Zöldség-Gyümölcs

Modern technológiával szűrik ki a forma- és méreteltéréseket a szalagon

Agrofórum Online

A hollandiai, honselersdijki székhelyű Frestia folyamatosan keresi az új lehetőségeket és fejlesztéseket termékei minőségének javítása és a termesztési folyamat optimalizálása érdekében. Itt jön a képbe a Gearbox, amely olyan csúcstechnológiás robotikai megoldásokat gyárt, amelyek lehetővé teszik, hogy a kertészeti ágazat szereplői okosabban, adatvezérelt módon dolgozzanak.

Együttműködésük arra irányul, hogy a GearPerformer-t bevezessék a Frestia csúcskategóriás minőségi és termesztési folyamataiba. A fejlett kameratechnológia és a mesterséges intelligencia alkalmazásával a gép megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek szedőszalagról történő válogatásának automatizálására.

Patrick Franken, a Frestia munkatársa azt várja a GearPerformertől, hogy a jövőbeni problémákat, például a munkaerő-megtakarítást, a minőség javítását és az ügyfélközpontú követelményeket jobban előre jelezze.

Percenként több mint 300 paprika halad át a szalagon. A közelmúltig ezeknek a snackpaprikáknak a minőségét mindössze két ember ellenőrizte. Ilyen mennyiségnél nem mindig lehetséges a minőségi előírásoknak nem megfelelő termékek 100%-át eltávolítani. Ráadásul a megfelelő személyzet biztosítása is egyre nagyobb kihívást jelent

– mondta el Franken, aki azt is elárulta, hogy a GearPerformer segít megoldani ezeket a problémákat. A kameratechnológia, az intelligens AI szoftver és a robotika felhasználásával a gép minden oldalról értékeli a termék minőségét, és kiválogatja azokat a paprikákat, amelyek nem felelnek meg a kijelölt követelményeknek. A jellemzők közé tartoznak például a szín- és formaeltérések, a méretek, a penész és a sérülések.

Az íz a legfontosabb tényező számunkra, de a minőség is ide tartozik, az ember ugyanis elsőként a szemével ízlel, számára a külső jellemzők is relevánsak. Mivel azonban fogyasztó közvetlenül a szájába veszi a snackpaprikát, a terméknek meg kell felelnie a kívánt minőségnek

– tette hozzá Franken.

Adat, adat és még több adat

Értékes járulékos haszon, hogy a GearPerformer működése közben hatalmas mennyiségű adatot generál, amelyet a Frestia felhasználhat az üzleti folyamatok optimalizálására mind az üvegházi folyamatok, mind a csomagolás során.

A rendszer kijelzője új betekintést nyújt olyan dolgokba, amelyeket korábban nem láttunk ilyen egyértelműen. Sokkal nagyobb a rálátásunk a tételek minőségére és a fajtákra

– folytatta Franken.

Szeretnénk jobban megfelelni a vásárlóink igényeinek. Arra számítok, hogy ennek további pozitív hatása lesz.

Franken arra is lát lehetőséget, hogy a Gearbox szoftverrel hasznos információkat generáljon. Ilyen például az üvegházban uralkodó éghajlati viszonyok és a termékminőség közötti kapcsolat megteremtése a hőmérsékletről és az üvegházban uralkodó napfény mennyiségéről gyűjtött adatok elemzésével.

Minél több adatot kapunk, annál jobban tudjuk optimalizálni a termesztési folyamatokat. A GearPerformerre úgy tekintek, mint az innováció és a robotizáció új kezdetére a vállalatunknál

– zárta mondandóját a szakember.

Forrás: „Camera technology and AI enhance our quality and crop process” (hortidaily.com)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Téli paradicsom- és paprika-palántanevelésekor tapasztalható, tápanyagellátással kapcsolatos gyakoribb hibák II.

2022. december 29. 10:34

A jó minőségű palánta alapvető feltétele a sikeres termesztésnek, különösen korai zöldséghajtatásban, ahol a nagy termesztési érték miatt csak a tökéletes minőségű, egészséges, kiváló kondíciójú növények jöhetnek számításba, amit csak szakszerű tápanyagellátás mellett lehet megnevelni.

Mivel kezeljem a paprikát és az uborkát a fólia alatt, ha sárgulnak, száradnak a leveleik?

2023. július 16. 14:36

Mivel kezeljem a paprikát és uborkát, melyek most fólia alatt vannak? Sárgulnak, száradnak. Mi lehet a bajuk?

Hogyan tartósítsuk el: ha túl sok paradicsom és paprika terem

2021. szeptember 5. 08:00

Előfordul még a kezdő kertészekkel is, hogy hirtelen sok termény keletkezik és pont a paprika és a paradicsom az, amit nehezebb hosszútávon betárolni. Ilyenkor jönnek a tartósítási megoldások!