Zöldség-Gyümölcs

Metsszük vagy ne metsszük meg a fügefát?

Agrofórum Online

Bár sok helyen úgy fest, mintha gondozás nélkül is meseszépen fejlődnének a hatalmasra növő fügefák, sokan tanácstalanul állnak a legfontosabb kérdés előtt: kell-e egyáltalán metszeni a fügefát? És ha igen, mikor? Miért? Hogyan?

A fügét nyugalmi állapotban kell metszeni, mégpedig azért, mert ha ezen az időszakon kívül metsszük meg a fát, észre fogjuk venni, hogy a fa bő, fehér, tejszerű nedvet ereszt. Ez a nedv az az elraktározott tápanyag (elsősorban szénhidrátok), amelyre a fának szüksége lesz a következő növekedési időszakban.

Az ősz és a tél folyamán a fán belül ez a nedv lassan levándorol a gyökerekhez, amíg a melegebb időjárás vissza nem tér. Tavasszal a nedv az ellenkező irányba áramlik, és a nyugalmi állapotban lévő fák felső részébe jut, hogy segítse az új hajtások fejlődését.

Ha a fügefákat azelőtt vágjuk vissza, hogy ez a nedv vissza tud áramlani a gyökerekhez, akkor megfosztjuk őket azoktól szénhidrátoktól, amelyek létfontosságúak ahhoz, hogy a fa tavasszal ereje teljében ébredjen fel a téli álmából, és csodás hajtásokat és leveleket hozzon. Így hát érdemes az első kemény fagyok beállta előtt metszeni, tehát a metszéssel a lehető legtovább várni.

Ha azonban a hőmérséklet tartósan 20 fok alá csökken, ideje elkezdeni a metszésen gondolkodni. A termesztőknek fontos, hogy még a fagyok előtt elvégezzék a metszést, de a hobbikertészek ráérnek tavasszal megmetszeni a fügefát. Így lehetőségük nyílik arra, hogy felmérjék, a fa mely részei erősek és egészségesek a téli fagyos hónapok után, és ez alapján átgondoltan álljanak neki a fa visszavágásának. 

A nyugalmi állapot ellenőrzése

A hidegebb régiókban a szabadban növő fügefáknak általában körülbelül két-három fagyra van szükségük ahhoz, hogy nyugalmi állapotba kerüljenek. A fügefa egy kis részének levágásával meg tudjuk állapítani, hogy a fa már nyugalmi állapotban van-e vagy sem. Ha ugyanis a fent említett fehér nedv kibuggyan a vágás nyomán, az azt jelenti, hogy a fa még nincs nyugalmi állapotban.

Az ősz beköszöntével sok fügefa, különösen azok, amelyek már nem hoznak termést, nyugalmi állapotba kezdenek kerülni, hisz már befejezték a „munkát”, így a hőmérséklet csökkenésével természetes módon elkezdik lehullajtani a leveleiket. A hidegebb éghajlatú régiókban a nyugalmi állapotot mindig a hirtelen beköszöntő fagyos idő idézi elő.

Meleg éghajlaton a fák nem biztos, hogy természetes nyugalmi állapotba kerülnek. Az ilyen területeken a nyugalmi állapotot úgy lehet „mesterségesen” előidézni, hogy a fák leveleit eltávolítjuk, és a vízfelvételt jelentősen csökkentjük, így a fák képesek kicsit pihenni.

Fügefa metszése (rövid útmutató)

  • Egészségügyi metszés: Amennyiben mozaikvírus vagy más betegség károsítja a fügefát, célszerű mielőbb levágni a sérült részeket. Ez a visszavágás télen és nyáron egyaránt elvégezhető. A fertőzött részeket minden esetben el kell távolítani és meg kell semmisíteni.
  • Formára vágás: Az adott körülmények alapján el kell döntenünk, hogy a fügefánk bokor vagy fa formában fejlődjön tovább, és ennek alapján a szükséges metszéseket el kell végezni. Hideg éghajlaton a bokrokat könnyebb télen megvédeni a fagyos időjárástól, ráadásul a faforma fenntartása több munkát igényel. Ha bokorformára törekedünk, a törzs kialakulását kell korlátozni, és úgy irányítani a növekedést, hogy konténerben 2-4, kertbe ültetve pedig 4-6 hajtása legyen a bokornak. Faforma esetén a törzs kialakítása a cél, a nem kívánt ágakat le kell vágni, hogy a középső hajtás erősödjön meg és alakuljon törzzsé.
  • Metszés a napfény biztosítása érdekében: A maximális napfény biztosítása kulcsfontosságú. Érdemes olykor a fügefát erősebben megmetszeni, hogy a növény elegendő napfényt kapjon. A különböző fajták eltérően reagálnak a metszésre, de általában jót tesz a növénynek a visszavágás.


(Forrás: https://www.figboss.com/post/when-to-prune)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Metszőollók fertőtlenítése a gyakorlatban

2022. január 11. 12:35

A metszőollók fertőtlenítése kiemelten fontos munkafolyamat, hiszen több növénykórtani dolog (vírusok, fitoplazmák, gombás és baktériumos megbetegedések) továbbvitelének megelőzésére szolgál, így szerves részét képezi az integrált növényvédelemnek.

Ültetvények, gyümölcsösök időszerű növényvédelmi teendői

2021. február 8. 06:30

A télvégi időszak mind a nagyüzemi gyümölcsösökben az előkészület ideje a vegetációs időszakra. hagyományosan ez a metszés és a lemosó permetezések időszaka, amellyel  - helyesen elvégezve - jól megalapozhatjuk az aktuális év termését és a gyümölcsfák egészségi állapotát.

Hogyan és mikor érdemes a kajszifát metszeni?

2021. február 18. 08:37

Termő kajszifám nagyon elsűrűsödött, mely részeit távolítsam el? Mikor végezzem el a metszést?

Mire ügyeljünk a termő gyümölcsfák metszése során?

2022. március 19. 18:37

A metszés egy fontos, minden évben elvégezendő feladat kertünkben. Ezzel a művelettel érhetjük el ugyanis, hogy a fák mérete, koronájuk formája, termőrészeik kialakulása, terméseik mennyisége és minősége egyaránt megfelelően alakuljon.