Zöldség-Gyümölcs

Mikor takarítható be a japán körte?

Agrofórum Online

Hófehér húsa, alma alakú formája – és meghökkentően magas ára – megkülönbözteti ezt a fajtát a többi körtefajtától. De mit tud ez a japán körte, és miért rajonganak érte annyira az emberek?

A nashi vagy japán körte (Pyrus pyrifolia) gazdag, legalább 3000 ezer éves múlttal büszkélkedhet. Eredendően Kelet-Ázsiából származik, de mind a japánok, mind a kínaiak, mind a koreaiak sajátjuknak vallják.

Borsos ára ellenére kelendő

Bár külleme alapján a gyümölcs inkább almának tűnik, határozottan körte íze van. A hagyományosénál sokkal krémesebb, sokkal ízesebb, ráadásul a héja is finomabb, ha úgy tetszik „elegánsabb”, miközben a húsa is különleges krémfehér színű. A hazai hipermarketekben és bioboltokban 600-1000 forint között változik az ára (darabonként), ennek ellenére folyamatosan van rá igény.

S hogy miért ennyire drága ez a körte?

Nos, a válasz a termesztési folyamatokra vezethető vissza.

  • A japán körte a termesztési ciklusa során több munkát igényel. Az ültetett változatnak meg kell felelnie a régió éghajlatának. Mivel a japán körte nem öntermékeny, ezért egy másik japán körte fa közelébe kell ültetni a keresztbeporzás érdekében.
  • Az ültetési hely is létfontosságú, mivel a fáknak nyár elején naponta legalább nyolc órányi napfényre van szükségük. Napfény nélkül nem hoznak elegendő virágot, ami azt jelenti, hogy nem lesz termésük.
  • A japán körte termesztésének másik fontos része a gyümölcsök ritkítása – itt válik különösen munkaigényessé a termesztés. Ezek a fák ugyanis rendkívül sok gyümölcsöt teremnek, amelyeket ritkítani kell.

Általános szabály, hogy a három körtéből álló fürtöket egyre kell csökkenteni, és csak kettőt kell hagyni azokon a területeken, ahol négynél több körte van. Ha ezt a munkafázist kihagyják, egyetlen fán több száz körte teremhet, amelyek aztán nem tudnak megfelelően beérni.

Szimbolikus jelentőséggel bír

A nashi körte az ősi kínai hagyományokban a jólét és a halhatatlanság jelképe, míg a koreai néphagyomány szerint az egészség, a bölcsesség és a termékenység szimbóluma volt. A nashi körte ma is a kényelmet és a szeretetet jelképezi a kínaiak körében.

Az alábbiakban csokorba szedtük mindazokat az érdekességeket, amelyeket erről a körtefajtáról tudni érdemes:

  • Noha a legtöbben a finom íze miatt vásárolják, a rendkívül lédús nashi körte kitűnő szomjoltó is a nyári hőségben.
  • Kizárólag érett állapotban szabad betakarítani – ilyenkor a gyümölcs kemény, a méretéhez képest nehéznek tűnő és világos sárgászöld színű. Ezzel szemben a túlérett nashi körte mély aranyszínűvé válik, és elveszíti ropogós állagát.
  • 3000 évvel ezelőtt Ázsiában ez a különleges gyümölcs kifejezetten az előkelő családok és a gazdagok csemegéjének számított.
  • Az ausztrálok évente körülbelül 4500 tonna nashit majszolnak el, amelynek körülbelül 90 százalékát a Victoria állambeli Goulburn Valleyben termesztik.
  • Egy nagyobb nashi körte a napi C-vitamin 8-10 százalékát, valamint a rostok 16 százalékát is biztosítja.
  • Az érett nashi körtét akár 2 hétig is tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de óvatosan kell bánni vele – látszólagos szilárdsága ellenére rendkívül sérülékeny.
  • A nashi körtét párolva, grillezve, sütve, grillezve vagy frissen szeletelve is elfogyaszthatjuk. Különösen jól passzol a csirkehúsos ételekhez és sertéshúshoz, valamint a sajttálakhoz.
  • A nashi körte magnéziumban igencsak gazdag. A magnézium több száz biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetben, támogatja a csontok és a szív egészségét, és enyhítheti a PMS, a szorongás és a depresszió tüneteit.
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Jól halad az argentin szója betakarítása

2020. május 4. 08:47

Az adatok szerint a szójabetakarítás elsősorban az ország északi részén található termőterületeken, azon belül is főként Córdoba és Santa Fé vidékén haladt előre.

Ukrajnában betakarították az első 14 700 tonna gabonát

2022. június 18. 14:34

Ukrajna déli odesszai régiójában a mezőgazdasági termelők betakarították az első 7000 hektáron az őszi árpát és 14 700 tonnát tett ki a mennyiség.

Kiugró hozamokkal zárult az idei aratás

2021. augusztus 3. 06:48

A kiugró hozamnak köszönhetően az őszi búza összhozama kisebb termőterületen is ugyanannyi lett, mint tavaly.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben