Zöldség-Gyümölcs

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

Agrofórum Online

Mindig is léteztek méregdrága gyümölcsök, amelyekből csak nagyon kevés termett a világon, vagy a termesztésük rúgott csillagászati összegekre.

Kevesen gondolhatják, hogy ezek között létezik egy dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet. De vajon mitől kerül ennyibe egy dinnye? Nos, ez a dinnye nem egészen úgy fest, mint az itthon megszokott, nyáron pár ezer forintba kerülő görögdinnye.

A Densuke egy megdöbbentő küllemű (mert a héja már-már feketének tűnik), különösen édes dinnye, amit Japánban, Hokkaido szigetén, Toma közelében nevelnek. Évente mindössze tízezer dinnye kerül forgalomba, amelyek ára rekordmagasságokba szökik világszerte.

A videó készítője a szemünk láttára vág fel egy 300 dolláros Densuke dinnyét, amely látványra egyébként nem sokban különbözik a hagyományos görögdinnyéktől Ráadásul azt mondja a feltöltő, hogy bár finom és lédús, no és kevés magja van, ízében szinte ugyanolyan, mint egy átlagos dinnye. Akkor miért kerül ilyen sokba? Nos, részben a kiváló marketingnek, részben pedig annak köszönhetően, hogy ritkaságnak számít, és ettől rögvest felértékelődik a világ szemében.

Az első Densuke dinnyét 1984-ben termesztették Japánban, az elmúlt évtizedek során pedig a japán gyümölcspiac luxustermékévé vált. Mivel igen ritka és drága, a hírességek előszeretettel vásárolják, hiszen ugyanolyan státuszszimbólumnak számít, mint egy luxusóra vagy luxusautó, amelyeket nem sokan engedhetnek meg maguknak.

A 300 dolláros ár azonban még nem is tekinthető magasnak. A világ legdrágább Densuke dinnyéje ugyanis egy aukción kelt el, nem kevesebbért, mint 23 ezer dollárért! A Dodo farmon termesztett dinnyéket külön polírozógéppel teszik fényesebbé, majd díszdobozokba csomagolva szállítják el.

Minden dinnye azonos méretű és súlyú, a formájuk tökéletes gömb. Kézzel fonott díszzsinór, családi pecsét kerül rájuk, illetve egy eredetigazoló papír. A videón végignézhetjük e különleges dinnye termesztését is, amely az egyedülálló vulkanikus talajnak köszönhetően mesésen fejlődik. 

Az erről szóló videó itt látható:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Dinnyeföldön késeltek a napszámosok

2018. július 27. 13:33

A 49 éves román állampolgárt, F. Vasiliét a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya életveszélyt okozó testi sértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette.

Nyár, dinnye, szeletem…

2023. augusztus 25. 08:10

Az idei nyáron többek között az idénygyümölcsök népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt az Agrármarketing Centrum.

Kampány indult a magyar dinnye fogyasztásának növelésére

2018. június 25. 13:39

Az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves dinnyefogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.

A modern technológia segítené a dinnyetermesztést

2018. augusztus 13. 09:33

A magyar dinnyetermelő-társadalom rendkívül felfelé ívelő időszakot él meg, a legmodernebb előállítás Békés megyében zajlik, Szabolcsban pedig – ahol idáig gyengébb technológiákkal dolgoztak és gyengébb fajtákat állítottak elő – elindult a modernizáció.