Zöldség-Gyümölcs

Összefognak a legfontosabb szamócatermesztő országok

NAK

A legfontosabb szamócatermesztő országok – Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália – fogtak össze a termőterületeik stabilizálása érdekében. 2020. február 19-én ülésezett a franciaországi Agenban az országok termelőinek és exportőreinek szövetségi képviselőiből álló csoport.

A társaság előrejelzése szerint Huelvában (Spanyolország) a szamóca termőterülete a tavalyi 6095 hektártól a jelenlegi 6217 hektárra növekszik, ami 2 %-os növekedést jelent. Az olasz képviselők beszámolója szerint náluk egy 4 %-os területcsökkenés tapasztalható, amely 2020-ban 3646 hektár összterületet jelent. Franciaországban változatlan területtel, 3300 hektárral kezdték az évet, de itt jelentősen nőtt az üvegházas, fűtött gazdaságok területe – kb. 60 %, összesen 1900 ha –, mely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag egész évben biztosítani tudják a piac számára a francia „epret”. Portugália képviselője nem volt jelen. A területi adategyeztetés mellett megállapították, hogy a termelési-technológiai egyeztetések ellenére még mindig jelentősen eltérő hozamokat produkálnak.

A három delegáció megállapodott abban, hogy elmélyítik a növényegészségügyi közös munkát is, különösen a kártevők elleni küzdelemhez szükséges termékek rendelkezésére állásának garantálására vonatkozó közös álláspont elfogadása során, melyet majd a portugál véleménnyel is kiegészítenek.

A szakemberek szerint az utóbbi években általánosan javultak a termesztett fajták, emellett terjedő tendencia a szigorú címkézési szabályokra való egyre komolyabb odafigyelés, különös figyelmet fordítva a termékek származására. Problémaként felvetődött, hogy – a terjedő technológiai újítások ellenére is – egyre nagyobb aggodalmat jelent a termelők számára a növények munkaerőigénye, hiszen, főleg a betakarítási időszakban, továbbra is nagy a szamócaszedés kézimunka-szükséglete.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

2025. november 25. 15:10

A 2025-ös almatermés mindössze fele a tavalyinak, az ipari alma pedig gyakorlatilag eltűnt a magyar piacról.

Vége a szenvedésnek: a trükk, amitől a gesztenye magát pucolja meg

2025. november 23. 11:10

A gesztenyehámozás rémálom? Már nem! Megmutatjuk a gesztenyesütés valódi titkát.

A fahamu sem csodaszer, nagyon megbánhatjuk a használatát

2025. november 21. 13:10

A télen keletkező fahamut érdemes felhasználni a komposztban, vagy tavasszal a kertünkben, de bánjunk vele szűkmarkúan, ha nem akarunk vele kárt okozni.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Az eper inkább szamóca - jön a hazai szabadföldi

2019. április 30. 12:11

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a magyar szabadföldi szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon.

Növekedett a chilei fagyasztott szamóca ára

2020. január 7. 10:17

Kína a negyedik legnagyobb piaca a chilei fagyasztott szamócának az Egyesült Államok, Kanada és Japán után. A belföldi magas árak Egyiptom és Chile felé irányították a kínai vevőket, így Chile megduplázta a szállítmányait.

Kanalasodnak és elszíneződnek a szamóca levelei - mi lehet a baj?

2024. május 22. 04:36

Furcsa elváltozást vettem észre szamóca levelein: a levelek kemények, kanalasodtak, és enyhe bordós elszíneződés is megjelent azokon. Mi lehet a bajuk? Menthetők még?

Továbbra is magasak a szamócaárak

2019. május 28. 09:47

A jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.