Zöldség-Gyümölcs

Növelni kellene a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását

Magyar Idők

A jelenlegi alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás felhozása az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt napi 460 grammra 230 ezer tonnányi többlettermelést jelenthet a hazai agráriparnak – mondta tegnap Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

A NAK egy brüsszeli kezdeményezésű, uniós forrásból finanszírozott kampánnyal igyekszik elsősorban a gyerekek körében a lehető legszélesebb körben népszerűsíteni a zöldségeket és a gyümölcsöket, lévén ez a korosztály eszik jelenleg friss áruból a legkevesebbet.

A kampányban, amelynek részeként országszerte több helyszínen tartottak az elmúlt időszakban kóstoltatással egybekötött eseményeket, hazai termelők felajánlása révén mintegy 2400 kilogramm gyümölcsöt és 800 kilogramm zöldséget adtak a gyerekeknek.

A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os kutatása szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, vagyis nagyjából a WHO ajánlásának a felét. Ezzel az eredménnyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Mint azt Győrffy Balázs a Magyar Időknek kifejtette, a hazai agrárgazdaságban megvannak azok a kapacitások, amelyekkel a kampány sikere esetén elő tudjuk állítani azt a nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt, amivel fedezni lehet a többletkeresletet.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Háztáji zöldség és gyümölcs eladása – meddig adómentes?

2025. július 24. 08:10

A háztáji kertben megtermelt zöldségek és gyümölcsök értékesítése bizonyos bevételi határig adómentes lehet.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

A chilik csodálatos világa I. - Származás, jelentőség, környezeti igények

2020. január 27. 04:39

Megfelelő állományfenntartás mellett szép eredménnyel termeszthetők e növények hazánkban, melyek egyébként erős ízük és kiváló egészségmegőrző szerepük mellett komoly díszítőértékkel is rendelkeznek.

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

2022. december 23. 05:36

Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

Hogyan tervezek fenntartható kerteket? - Íme az alapok!

2022. december 29. 05:37

Egy fenntartható kert esetében már az alapoknál úgy kell eljárni, hogy körültekintőek legyünk minden téren. Ezeket az alapokat hoztam mai témának, melyeket mi betartunk minden egyes kert tervezésénél.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, I. – Zöldségtermesztőknek a páratartalomról

2023. október 19. 15:10

Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.