Zöldség-Gyümölcs

Kajszi és őszibarack metszési bemutató Soroksáron

Agrofórum Online

Soroksáron, a SZIE Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzemében augusztus 1-én került sor az immár hagyományos kajszi és őszibarack metszési bemutatóra, a Gyümölcstermő Növények Tanszék kísérleti ültetvényében.

Soroksáron, a SZIE Kertészettudományi Kar Kísérleti Üzemében augusztus 1-én került sor az immár hagyományos kajszi és őszibarack metszési bemutatóra, a Gyümölcstermő Növények Tanszék kísérleti ültetvényében.

A csonthéjasok metszésére kiváló lehetőség van a szüret után, a későn érő őszibarackfajták kivételével. Szeptember közepéig ugyanis nyugodtan végezhetjük ezt a műveletet, utána a tél folyamán, egészen a tavaszi rügyduzzadásig a gutaütés veszélye miatt a csonthéjas gyümölcsfák metszése nagyon kockázatos, hangsúlyozta Dr. Szalay László egyetemi docens, aki a kajszi metszési bemutatót tartotta.

Az intenzív kajsziültetvényekben a kompakt váza faalak a legelterjedtebb, elsősorban ennek alakító és fenntartó metszéséről tudhattak meg szakmai részleteket az érdeklődők. Mivel a kajszifajták növekedési jellemzői eltérőek, más-más módon kell nevelni és alakítani a különböző habitusú fajták fáit. A támrendszeres, kisméretű orsókoronák egyre elterjedtebbek az intenzív kajsziültetvényekben, ezért ennek szakmai fogásairól is részletesen esett szó. A Bouche-Thomas sövény csak érdekességként lett bemutatva, hiszen az üzemi ültetvényekben nem terjedt el. A Papp-féle ernyőkorona viszont sokfelé megtalálható a hazai kajsziültetvényekben, főként az alföldi termőhelyeken, így ennek kialakításáról részletesebben volt szó.

Az őszibarack metszési bemutatót Gyökös Imre Gergő levelező doktorandusz, a Gyümölcs Ágazat korábbi vezetője tartotta. A kísérleti ültetvényben őszibarackból is többféle művelési rendszer található. Közülük a karcsú orsó alakító és fenntartó metszésének bemutatására szánták a legtöbb időt, hiszen a korszerű, intenzív ültetvényekben ez már széles körben elterjedt világszerte. A hagyományos váza korona fenntartó metszését is elvégezhetjük ilyenkor, a sövény formák fenntarthatóságához pedig elengedhetetlen, hogy ne csak tavaszi fás metszést végezzünk rajtuk, hanem nyáron is beavatkozzunk, annak érdekében, hogy elkerüljük a koronák besűrűsödését és a vázágak felkopaszodását. Természetesen a nyári metszés után is nagyon fontos a nagyobb sebek lezárása sebkezelő anyaggal, majd ősszel a gondos lemosó permetezés, ami a kisebb sebeket is lezárja. Ezzel elkerülhetjük a fapusztulást okozó baktériumok és gombák bejutását a fák szöveteibe.

A metszési bemutatóhoz két szakmai előadás is kapcsolódott. Szabó József a kajszi- és őszibaracktermesztés helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről tartott előadást, Dr. Szalay László pedig a kísérleti ültetvényben végzett fajtaértékelő munka eredményeiről beszélt.

A Kísérleti Üzem és a Gyümölcstermő Növények Tanszék dolgozói közös munkájával egy olyan hasznos és sikeres szakmai napot bonyolítottak le Soroksáron, amely szeretnék, ha hosszabb távon hagyománnyá válna.

(szöveg: Dr. Szalay László – fotó: Helfné Szabó Zsuzsanna – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

Miért hívják őszibaracknak, ha nyáron érik?

2025. augusztus 9. 14:10

Kínából indult, nyáron terem, mégis őszi – utánajártunk az őszibarack név eredetének és az érési időszakok sajátosságainak.

Mikortól fertőz a tafrina? Mivel és mikor permetezzem az őszibarackot ellene?

2021. március 29. 10:21

A kórokozó már a levelek egérfüles állapotától a sziromhullásig, a terméskötődésig, folyamatosan fertőzheti az őszibarackot

Szükséges már permetezni az őszibarackot a molyok ellen?

2024. május 31. 04:37

Kell már permeteznem az őszibarackot a molyok ellen? Várom szíves válaszukat!

Továbbra is időszerű a monília elleni védelem a csonthéjasokban

2018. május 3. 07:06

Az átlagosnál melegebb időben a gyümölcsfélék zöme már elvirágzott, most a terméskezdemények tisztulása folyik.