Zöldség-Gyümölcs

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

Agrofórum Online

Mindig is léteztek méregdrága gyümölcsök, amelyekből csak nagyon kevés termett a világon, vagy a termesztésük rúgott csillagászati összegekre.

Kevesen gondolhatják, hogy ezek között létezik egy dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet. De vajon mitől kerül ennyibe egy dinnye? Nos, ez a dinnye nem egészen úgy fest, mint az itthon megszokott, nyáron pár ezer forintba kerülő görögdinnye.

A Densuke egy megdöbbentő küllemű (mert a héja már-már feketének tűnik), különösen édes dinnye, amit Japánban, Hokkaido szigetén, Toma közelében nevelnek. Évente mindössze tízezer dinnye kerül forgalomba, amelyek ára rekordmagasságokba szökik világszerte.

A videó készítője a szemünk láttára vág fel egy 300 dolláros Densuke dinnyét, amely látványra egyébként nem sokban különbözik a hagyományos görögdinnyéktől Ráadásul azt mondja a feltöltő, hogy bár finom és lédús, no és kevés magja van, ízében szinte ugyanolyan, mint egy átlagos dinnye. Akkor miért kerül ilyen sokba? Nos, részben a kiváló marketingnek, részben pedig annak köszönhetően, hogy ritkaságnak számít, és ettől rögvest felértékelődik a világ szemében.

Az első Densuke dinnyét 1984-ben termesztették Japánban, az elmúlt évtizedek során pedig a japán gyümölcspiac luxustermékévé vált. Mivel igen ritka és drága, a hírességek előszeretettel vásárolják, hiszen ugyanolyan státuszszimbólumnak számít, mint egy luxusóra vagy luxusautó, amelyeket nem sokan engedhetnek meg maguknak.

A 300 dolláros ár azonban még nem is tekinthető magasnak. A világ legdrágább Densuke dinnyéje ugyanis egy aukción kelt el, nem kevesebbért, mint 23 ezer dollárért! A Dodo farmon termesztett dinnyéket külön polírozógéppel teszik fényesebbé, majd díszdobozokba csomagolva szállítják el.

Minden dinnye azonos méretű és súlyú, a formájuk tökéletes gömb. Kézzel fonott díszzsinór, családi pecsét kerül rájuk, illetve egy eredetigazoló papír. A videón végignézhetjük e különleges dinnye termesztését is, amely az egyedülálló vulkanikus talajnak köszönhetően mesésen fejlődik. 

Az erről szóló videó itt látható:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Nyár, dinnye, szeletem

2018. július 20. 07:00

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is útjára indította „Nyár, dinnye, szeletem” elnevezésű dinnye fogyasztásösztönző kampányát az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Agrárminisztérium támogatásával.

A hazai görögdinnye termesztést veszélyeztető baktérium, az Acidovorax citrulli

2020. április 8. 10:24

A görög-, illetve a sárgadinnye fajták is számos vírusos, baktériumos és gombás betegségre lehetnek fogékonyak, melyek évről évre megjelenhetnek a termőterületeken és ezzel megnehezítik a termesztést.

Elkezdődött a dinnyeszüret - nem lesz gond a minőséggel

2020. július 16. 14:43

A napokban országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon. Az átlagos dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év; egyre népszerűbbek a többféle formájú valamint a magnélküli dinnyék – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.