Terményárak
Terményárak

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél – Zöldségpiaci jelentés

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél – Zöldségpiaci jelentés

Agrárgazdasági Kutató Intézet

A Budapesti Nagybani Piacon a 45. héten a belpiaci 70 mm-nél nagyobb átmérőjű barna héjú vöröshagymát kilogrammonként 158 forintért, a tavalyi azonos heti árának több mint kétszereséért, a 40–70 mm átmérőjű lila héjút pedig 200 forintért értékesítették. A belpiaci dióbél 3450 forint/kilogramm ára 8 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos hetit.

Hagyma, retek, sütőtök

A Budapesti Nagybani Piacon a 45. héten a belpiaci 70 mm-nél nagyobb átmérőjű barna héjú vöröshagymát kilogrammonként 158 forintért, a tavalyi azonos heti árának több mint kétszereséért, a 40–70 mm átmérőjű lila héjút pedig 200 forintért (az előző évi azonos hetinél mintegy 10 százalékkal magasabb áron) értékesítették.

A fokhagyma 800 forint/kilogramm, a zöldhagyma csomója 120 forint, a póréhagyma szálanként 145 forint (az egy évvel ezelőttinél 12 százalékkal magasabb) áron szerepelt a kínálatban.

A 45. héten a hónapos retek csomóját 118 forint (+18 százalék az előző év azonos időszakához képest), a müncheni sörretket 245 forint/csomó (+17 százalék) áron értékesítették, míg a kilogrammos kiszerelésű jégcsapretket 230 forintért kínálták, ami 2 százalékkal alatta maradt a tavalyi 45. heti árnak. A fekete retek termelői ára 24 százalékkal 180 forintra emelkedett.

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett – amely a 33. héten 300 forint/kilogramm áron jelent meg a kínálatban, és a vizsgált hétre 110 forintra csökkent az ára – a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron. Ez utóbbi ára a tavalyi 42. heti megjelenésekor 120 forint/kilogramm volt.

Alma, körte, birs és dióbél

A megfigyelt héten jelentősen több importból származó gyümölcsfaj volt jelen a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, mint hazai. A belföldi választék javát több alma- és körtefajta alkotta, és kapható volt birsalma és birskörte is 310, illetve 350 forint/kilogramm áron.

A belpiaci dióbél 3450 forint/kilogramm ára 8 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos hetit. Az egyéb héjas termésűekből importáruk szerepeltek a kínálatban: tisztított mandula (USA) 3200, tisztított török mogyoró (Törökország) 2800, földimogyoró (Kína) 800, szelídgesztenye (Olaszország) 2000 forint/kilogramm áron. Az importált mandula vizsgált heti ára megegyezett a 2017. 45. hetivel, míg a mogyoró és a földimogyoró ára egyaránt 7 százalékkal csökkent, a szelídgesztenyéé pedig 11 százalékkal emelkedett. A belpiaci szilvafajták már kifutottak, de Olaszországból behozott japán szilva kapható az előző év azonos hetinél 15 százalékkal magasabb, 534 forint/kilogramm áron.

Agrárgazdasági Kutató Intézet teljes zöldségpiaci jelentésének letöltése >>>

Több mint 10 százalékkal emelkedett a fehércukor ára

Magyarországon 15 420 hektár vetésterület 65 százalékáról takarították be a cukorrépát. A betakarított mennyiség eddig 638 932 tonna, a termésátlag 63,8 tonna/hektár volt.

Jót tett a szójának az USA-Kína békülés - Így alakul az olajos növények ára

Az USA és Kína közötti kereskedelmi háború 90 napos felfüggesztése volt az egyik eredménye a november végén tartott G20 találkozónak, ami pozitív hatással volt az USA-ban termelt szójabab árára.

A megbékélés elhalasztva: szója fel, de meddig?

December első hete még pozitív hozzáállásban telt, így az amerikai tőzsdei jegyzések emelkedni tudtak, de ez nem terjedt át Európára és itt csak minimális elmozdulás következett be.

Terményárak: nagy találkozásra várt a piac

A hazai piacon túl nagy a csend – kukorica eladó nincs és bár a kereslet sem élénk, de az figyelemre méltó, hogy az árszintek változatlanok, de már egyre távolabbi határidőkre szólnak: most már jövő nyárig kell a korábbi árért tárolni.

35 százalékkal kisebb a paradicsom vetésterülete

A gabonafélék vetési állapota országosan, egyelőre15 százalékos készültséget mutat.

2018. május 3. 10:50

Viszlát málna, hello kivi?

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

2018. július 16. 11:47

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

2018. február 6. 12:17

Így is lehet: teljesen zárt növényhajtató berendezés

Az árutermesztési célt szolgáló teljesen zárt növényhajtató berendezések, a Távol-Keleten már a mindennapi gyakorlat részét képező növénygyárak szerkezeti felépítéséről, világítástechnikájáról, valamint az eljárással kapcsolatosan megfogalmazott érvekről és ellenérvekről olvashatnak összefoglalót.

2018. december 1. 04:33