Zöldség-Gyümölcs

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

Agrofórum Online

Mindig is léteztek méregdrága gyümölcsök, amelyekből csak nagyon kevés termett a világon, vagy a termesztésük rúgott csillagászati összegekre.

Kevesen gondolhatják, hogy ezek között létezik egy dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet. De vajon mitől kerül ennyibe egy dinnye? Nos, ez a dinnye nem egészen úgy fest, mint az itthon megszokott, nyáron pár ezer forintba kerülő görögdinnye.

A Densuke egy megdöbbentő küllemű (mert a héja már-már feketének tűnik), különösen édes dinnye, amit Japánban, Hokkaido szigetén, Toma közelében nevelnek. Évente mindössze tízezer dinnye kerül forgalomba, amelyek ára rekordmagasságokba szökik világszerte.

A videó készítője a szemünk láttára vág fel egy 300 dolláros Densuke dinnyét, amely látványra egyébként nem sokban különbözik a hagyományos görögdinnyéktől Ráadásul azt mondja a feltöltő, hogy bár finom és lédús, no és kevés magja van, ízében szinte ugyanolyan, mint egy átlagos dinnye. Akkor miért kerül ilyen sokba? Nos, részben a kiváló marketingnek, részben pedig annak köszönhetően, hogy ritkaságnak számít, és ettől rögvest felértékelődik a világ szemében.

Az első Densuke dinnyét 1984-ben termesztették Japánban, az elmúlt évtizedek során pedig a japán gyümölcspiac luxustermékévé vált. Mivel igen ritka és drága, a hírességek előszeretettel vásárolják, hiszen ugyanolyan státuszszimbólumnak számít, mint egy luxusóra vagy luxusautó, amelyeket nem sokan engedhetnek meg maguknak.

A 300 dolláros ár azonban még nem is tekinthető magasnak. A világ legdrágább Densuke dinnyéje ugyanis egy aukción kelt el, nem kevesebbért, mint 23 ezer dollárért! A Dodo farmon termesztett dinnyéket külön polírozógéppel teszik fényesebbé, majd díszdobozokba csomagolva szállítják el.

Minden dinnye azonos méretű és súlyú, a formájuk tökéletes gömb. Kézzel fonott díszzsinór, családi pecsét kerül rájuk, illetve egy eredetigazoló papír. A videón végignézhetjük e különleges dinnye termesztését is, amely az egyedülálló vulkanikus talajnak köszönhetően mesésen fejlődik. 

Az erről szóló videó itt látható:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Dinnyeszezon: már júniusban kezdődik!

2018. június 13. 09:23

A tavaszi meleg hatására minden termék érésének kezdete két héttel korábbra került, így a dinnyénél is már június végén teljes lesz a magyar görögdinnye kínálat.

Nyár, dinnye, szeletem…

2023. augusztus 25. 08:10

Az idei nyáron többek között az idénygyümölcsök népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt az Agrármarketing Centrum.

A dinnyét nem teszi tönkre Lőrinc napja, félrevezető a hiedelem

2023. augusztus 13. 13:10

Túljutottunk augusztus 10-én, amikor sok magyar abbahagyja a dinnyefogyasztást, mégpedig egy régi, bár tévesen értelmezett Lőrinc-napi népi hiedelem miatt. Mi az igazság?