8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea
Zöldség-Gyümölcs

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

FruitVeB

A sárgarépa iránti alacsony intenzitású kereslet Kelet-Európa országaiból érkezik, de az árak az előző évekhez képest alacsonyak – adta hírül a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A holland Lemmer kereskedője, Kees Heegsma szerint az európai sárgarépapiac nagyon másképp néz ki, mint az elmúlt két évben:

„25 éve vagyok aktív ezen a piacon, de az elmúlt két év tényleg kivételes volt. Az idei évben teljesen más a helyzet, mint tavaly: Európa egy jól ellátott piaccal áll szemben. Sok országban még mindig rengeteg termék van a földben, és a sárgarépa betakarítása még egy ideig folytatódni fog.

Volt némi fagy, de nem sok, így végül mindent be fognak takarítani, ami természetesen korlátozza a holland export lehetőségeit. Jelenleg a domináns termelői árszint 17-18 eurócent (68-72 Ft/kg, termelői ár) körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Korábban voltak próbálkozások az árak felfelé nyomására, de ez végül nem történt meg. A termelők számára ez kiábrándító, mert ha csak 2 centtel kapnak többet a hűtve tárolt termékükért, mint a frissen betakarított sárgarépáért, a tárolási költségeket nem tudják fedezni.”

„Jelenleg elsősorban Kelet-Európa hajtja a keresletet, míg Németországból nem sok megkeresést kapunk, és ugyanez igaz Belgiumra is, ahol idén is tele vannak a hűtőházak. A piacot egy igazi, kemény hidegekkel érkező időszak élénkíthetné csak meg, de erre a tavasz közeledtével egyre kevesebb az esély – például február végére bőven 10 °C feletti, akár 15-16 °C-os nappali csúcsokat jósolnak a meteorológusok.

Tehát arra számítok, hogy a piac egyelőre stabil marad. Remélhetőleg Kelet-Európa továbbra is felveszi a holland árut, így a kereskedelem mozgásban marad, még ha kissé alacsonyabb árszinten is” – tette hozzá a kereskedő.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Lehet még vetni vagy ültetni valamit ősszel fűtetlen fóliába?

2025. november 1. 04:38

Lehetséges még az ősz derekán vetni vagy ültetni valamit fűtetlen fóliába? Vagy már nem érdemes belevágni, hagyjam tavaszra?

Miért feketedik meg a spájzban tartott sárgarépa?

2023. április 7. 10:38

Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy vajon miért feketedik meg a spájzban tartott sárgarépa?

Meddig maradhat a sárgarépa a talajban?

2024. október 23. 04:37

Segítségüket kérném. A sárgarépa felszedésének mikor jön el az ideje? Meddig maradhat a répa a talajban?