – utánajártunk az őszibarack név eredetének és az érési időszakok sajátosságainak.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Kell-e számítani tafrina fertőzésre a csapadék után?

2022. április 6. 08:49

Az tafrinás levélfodrosodás (Taphrina deformans) az őszibarackfák egyik legjelentősebb betegsége, ugyanis súlyos fellépése esetében a fákon akár nagymértékű korai levélhullás, ezáltal a fák kondíciójának leromlása is bekövetkezhet.

Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

2021. április 19. 10:01

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.