Zöldség-Gyümölcs

Mikor takarítható be a japán körte?

Agrofórum Online

Hófehér húsa, alma alakú formája – és meghökkentően magas ára – megkülönbözteti ezt a fajtát a többi körtefajtától. De mit tud ez a japán körte, és miért rajonganak érte annyira az emberek?

A nashi vagy japán körte (Pyrus pyrifolia) gazdag, legalább 3000 ezer éves múlttal büszkélkedhet. Eredendően Kelet-Ázsiából származik, de mind a japánok, mind a kínaiak, mind a koreaiak sajátjuknak vallják.

Borsos ára ellenére kelendő

Bár külleme alapján a gyümölcs inkább almának tűnik, határozottan körte íze van. A hagyományosénál sokkal krémesebb, sokkal ízesebb, ráadásul a héja is finomabb, ha úgy tetszik „elegánsabb”, miközben a húsa is különleges krémfehér színű. A hazai hipermarketekben és bioboltokban 600-1000 forint között változik az ára (darabonként), ennek ellenére folyamatosan van rá igény.

S hogy miért ennyire drága ez a körte?

Nos, a válasz a termesztési folyamatokra vezethető vissza.

  • A japán körte a termesztési ciklusa során több munkát igényel. Az ültetett változatnak meg kell felelnie a régió éghajlatának. Mivel a japán körte nem öntermékeny, ezért egy másik japán körte fa közelébe kell ültetni a keresztbeporzás érdekében.
  • Az ültetési hely is létfontosságú, mivel a fáknak nyár elején naponta legalább nyolc órányi napfényre van szükségük. Napfény nélkül nem hoznak elegendő virágot, ami azt jelenti, hogy nem lesz termésük.
  • A japán körte termesztésének másik fontos része a gyümölcsök ritkítása – itt válik különösen munkaigényessé a termesztés. Ezek a fák ugyanis rendkívül sok gyümölcsöt teremnek, amelyeket ritkítani kell.

Általános szabály, hogy a három körtéből álló fürtöket egyre kell csökkenteni, és csak kettőt kell hagyni azokon a területeken, ahol négynél több körte van. Ha ezt a munkafázist kihagyják, egyetlen fán több száz körte teremhet, amelyek aztán nem tudnak megfelelően beérni.

Szimbolikus jelentőséggel bír

A nashi körte az ősi kínai hagyományokban a jólét és a halhatatlanság jelképe, míg a koreai néphagyomány szerint az egészség, a bölcsesség és a termékenység szimbóluma volt. A nashi körte ma is a kényelmet és a szeretetet jelképezi a kínaiak körében.

Az alábbiakban csokorba szedtük mindazokat az érdekességeket, amelyeket erről a körtefajtáról tudni érdemes:

  • Noha a legtöbben a finom íze miatt vásárolják, a rendkívül lédús nashi körte kitűnő szomjoltó is a nyári hőségben.
  • Kizárólag érett állapotban szabad betakarítani – ilyenkor a gyümölcs kemény, a méretéhez képest nehéznek tűnő és világos sárgászöld színű. Ezzel szemben a túlérett nashi körte mély aranyszínűvé válik, és elveszíti ropogós állagát.
  • 3000 évvel ezelőtt Ázsiában ez a különleges gyümölcs kifejezetten az előkelő családok és a gazdagok csemegéjének számított.
  • Az ausztrálok évente körülbelül 4500 tonna nashit majszolnak el, amelynek körülbelül 90 százalékát a Victoria állambeli Goulburn Valleyben termesztik.
  • Egy nagyobb nashi körte a napi C-vitamin 8-10 százalékát, valamint a rostok 16 százalékát is biztosítja.
  • Az érett nashi körtét akár 2 hétig is tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de óvatosan kell bánni vele – látszólagos szilárdsága ellenére rendkívül sérülékeny.
  • A nashi körtét párolva, grillezve, sütve, grillezve vagy frissen szeletelve is elfogyaszthatjuk. Különösen jól passzol a csirkehúsos ételekhez és sertéshúshoz, valamint a sajttálakhoz.
  • A nashi körte magnéziumban igencsak gazdag. A magnézium több száz biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, támogatja a csontok és a szív egészségét, és enyhítheti a PMS, a szorongás és a depresszió tüneteit.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal?

2022. október 31. 04:37

Mi legyen a zölden leszedett paradicsommal? Beérhet még?

Retró: betakarítás egy Claas vontatott cséplőgéppel és egy ősöreg Fendt traktorral

2024. március 20. 08:10

Érdekes kísérletbe fogott egy holland gazda, aki bő félévszázados német masinákkal látott neki tavaly a betakarításnak.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.