Zöldség-Gyümölcs

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

ScienceDaily

Kiderült: a legtöbb termelőnek nincs szüksége madártani végzettségre, laboratóriumi vizsgálatra vagy akár egy alkalmazásra ahhoz, hogy megállapítsa, hogy a terményei közelében lévő madárürülék élelmiszer-biztonsági kockázatot jelent-e. Csak egy egyszerű kérdést kell feltenni: mekkora? Ez derül ki a Kaliforniai Egyetem tanulmányából, amelyet a Journal of Applied Ecology című folyóiratban tettek közzé.

A tanulmány szerint az élelmiszer-biztonsági kockázatok és a vadon élő madarak megalapozott, árnyalt megítélése segíthet a termelőknek elkerülni a terméskiesést, és könnyebben össze tudják egyeztetni az élelmiszer-biztonságot és a biológiai sokféleség megőrzését.

2006 óta, amikor leveles zöldségeken terjedő Escherichia coli-járvány pusztított az Egyesült Államokban, a termelők arra kényszerülnek, hogy a vadon élő állatokat – ezzel az általuk hordozott, élelmiszerrel terjedő kórokozókat – távol tartsák a termesztett növényektől.

A termelőknek gyakran azt tanácsolják, hogy a vadon élő állatok ürülékének nagyjából méteres körzetében ne takarítsák be a termést, nehogy azt kockáztassák, hogy megbuknak az élelmiszer-biztonsági ellenőrzésen, vagy elveszítik a felvásárlókkal kötött szerződést. A gazdák gyakran erre hivatkozva nem végeznek el olyan, a természet védelmét szolgáló intézkedéseket, amelyek ellen egyébként nem lenne kifogásuk.

Az eredmény egyszerű és megnyugtató

A szerzők terepi és üvegházi kísérleteket, madárszámlálást, pontszerű számlálásokat és ürülékvizsgálatokat végeztek, hogy felmérjék a leveles zöldségeket termesztő gazdaságokban kimutatható egészségügyi kockázatot. Összehasonlították a madárürülékben a salátán, a talajon és a műanyag talajtakarón található E. coli baktérium túlélését, hogy mérjék a kórokozó perzisztenciáját.

Mindezen erőfeszítések után egy egyszerűen összefoglalható megállapításra jutottak. A kisebb madarak kisebb végterméke nagyon alacsony kockázatot hordoz az élelmiszer-eredetű kórokozók szempontjából, amelyek összességében is ritkán fordultak elő madarakban. Ha egy madár mégis megfertőződne, a kórokozó túlélése nagyban függ a madár méretétől.

A kutatók elmondása szerint a nagytestű madarak nagyméretű ürülékében a kórokozók nagyobb valószínűséggel maradnak életben. A kisebb madaraknak apró az ürülékük, és a kórokozók gyorsan elpusztulnak. A gazdáknak tehát nem kell tudniuk, hogy melyik madárfajból származik a kaki, elég a méretét ismerni. Ha viszonylag nagy, tényleg nem érdemes körülötte a termést leszedni. Ha csak egy apró fehér pötty, akkor nagyon alacsony a kockázat.

A kutatás haszna: több leszedhető termés, fajgazdag környezet

Az ürülék méretén túl az, hogy a madarak mire pottyantanak – termény, talaj vagy műanyag –, a kórokozók túlélése szempontjából is fontos volt. A vizsgálatban az E. coli tovább élt magán a salátán, mint a talajon vagy a műanyag mulcson. Szerencsére a gazdaságokban megfigyelt madarak mintegy 90%-a kicsi volt, és inkább a talajra pottyantott, ahol a kórokozók gyorsan elpusztulnak. És hogy mi ennek a kutatásnak a haszna? Ha nem kell minden ürülék körül védősávot tartani, a levélzöldségek termesztői körülbelül 10%-kal több termést takaríthatnának be a földjeikről.

A madarak általában is nagyon alacsony élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenek. Bár az iparág aggódik a madarak miatt, a patogén E. coli és a szalmonella a vadon élő, mezőgazdasági területeken élő madarak esetében ritkán fordul elő. És most már tudjuk, hogy az E. coli a legtöbb madárürülékben általában gyorsan elpusztul.

A tanulmány eredményének környezetvédelmi haszna is van, hiszen nem kell a madarakat távol tartani, a környéken élő állatok élőhelyét megsemmisíteni, sőt. A termelők például műfészkeket helyezhetnek ki, hogy odavonzzák a kis, hasznos rovarevő madarakat, például a fecskéket, amelyek segítenek a kártevők elleni védekezésben anélkül, hogy az élelmiszer-biztonságot kockáztatnák.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Mézjelentés: túlélési stratégia az ágazatnak

2018. március 1. 16:25

Az EU és tagállamai fektessenek többet a méhek védelmébe, a hamisítás elleni harcba és a termelők támogatásába – áll az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalásban.

A jövő új típusú élelmiszerei az alultápláltság leküzdéséért

2021. június 6. 19:44

A technológia fejlődése számos lehetőséget kínál az alternatív élelmiszer-ellátási rendszerek szempontjából, melyek jobban ellenállnak a kockázati tényezőknek és hatékonyabban képesek táplálékkal ellátni emberek milliárdjait.

Az élelmiszeripar fejlődésének kiemelt területei: minőség, élelmiszer-biztonság, nyomonkövethetőség

2019. január 23. 10:58

A fogyasztói megítélés helyreállításakor a feldolgozókon kívül a termékpálya egyéb szereplőire is ki kell terjeszteni a folyamatban megvalósuló törekvéseket, hiszen a legfontosabb, hogy megfelelő minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontból kockázatmentes élelmiszer kerüljön a kosárba.

Gondolatok a növényvédőszer-engedélyezés szerepéről – régen és ma (holnap?)

2019. november 18. 15:25

Általánosan ismert jelenség az élet számos területéről, hogy a túlszabályozás ellehetetleníti a legális gazdasági működést, illetve egyre inkább „szürke” vagy „fekete” színek kezdenek eluralkodni a cél elérésének útját szegélyező díszítésen.