Zöldség-Gyümölcs

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

Agrofórum Online

Mindig is léteztek méregdrága gyümölcsök, amelyekből csak nagyon kevés termett a világon, vagy a termesztésük rúgott csillagászati összegekre.

Kevesen gondolhatják, hogy ezek között létezik egy dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet. De vajon mitől kerül ennyibe egy dinnye? Nos, ez a dinnye nem egészen úgy fest, mint az itthon megszokott, nyáron pár ezer forintba kerülő görögdinnye.

A Densuke egy megdöbbentő küllemű (mert a héja már-már feketének tűnik), különösen édes dinnye, amit Japánban, Hokkaido szigetén, Toma közelében nevelnek. Évente mindössze tízezer dinnye kerül forgalomba, amelyek ára rekordmagasságokba szökik világszerte.

A videó készítője a szemünk láttára vág fel egy 300 dolláros Densuke dinnyét, amely látványra egyébként nem sokban különbözik a hagyományos görögdinnyéktől Ráadásul azt mondja a feltöltő, hogy bár finom és lédús, no és kevés magja van, ízében szinte ugyanolyan, mint egy átlagos dinnye. Akkor miért kerül ilyen sokba? Nos, részben a kiváló marketingnek, részben pedig annak köszönhetően, hogy ritkaságnak számít, és ettől rögvest felértékelődik a világ szemében.

Az első Densuke dinnyét 1984-ben termesztették Japánban, az elmúlt évtizedek során pedig a japán gyümölcspiac luxustermékévé vált. Mivel igen ritka és drága, a hírességek előszeretettel vásárolják, hiszen ugyanolyan státuszszimbólumnak számít, mint egy luxusóra vagy luxusautó, amelyeket nem sokan engedhetnek meg maguknak.

A 300 dolláros ár azonban még nem is tekinthető magasnak. A világ legdrágább Densuke dinnyéje ugyanis egy aukción kelt el, nem kevesebbért, mint 23 ezer dollárért! A Dodo farmon termesztett dinnyéket külön polírozógéppel teszik fényesebbé, majd díszdobozokba csomagolva szállítják el.

Minden dinnye azonos méretű és súlyú, a formájuk tökéletes gömb. Kézzel fonott díszzsinór, családi pecsét kerül rájuk, illetve egy eredetigazoló papír. A videón végignézhetjük e különleges dinnye termesztését is, amely az egyedülálló vulkanikus talajnak köszönhetően mesésen fejlődik. 

Az erről szóló videó itt látható:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Új módszer a dinnyék eltarthatóságának növelésére

2023. augusztus 15. 17:40

A CRISPR/Cas9 génmódosítási módszer segítségével a kutatók meghosszabbították a japán dinnye eltarthatósági idejét azáltal, hogy a CmACO1 gén módosításával csökkentették az etiléntermelést, ami egy olyan öröklődő tulajdonság, amely nem igényli külső gének használatát.

A modern technológia segítené a dinnyetermesztést

2018. augusztus 13. 09:33

A magyar dinnyetermelő-társadalom rendkívül felfelé ívelő időszakot él meg, a legmodernebb előállítás Békés megyében zajlik, Szabolcsban pedig – ahol idáig gyengébb technológiákkal dolgoztak és gyengébb fajtákat állítottak elő – elindult a modernizáció.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.

Milyen kórokozó támadhatta meg a dinnye levelét?

2022. június 4. 04:36

Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz hogy milyen kórokozó támadhatta meg a görögdinnye levelét? Tünetként a palánta levele fodrosodik, majd lekonyul és a végén elhal. A gyökéren is látni elváltozást. Válaszát előre is köszönöm.