Zöldség-Gyümölcs

Modern technológiával szűrik ki a forma- és méreteltéréseket a szalagon

Agrofórum Online

A hollandiai, honselersdijki székhelyű Frestia folyamatosan keresi az új lehetőségeket és fejlesztéseket termékei minőségének javítása és a termesztési folyamat optimalizálása érdekében. Itt jön a képbe a Gearbox, amely olyan csúcstechnológiás robotikai megoldásokat gyárt, amelyek lehetővé teszik, hogy a kertészeti ágazat szereplői okosabban, adatvezérelt módon dolgozzanak.

Együttműködésük arra irányul, hogy a GearPerformer-t bevezessék a Frestia csúcskategóriás minőségi és termesztési folyamataiba. A fejlett kameratechnológia és a mesterséges intelligencia alkalmazásával a gép megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek szedőszalagról történő válogatásának automatizálására.

Patrick Franken, a Frestia munkatársa azt várja a GearPerformertől, hogy a jövőbeni problémákat, például a munkaerő-megtakarítást, a minőség javítását és az ügyfélközpontú követelményeket jobban előre jelezze.

Percenként több mint 300 paprika halad át a szalagon. A közelmúltig ezeknek a snackpaprikáknak a minőségét mindössze két ember ellenőrizte. Ilyen mennyiségnél nem mindig lehetséges a minőségi előírásoknak nem megfelelő termékek 100%-át eltávolítani. Ráadásul a megfelelő személyzet biztosítása is egyre nagyobb kihívást jelent

– mondta el Franken, aki azt is elárulta, hogy a GearPerformer segít megoldani ezeket a problémákat. A kameratechnológia, az intelligens AI szoftver és a robotika felhasználásával a gép minden oldalról értékeli a termék minőségét, és kiválogatja azokat a paprikákat, amelyek nem felelnek meg a kijelölt követelményeknek. A jellemzők közé tartoznak például a szín- és formaeltérések, a méretek, a penész és a sérülések.

Az íz a legfontosabb tényező számunkra, de a minőség is ide tartozik, az ember ugyanis elsőként a szemével ízlel, számára a külső jellemzők is relevánsak. Mivel azonban fogyasztó közvetlenül a szájába veszi a snackpaprikát, a terméknek meg kell felelnie a kívánt minőségnek

– tette hozzá Franken.

Adat, adat és még több adat

Értékes járulékos haszon, hogy a GearPerformer működése közben hatalmas mennyiségű adatot generál, amelyet a Frestia felhasználhat az üzleti folyamatok optimalizálására mind az üvegházi folyamatok, mind a csomagolás során.

A rendszer kijelzője új betekintést nyújt olyan dolgokba, amelyeket korábban nem láttunk ilyen egyértelműen. Sokkal nagyobb a rálátásunk a tételek minőségére és a fajtákra

– folytatta Franken.

Szeretnénk jobban megfelelni a vásárlóink igényeinek. Arra számítok, hogy ennek további pozitív hatása lesz.

Franken arra is lát lehetőséget, hogy a Gearbox szoftverrel hasznos információkat generáljon. Ilyen például az üvegházban uralkodó éghajlati viszonyok és a termékminőség közötti kapcsolat megteremtése a hőmérsékletről és az üvegházban uralkodó napfény mennyiségéről gyűjtött adatok elemzésével.

Minél több adatot kapunk, annál jobban tudjuk optimalizálni a termesztési folyamatokat. A GearPerformerre úgy tekintek, mint az innováció és a robotizáció új kezdetére a vállalatunknál

– zárta mondandóját a szakember.

Forrás: „Camera technology and AI enhance our quality and crop process” (hortidaily.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XV. – Étkezési paprika hajtatása, I. rész

2024. március 26. 11:10

A megváltozott éghajlati viszonyok következtében biztonságosan csak fóliával vagy üveggel védett helyen lehet jó minőségű, a piaci elvárásoknak megfelelő paprikát előállítani.

Ultramodern paprikafeldolgozásba kezdtek a hollandok

2024. január 5. 13:40

Csumázó és aprító robotok végzik ma már azt a precíziós munkát, amelyet évtizedeken át emberek láttak el. A robotok azonban nem fáradnak el, nem látja kárát az egészségük a monoton mozdulatoknak, és nem tévednek – sőt, a pengék sem veszélyesek rájuk úgy, mint az emberekre.

Vándorpoloska lepte el a paprikát?

G. Tamás kérdése: Mi lephette el a paprikámat, hogyan tudok védekezni ellene?