Zöldség-Gyümölcs

Összefognak a legfontosabb szamócatermesztő országok

NAK

A legfontosabb szamócatermesztő országok – Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Portugália – fogtak össze a termőterületeik stabilizálása érdekében. 2020. február 19-én ülésezett a franciaországi Agenban az országok termelőinek és exportőreinek szövetségi képviselőiből álló csoport.

A társaság előrejelzése szerint Huelvában (Spanyolország) a szamóca termőterülete a tavalyi 6095 hektártól a jelenlegi 6217 hektárra növekszik, ami 2 %-os növekedést jelent. Az olasz képviselők beszámolója szerint náluk egy 4 %-os területcsökkenés tapasztalható, amely 2020-ban 3646 hektár összterületet jelent. Franciaországban változatlan területtel, 3300 hektárral kezdték az évet, de itt jelentősen nőtt az üvegházas, fűtött gazdaságok területe – kb. 60 %, összesen 1900 ha –, mely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag egész évben biztosítani tudják a piac számára a francia „epret”. Portugália képviselője nem volt jelen. A területi adategyeztetés mellett megállapították, hogy a termelési-technológiai egyeztetések ellenére még mindig jelentősen eltérő hozamokat produkálnak.

A három delegáció megállapodott abban, hogy elmélyítik a növényegészségügyi közös munkát is, különösen a kártevők elleni küzdelemhez szükséges termékek rendelkezésére állásának garantálására vonatkozó közös álláspont elfogadása során, melyet majd a portugál véleménnyel is kiegészítenek.

A szakemberek szerint az utóbbi években általánosan javultak a termesztett fajták, emellett terjedő tendencia a szigorú címkézési szabályokra való egyre komolyabb odafigyelés, különös figyelmet fordítva a termékek származására. Problémaként felvetődött, hogy – a terjedő technológiai újítások ellenére is – egyre nagyobb aggodalmat jelent a termelők számára a növények munkaerőigénye, hiszen, főleg a betakarítási időszakban, továbbra is nagy a szamócaszedés kézimunka-szükséglete.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Őszibarack fagyasztása: így kerülhető el a barnulás

2025. szeptember 22. 16:10

Fagyasszon barackot, és élvezze a nyár ízét télen is – egyszerű praktikákkal megőrzi a gyümölcs zamatos frissességét.

Meglepő módszerrel édesítik a dinnyét Kínában

2025. szeptember 20. 16:10

A kínai gazdák furcsa módszere szerint a kövek édesebbé teszik a dinnyét – vajon tényleg működik a trükk?

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

Kifagyhattak a szamócatövek a tél folyamán?

2024. február 21. 04:36

Kerti szamócáim levelei fokozatosan halnak el, új leveleket még nem látok rajtuk, ki fognak hajtani, esetleg kifagyhattak?

Mire ügyeljünk a szamóca tavaszi telepítése során?

2024. április 7. 04:38

Szeretnék most, tavasszal szamócát ültetni a kertembe. Mire ügyeljek a telepítés folyamán?

Átlagos lehet az idei szamócatermés

2020. április 23. 13:17

Az enyhe ősz és tél miatt téli fagykár nem sújtotta az ültetvényeket, a napsütésben gazdag február és március pedig nagyon is kedvező volt a növények fejlődése, a virágzatok, illetve virágkezdemények kialakulása szempontjából.

Miért indult pusztulásnak a folyton termő szamóca?

2023. szeptember 26. 04:36

Folyton termő szamócám pusztulásnak indult. Mi okozhatja az elhalást? Mit tehetnék ellene?