Zöldség-Gyümölcs

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

FruitVeB

A sárgarépa iránti alacsony intenzitású kereslet Kelet-Európa országaiból érkezik, de az árak az előző évekhez képest alacsonyak – adta hírül a FruitVeB – Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

A holland Lemmer kereskedője, Kees Heegsma szerint az európai sárgarépapiac nagyon másképp néz ki, mint az elmúlt két évben:

„25 éve vagyok aktív ezen a piacon, de az elmúlt két év tényleg kivételes volt. Az idei évben teljesen más a helyzet, mint tavaly: Európa egy jól ellátott piaccal áll szemben. Sok országban még mindig rengeteg termék van a földben, és a sárgarépa betakarítása még egy ideig folytatódni fog.

Volt némi fagy, de nem sok, így végül mindent be fognak takarítani, ami természetesen korlátozza a holland export lehetőségeit. Jelenleg a domináns termelői árszint 17-18 eurócent (68-72 Ft/kg, termelői ár) körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Korábban voltak próbálkozások az árak felfelé nyomására, de ez végül nem történt meg. A termelők számára ez kiábrándító, mert ha csak 2 centtel kapnak többet a hűtve tárolt termékükért, mint a frissen betakarított sárgarépáért, a tárolási költségeket nem tudják fedezni.”

„Jelenleg elsősorban Kelet-Európa hajtja a keresletet, míg Németországból nem sok megkeresést kapunk, és ugyanez igaz Belgiumra is, ahol idén is tele vannak a hűtőházak. A piacot egy igazi, kemény hidegekkel érkező időszak élénkíthetné csak meg, de erre a tavasz közeledtével egyre kevesebb az esély – például február végére bőven 10 °C feletti, akár 15-16 °C-os nappali csúcsokat jósolnak a meteorológusok.

Tehát arra számítok, hogy a piac egyelőre stabil marad. Remélhetőleg Kelet-Európa továbbra is felveszi a holland árut, így a kereskedelem mozgásban marad, még ha kissé alacsonyabb árszinten is” – tette hozzá a kereskedő.

(Forrás: FruitVeB)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Miért torzul és csavarodik a sárgarépa?

2022. október 26. 04:37

Felszedett répáim között több olyan is található, mely csavarodott és torz. Mi okozza ezt?

Árt a sárgarépának a fény a tárolás során?

2023. november 8. 04:38

Árt-e a sárgarépának, ha olyan helyen tároljuk, ahol fény is éri? Válaszukat előre is köszönöm!

Hogyan termesszünk sárgarépát a magvetéstől a betakarításig?

2022. június 27. 16:34

Gyakorlati tippjeink segítségével megtanulhatja, hogyan termesszen és takarítson be sárgarépát

Mekkora veteményes kell egy négytagú családnak?

2023. április 12. 05:36

Bár ma már a termesztés sem kimondottan olcsó, de azért mégis megfizethetőbb, mint a zöldségfélék megvásárlása a piacon vagy az élelmiszerüzletben. De vajon mekkora veteményes lehet szükséges egy család számára?