Zöldség-Gyümölcs

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

ScienceDaily

Kiderült: a legtöbb termelőnek nincs szüksége madártani végzettségre, laboratóriumi vizsgálatra vagy akár egy alkalmazásra ahhoz, hogy megállapítsa, hogy a terményei közelében lévő madárürülék élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent-e. Csak egy egyszerű kérdést kell feltenni: mekkora? Ez derül ki a Kaliforniai Egyetem tanulmányából, amelyet a Journal of Applied Ecology című folyóiratban tettek közzé.

A tanulmány szerint az élelmiszer-biztonsági kockázatok és a vadon élő madarak megalapozott, árnyalt megítélése segíthet a termelőknek elkerülni a terméskiesést, és könnyebben össze tudják egyeztetni az élelmiszer-biztonságot és a biológiai sokféleség megőrzését.

2006 óta, amikor leveles zöldségeken terjedő Escherichia coli-járvány pusztított az Egyesült Államokban, a termelők arra kényszerülnek, hogy a vadon élő állatokat – ezzel az általuk hordozott, élelmiszerrel terjedő kórokozókat – távol tartsák a termesztett növényektől.

A termelőknek gyakran azt tanácsolják, hogy a vadon élő állatok ürülékének nagyjából méteres körzetében ne takarítsák be a termést, nehogy azt kockáztassák, hogy megbuknak az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen, vagy elveszítik a felvásárlókkal kötött szerződést. A gazdák gyakran erre hivatkozva nem végeznek el olyan, a természet védelmét szolgáló intézkedéseket, amelyek ellen egyébként nem lenne kifogásuk.

Az eredmény egyszerű és megnyugtató

A szerzők terepi és üvegházi kísérleteket, madárszámlálást, pontszerű számlálásokat és ürülékvizsgálatokat végeztek, hogy felmérjék a leveles zöldségeket termesztő gazdaságokban kimutatható egészségügyi kockázatot. Összehasonlították a madárürülékben a salátán, a talajon és a műanyag talajtakarón található E. coli baktérium túlélését, hogy mérjék a kórokozó perzisztenciáját.

Mindezen erőfeszítések után egy egyszerűen összefoglalható megállapításra jutottak. A kisebb madarak kisebb végterméke nagyon alacsony kockázatot hordoz az élelmiszer-eredetű kórokozók szempontjából, amelyek összességében is ritkán fordultak elő madarakban. Ha egy madár mégis megfertőződne, a kórokozó túlélése nagyban függ a madár méretétől.

A kutatók elmondása szerint a nagytestű madarak nagyméretű ürülékében a kórokozók nagyobb valószínűséggel maradnak életben. A kisebb madaraknak apró az ürülékük, és a kórokozók gyorsan elpusztulnak. A gazdáknak tehát nem kell tudniuk, hogy melyik madárfajból származik a kaki, elég a méretét ismerni. Ha viszonylag nagy, tényleg nem érdemes körülötte a termést leszedni. Ha csak egy apró fehér pötty, akkor nagyon alacsony a kockázat.

A kutatás haszna: több leszedhető termés, fajgazdag környezet

Az ürülék méretén túl az, hogy a madarak mire pottyantanak – termény, talaj vagy műanyag –, a kórokozók túlélése szempontjából is fontos volt. A vizsgálatban az E. coli tovább élt magán a salátán, mint a talajon vagy a műanyag mulcson. Szerencsére a gazdaságokban megfigyelt madarak mintegy 90%-a kicsi volt, és inkább a talajra pottyantott, ahol a kórokozók gyorsan elpusztulnak. És hogy mi ennek a kutatásnak a haszna? Ha nem kell minden ürülék körül védősávot tartani, a levélzöldségek termesztői körülbelül 10%-kal több termést takaríthatnának be a földjeikről.

A madarak általában is nagyon alacsony élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenek. Bár az iparág aggódik a madarak miatt, a patogén E. coli és a szalmonella a vadon élő, mezőgazdasági területeken élő madarak esetében ritkán fordul elő. És most már tudjuk, hogy az E. coli a legtöbb madárürülékben általában gyorsan elpusztul.

A tanulmány eredményének környezetvédelmi haszna is van, hiszen nem kell a madarakat távol tartani, a környéken élő állatok élőhelyét megsemmisíteni, sőt. A termelők például műfészkeket helyezhetnek ki, hogy odavonzzák a kis, hasznos rovarevő madarakat, például a fecskéket, amelyek segítenek a kártevők elleni védekezésben anélkül, hogy az élelmiszer-biztonságot kockáztatnák.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Tévhitek az élelmiszer-biztonságról - interjú Bánáti Diánával, a Debreceni Egyetem dékánjával

2019. augusztus 13. 10:16

Egyes országokban, így Magyarországon is, a fogyasztók irreális mértékben aggódnak olyan, élelmiszerekkel kapcsolatos tényezők miatt, amiről, mi szakemberek tudjuk, sokkal kevésbé lenne indokolt. Ezzel együtt pedig olyan dolgokról nem tudnak, amiről szükséges lenne, így az nem is aggasztja őket.

"Klímarezisztens" babfajta

2021. augusztus 3. 07:37

A kutatás alapja, hogy a tepary bab félsivatagos környezetben is képes életben maradni. Kevesebb gázcserenyílással rendelkezik, amely csökkenti a párologtatás és a vízhasznosítás mértékét.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

Az élelmiszerlánc-biztonság a legfontosabb szakterületek között

2023. március 18. 11:04

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek.