Zöldség-Gyümölcs

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

FruitVeB

A sárgarépa iránti alacsony intenzitású kereslet Kelet-Európa országaiból érkezik, de az árak az előző évekhez képest alacsonyak – adta hírül a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A holland Lemmer kereskedője, Kees Heegsma szerint az európai sárgarépapiac nagyon másképp néz ki, mint az elmúlt két évben:

„25 éve vagyok aktív ezen a piacon, de az elmúlt két év tényleg kivételes volt. Az idei évben teljesen más a helyzet, mint tavaly: Európa egy jól ellátott piaccal áll szemben. Sok országban még mindig rengeteg termék van a földben, és a sárgarépa betakarítása még egy ideig folytatódni fog.

Volt némi fagy, de nem sok, így végül mindent be fognak takarítani, ami természetesen korlátozza a holland export lehetőségeit. Jelenleg a domináns termelői árszint 17-18 eurócent (68-72 Ft/kg, termelői ár) körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Korábban voltak próbálkozások az árak felfelé nyomására, de ez végül nem történt meg. A termelők számára ez kiábrándító, mert ha csak 2 centtel kapnak többet a hűtve tárolt termékükért, mint a frissen betakarított sárgarépáért, a tárolási költségeket nem tudják fedezni.”

„Jelenleg elsősorban Kelet-Európa hajtja a keresletet, míg Németországból nem sok megkeresést kapunk, és ugyanez igaz Belgiumra is, ahol idén is tele vannak a hűtőházak. A piacot egy igazi, kemény hidegekkel érkező időszak élénkíthetné csak meg, de erre a tavasz közeledtével egyre kevesebb az esély – például február végére bőven 10 °C feletti, akár 15-16 °C-os nappali csúcsokat jósolnak a meteorológusok.

Tehát arra számítok, hogy a piac egyelőre stabil marad. Remélhetőleg Kelet-Európa továbbra is felveszi a holland árut, így a kereskedelem mozgásban marad, még ha kissé alacsonyabb árszinten is” – tette hozzá a kereskedő.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Miért rohad el a sárgarépa tárolás közben?

S. Barbara kérdése: Felszedés után a sárgarépám mindig megrohad, mi fertőzi meg?

Mekkora veteményes kell egy négytagú családnak?

2023. április 12. 05:36

Bár ma már a termesztés sem kimondottan olcsó, de azért mégis megfizethetőbb, mint a zöldségfélék megvásárlása a piacon vagy az élelmiszerüzletben. De vajon mekkora veteményes lehet szükséges egy család számára?

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.

Mi okozza a sárgarépa deformálódását?

2021. szeptember 14. 05:37

A gyökérzöldségfélék esetében számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza abiotikus, vagyis nem fertőző okokra, melyek egyaránt jelentős minőségbeli leromlást okozhatnak terményeinken, akárcsak a kártevők vagy kórokozók.