Zöldség-Gyümölcs

Összefognak a legfontosabb szamócatermesztő országok

NAK

A legfontosabb szamócatermesztő országok – Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália – fogtak össze a termőterületeik stabilizálása érdekében. 2020. február 19-én ülésezett a franciaországi Agenban az országok termelőinek és exportőreinek szövetségi képviselőiből álló csoport.

A társaság előrejelzése szerint Huelvában (Spanyolország) a szamóca termőterülete a tavalyi 6095 hektártól a jelenlegi 6217 hektárra növekszik, ami 2 %-os növekedést jelent. Az olasz képviselők beszámolója szerint náluk egy 4 %-os területcsökkenés tapasztalható, amely 2020-ban 3646 hektár összterületet jelent. Franciaországban változatlan területtel, 3300 hektárral kezdték az évet, de itt jelentősen nőtt az üvegházas, fűtött gazdaságok területe – kb. 60 %, összesen 1900 ha –, mely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag egész évben biztosítani tudják a piac számára a francia „epret”. Portugália képviselője nem volt jelen. A területi adategyeztetés mellett megállapították, hogy a termelési-technológiai egyeztetések ellenére még mindig jelentősen eltérő hozamokat produkálnak.

A három delegáció megállapodott abban, hogy elmélyítik a növényegészségügyi közös munkát is, különösen a kártevők elleni küzdelemhez szükséges termékek rendelkezésére állásának garantálására vonatkozó közös álláspont elfogadása során, melyet majd a portugál véleménnyel is kiegészítenek.

A szakemberek szerint az utóbbi években általánosan javultak a termesztett fajták, emellett terjedő tendencia a szigorú címkézési szabályokra való egyre komolyabb odafigyelés, különös figyelmet fordítva a termékek származására. Problémaként felvetődött, hogy – a terjedő technológiai újítások ellenére is – egyre nagyobb aggodalmat jelent a termelők számára a növények munkaerőigénye, hiszen, főleg a betakarítási időszakban, továbbra is nagy a szamócaszedés kézimunka-szükséglete.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Hogyan készítsük fel télre a szamócát?

2024. október 25. 04:36

Idén kezdtem el szamócával foglalkozni a kertemben. Van sok szép tövem. Hogyan készítsem fel télre a szamócát? Köszönöm.

Az eper egészségügyi előnyei

2024. április 30. 08:10

Az eper antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, amelyek segítenek csökkenteni a krónikus gyulladásos folyamatokat és az ezzel járó egészségügyi problémákat.

El kell távolítani a szamóca leveleit ősszel?

2023. november 10. 04:36

Folyton termő szamócám van cserépben. Kérdésem, le kell csonkig vágni most ősszel?

Miként kezelhetem a szamócát mikoszferellás levélfoltosság ellen?

2024. szeptember 7. 04:38

Hogyan kezeljem a képen látható levélbetegséget a szamócán? Segítségüket nagyon köszönöm!