Zöldség-Gyümölcs

Összefognak a legfontosabb szamócatermesztő országok

NAK

A legfontosabb szamócatermesztő országok – Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália – fogtak össze a termőterületeik stabilizálása érdekében. 2020. február 19-én ülésezett a franciaországi Agenban az országok termelőinek és exportőreinek szövetségi képviselőiből álló csoport.

A társaság előrejelzése szerint Huelvában (Spanyolország) a szamóca termőterülete a tavalyi 6095 hektártól a jelenlegi 6217 hektárra növekszik, ami 2 %-os növekedést jelent. Az olasz képviselők beszámolója szerint náluk egy 4 %-os területcsökkenés tapasztalható, amely 2020-ban 3646 hektár összterületet jelent. Franciaországban változatlan területtel, 3300 hektárral kezdték az évet, de itt jelentősen nőtt az üvegházas, fűtött gazdaságok területe – kb. 60 %, összesen 1900 ha –, mely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag egész évben biztosítani tudják a piac számára a francia „epret”. Portugália képviselője nem volt jelen. A területi adategyeztetés mellett megállapították, hogy a termelési-technológiai egyeztetések ellenére még mindig jelentősen eltérő hozamokat produkálnak.

A három delegáció megállapodott abban, hogy elmélyítik a növényegészségügyi közös munkát is, különösen a kártevők elleni küzdelemhez szükséges termékek rendelkezésére állásának garantálására vonatkozó közös álláspont elfogadása során, melyet majd a portugál véleménnyel is kiegészítenek.

A szakemberek szerint az utóbbi években általánosan javultak a termesztett fajták, emellett terjedő tendencia a szigorú címkézési szabályokra való egyre komolyabb odafigyelés, különös figyelmet fordítva a termékek származására. Problémaként felvetődött, hogy – a terjedő technológiai újítások ellenére is – egyre nagyobb aggodalmat jelent a termelők számára a növények munkaerőigénye, hiszen, főleg a betakarítási időszakban, továbbra is nagy a szamócaszedés kézimunka-szükséglete.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Térképre raktuk a hazai szamócalelőhelyeket!

2020. május 4. 14:22

A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Takarjuk a tavaszi ültetésű szamócatövek talaját szalmával?

2025. április 19. 04:36

Érdemes a tavaszi ültetésű szamócatövek környékét is szalmával takarni? Köszönöm válaszukat.

Milyen gombás betegségekre számíthatunk szamóca termesztése során?

2019. február 19. 09:36

H. Ferenc kérdése: Kertembe szeretnék szamócát telepíteni. Milyen gombás betegségekre számítsak? Esetleg vannak olyan fajták, amik kevésbé fogékonyak a betegségekre?