Zöldség-Gyümölcs

Növelni kell az étkezési alma arányát

Agrofórum Online

Az étkezési alma arányát kell növelni a magyar almatermelésen belül, mivel most a termés mintegy 70 százaléka ipari minőségű – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a magyar almát népszerűsítő kampány újabb helyszínén.

Czerván György a Lidl Magyarország egyik fővárosi üzletében arról beszélt, hogy a következő évtől induló uniós Közös Agrárpolitikán (KAP) belül megvalósuló támogatási rendszer abban fogja érdekelté tenni az almatermelőket, hogy korszerűsítsék az ültetvényeiket, növelve az étkezési alma arányát.

Közölte: Magyarországon az idén 780-800 ezer tonna almatermés várható. Ez mintegy 40 százalékkal, hozzávetőlegesen 200-250 ezer tonnával haladja meg az előző évek átlagát. Az étkezési alma mennyisége előreláthatólag 250 ezer tonna körül alakul. Ez mintegy 75 ezer tonnával több az átlagosnál.

Ahhoz, hogy az étkezésialma-többlet elfogyjon, kétnaponta egy almát kellene minden magyar embernek elfogyasztania, most egy ember az országban hetente két almát eszik – mondta az államtitkár.

Czerván György emlékeztetett: a magyar gyümölcstermelés meghatározó hányadát, mintegy 60 százalékát, az alma adja. Az idén 27 ezer hektáron 7500 gazdálkodó termel almát. Megjegyezte: az ország uniós csatlakozása előtt az almafogyasztás Magyarországon elérte az évi fejenkénti 30 kilogrammot. Ez a mennyiség most 15 kilogramm. Így van fejlődési lehetőség ezen a területen – fűzte hozzá. Megemlítette azt is, hogy a magyar ipari almából készített termékeket, főként a sűrítményt, keresik Európában, mert jó a minősége.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke azt emelte ki: az alma a zöldség-gyümölcsfogyasztás sztárterméke, mivel kiváló a beltartalmi értéke – sok a vitamin benne -, és azt lassan adja le. Ezért az alma alapgyümölcs, amiből Magyarországon minőségi választék van. Jelezte: az ipari alma feldolgozására a kapacitás rendelkezésre áll. Szorgalmazta azt is, hogy a termelők közvetlenül értékesíthessék almájukat, ehhez a települési önkormányzatok támogatását is kérte.

Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke arról beszélt az újságíróknak, hogy a Lidl Magyarországnak fontos a magyar termelők támogatása és a magyar termékek előtérbe helyezése. A Lidl Magyarország ezért kiemelt feladatának tartja, hogy amíg lehetősége van rá, addig elsősorban magyar zöldség- és gyümölcs termékeket kínáljon vásárlóinak áruházaiban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt évben a Lidl Magyarország elindította a „Lidl a magyar beszállítókért” elnevezésű programját. Ennek eredményeként az elmúlt másfél évben 327 magyar termékkel bővült a Lidl Magyarország üzleteinek kínálata. Emellett 26 új taggal bővült a magyar beszállítók köre. A program indulását megelőző időszakhoz képest pedig közel 20 százalékkal növekedett a magyar termékek forgalma.

Utalt rá: a magyar zöldség- és gyümölcstermékek nemcsak belföldön, hanem már több külföldi országban is népszerűek. A Lidl Magyarország ugyanis exportálja is a magyar termelők termékeit. Így például az elmúlt szezonban a Lidl Magyarország a magyar görögdinnyéből 550 kamionnyi mennyiséget exportált. A magyar almából 2013 szeptemberétől 2014 szeptemberéig a magyar Lidl áruházak mintegy 4000 tonnát értékesítettek belföldön. Ezt a mennyiséget az idei évben tovább szeretnék növelni: legalább 5000 tonna magyar alma értékesítése a cél Magyarországon. Emellett a külföldi eladás is jelentősebb lesz.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.

Melyik napszakban együk a gyümölcsöt?

2024. december 25. 16:10

Cukorbetegség vagy emésztési panaszok esetén figyelni kell a bevitt mennyiségre, és hogy milyen más ételekkel együtt kerül a tányérra!