18℃ 15℃
április 18. Andrea, Ilma, Apolló, Aladár
Zöldség-Gyümölcs

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

ScienceDaily

Kiderült: a legtöbb termelőnek nincs szüksége madártani végzettségre, laboratóriumi vizsgálatra vagy akár egy alkalmazásra ahhoz, hogy megállapítsa, hogy a terményei közelében lévő madárürülék élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent-e. Csak egy egyszerű kérdést kell feltenni: mekkora? Ez derül ki a Kaliforniai Egyetem tanulmányából, amelyet a Journal of Applied Ecology című folyóiratban tettek közzé.

A tanulmány szerint az élelmiszer-biztonsági kockázatok és a vadon élő madarak megalapozott, árnyalt megítélése segíthet a termelőknek elkerülni a terméskiesést, és könnyebben össze tudják egyeztetni az élelmiszer-biztonságot és a biológiai sokféleség megőrzését.

2006 óta, amikor leveles zöldségeken terjedő Escherichia coli-járvány pusztított az Egyesült Államokban, a termelők arra kényszerülnek, hogy a vadon élő állatokat – ezzel az általuk hordozott, élelmiszerrel terjedő kórokozókat – távol tartsák a termesztett növényektől.

A termelőknek gyakran azt tanácsolják, hogy a vadon élő állatok ürülékének nagyjából méteres körzetében ne takarítsák be a termést, nehogy azt kockáztassák, hogy megbuknak az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen, vagy elveszítik a felvásárlókkal kötött szerződést. A gazdák gyakran erre hivatkozva nem végeznek el olyan, a természet védelmét szolgáló intézkedéseket, amelyek ellen egyébként nem lenne kifogásuk.

Az eredmény egyszerű és megnyugtató

A szerzők terepi és üvegházi kísérleteket, madárszámlálást, pontszerű számlálásokat és ürülékvizsgálatokat végeztek, hogy felmérjék a leveles zöldségeket termesztő gazdaságokban kimutatható egészségügyi kockázatot. Összehasonlították a madárürülékben a salátán, a talajon és a műanyag talajtakarón található E. coli baktérium túlélését, hogy mérjék a kórokozó perzisztenciáját.

Mindezen erőfeszítések után egy egyszerűen összefoglalható megállapításra jutottak. A kisebb madarak kisebb végterméke nagyon alacsony kockázatot hordoz az élelmiszer-eredetű kórokozók szempontjából, amelyek összességében is ritkán fordultak elő madarakban. Ha egy madár mégis megfertőződne, a kórokozó túlélése nagyban függ a madár méretétől.

A kutatók elmondása szerint a nagytestű madarak nagyméretű ürülékében a kórokozók nagyobb valószínűséggel maradnak életben. A kisebb madaraknak apró az ürülékük, és a kórokozók gyorsan elpusztulnak. A gazdáknak tehát nem kell tudniuk, hogy melyik madárfajból származik a kaki, elég a méretét ismerni. Ha viszonylag nagy, tényleg nem érdemes körülötte a termést leszedni. Ha csak egy apró fehér pötty, akkor nagyon alacsony a kockázat.

A kutatás haszna: több leszedhető termés, fajgazdag környezet

Az ürülék méretén túl az, hogy a madarak mire pottyantanak – termény, talaj vagy műanyag –, a kórokozók túlélése szempontjából is fontos volt. A vizsgálatban az E. coli tovább élt magán a salátán, mint a talajon vagy a műanyag mulcson. Szerencsére a gazdaságokban megfigyelt madarak mintegy 90%-a kicsi volt, és inkább a talajra pottyantott, ahol a kórokozók gyorsan elpusztulnak. És hogy mi ennek a kutatásnak a haszna? Ha nem kell minden ürülék körül védősávot tartani, a levélzöldségek termesztői körülbelül 10%-kal több termést takaríthatnának be a földjeikről.

A madarak általában is nagyon alacsony élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenek. Bár az iparág aggódik a madarak miatt, a patogén E. coli és a szalmonella a vadon élő, mezőgazdasági területeken élő madarak esetében ritkán fordul elő. És most már tudjuk, hogy az E. coli a legtöbb madárürülékben általában gyorsan elpusztul.

A tanulmány eredményének környezetvédelmi haszna is van, hiszen nem kell a madarakat távol tartani, a környéken élő állatok élőhelyét megsemmisíteni, sőt. A termelők például műfészkeket helyezhetnek ki, hogy odavonzzák a kis, hasznos rovarevő madarakat, például a fecskéket, amelyek segítenek a kártevők elleni védekezésben anélkül, hogy az élelmiszer-biztonságot kockáztatnák.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Az élelmiszerlánc-biztonság a legfontosabb szakterületek között

2023. március 18. 11:04

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek.

Melyek az élelmiszer-biztonság kritikus pontjai? - Tények és hiedelmek

2018. december 6. 09:15

Nagy kárt okoznak azok a média- és internetforrások, melyek azt hirdetik egy-egy élelmiszerről, hogy egészéges, és nem teszik hozzá, hogy egy élelmiszer nem lehet egészséges, kizárólag a biztonságos élelmiszereken alapuló, változatos táplálkozás lehet egészséges.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Gondolatok a növényvédőszer-engedélyezés szerepéről – régen és ma (holnap?)

2019. november 18. 15:25

Általánosan ismert jelenség az élet számos területéről, hogy a túlszabályozás ellehetetleníti a legális gazdasági működést, illetve egyre inkább „szürke” vagy „fekete” színek kezdenek eluralkodni a cél elérésének útját szegélyező díszítésen.