32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomtermesztés kevesebb költséggel?

Agrofórum Online

Egy holland vállalkozó, Willem Jonkman fejlesztésével helytakarékos megoldás született a paradicsomtermesztésben, megkoronázva terméshozam-növekedéssel.

A jelenleg elért eredményeink azt mutatják, hogy majdnem 2-3-szor több koktélparadicsomot tudunk négyzetméterenként termeszteni, mint az üvegházakban. Egy jól képzett üvegházas termesztő körülbelül 40 kg/ m2-t termeszt, míg mi 110 kg/ m2-t takarítunk be. Olyan rendszereket tudunk biztosítani, amelyek lehetővé teszik az ellenőrzött paradicsomtermesztést kettő, vagy akár öt szinten

– mondta Willem Jonkman, a Hortigold alapítója és vezérigazgatója.

2020-ban Willem egy olyan termesztési eljárással végzett kísérleteket a paradicsommal, amelyet nem gyakran lehet látni a vertikális farmokon. Egy hathetes kísérletet csinált, amelynek célja a függőleges gazdaságokban történő horizontális termesztéshez szükséges összes kulcsfontosságú eszköz felkutatása volt. A függőleges helyett a vízszintes termesztés oka a helytakarékosság és a terméshozam növelése, valamint a növény központi helyre való helyezése.

A Hortigold technológiai vállalatként indult, amely a robotok számára PCA-kat (nyomtatott áramkörös lemezeket), alaplapokat és nyomatokat szállít olyan eszközökhöz, mint a kamerák, biztonsági rendszerek és száloptikai hálózati alkatrészek, de az utóbbi időben a cég széles körű technológiai ismereteit a haszonnövények termesztésére is felhasználja.

Virágzó paradicsomkísérletek

Hogyan lehetséges, hogy egy elektronikai vállalat ilyen rövid idő alatt olyan eredményeket érhet el, amelyek a kertészeknek korábban soha nem sikerült? Kísérletezni kezdtünk, és a technológiát arra használtuk, hogy tökéletes körülményeket teremtsünk egy adott növény számára

– folytatta Willem.

Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy adatokat gyűjtsünk a növény folyamatainak optimalizálásához és egy költséghatékony és fenntartható rendszer létrehozásához. A kísérletezéssel pedig még a poszméhek kaptárban tartásával kapcsolatos ismeretekre is szert tettünk. Gyakran látni, hogy az állatok zavarttá válnak egy beltéri farmon, de mi úgy állítottuk be a spektrumot, hogy nyugodtan végezhessék a munkájukat, és kellemes életkörülményeket biztosítsunk számukra.

Az új termesztési koncepció megalkotásához a Hortigold számos érzékelőt fejlesztett ki, amelyek például a növény vízfogyasztását mérik. Emellett feltérképezik a levélelemeket, például a hőmérsékletet és a páratartalmat, és így a beltéri környezet könnyűszerrel a kívánt feltételekhez alakítható. Sőt, a megvilágítást, a páratartalmat, a klímát és az öntözést is úgy lehet szabályozni, amire a növénynek az adott napszakban vagy egy adott növekedési szakaszban éppen szüksége van.

Fotó: Hortigold

Ráadásul nem bocsátunk ki CO2-t, és csak töredékét használjuk annak, amit a kertészetekben általában használnak. A beltéri és kültéri karbonlábnyom nincs hatékonyan használva. Háromhavonta körülbelül 12 kg szén-dioxidot használunk, ami kevesebb, mint egy átlagos üvegházban. Hasonlóan járunk el a vízfelhasználással, a szükséges tápanyagokkal és a világításhoz szükséges energiával is. Az érzékelők és a szoros nyomon követés révén nemcsak megfizethetőbbé, hanem fenntarthatóbbá is tehetjük a beltéri termesztést. Eddig a következő fajtákat termesztettük: Brioso, Tomagino és a Yoom (szerk. lila umami paradicsom)

– magyarázta Willem.

A vállalat jelenleg készen áll arra, hogy további fajtákkal indítson kísérleteket, hogy a különböző paradicsomok és más növények „növekedési receptjeinek” széles skáláját kínálhassa.

Mindössze ennyire van szükség: egy üres üvegházra, és hozzá a „New Horizon” termesztési koncepcióra. Bár a teljes termesztési megoldás drágább, mint egy üzemelő üvegház, Willem azt állítja, hogy egyrészt csak 60%-át igényli annak, amit egy üvegház felhasználna, másrészt tartósabb is. Így végül a termesztés végén a rendszer olcsóbbnak bizonyul a munka- és erőforrás-hatékonyság szempontjából.

A Hortigold előszeretettel nevezi saját megoldását a jövő üvegházának: „New Horizon farm”. Willem elképzelése az, hogy „termesztőcelláikat” egy üvegházban helyezzék el, mivel ez az egyik legolcsóbb rendezési terv, amely más épületekhez képest alacsony költségekkel jár. A megoldás olyan modulokban kapható, amelyek 8 cellából állnak, ebből 8 körülbelül 1 hektárnyi területet fed le.

Ez lehetővé teszi a termelők számára, hogy modulonként különböző fajtákat termesszenek. Azon túl, hogy egyszerre több növényt is lehet termeszteni, a modulok között szinergia hozható létre. Amennyiben négy modult helyeznek el különböző fajták vagy kultúrák számára, a modulok közötti „együttműködést” kell alkalmazni. Gondoljunk csak egy termesztőterem hűtésére, a felesleges hőmennyiség átcsoportosítására, és csúcsidőszakok beiktatására az energiaköltségek csökkentése érdekében

– mutatott rá Willem.

Szabályozhatóan gazdaságos LED-es lámpák

A Hortigold házon belül fejlesztette ki a kiválóan szabályozható LED-lámpákat. A vezérlőket a termesztőhelyiségen kívül helyezik el, elsősorban azért, hogy a termesztőcellákba ne jusson többlethő, és helyet takarítsanak meg. A LED-lámpák teljes egységként vagy szakaszonként is vezérelhetők.

A növény bizonyos részeit meghatározott módon tudjuk megvilágítani, így költséget takaríthatunk meg, ami lehetővé teszi számunkra, hogy energia-hatékonyak legyünk, és végső soron jobb és több élelmiszert hozzunk létre

– állapította meg Willem, aki arra is rámutatott, hogy a vízszintes termesztés egyik előnye, hogy a paradicsomok mindössze 20 cm távolságra vannak egymástól, és összességében alacsonyabbak. Ez lehetővé teszi, hogy minden növényt teljes szélességében megvilágítsák, „amit egyébként nem tennének meg”.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9521346/twice-as-many-tomatoes-than-a-greenhouse-at-40-less-cost/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

A hidegre fordult időjárás tömegesen vonzza a poloskákat – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. október 19. 10:10

Október közepén gyökeres változás állt be az időjárásban. Az eddig jobbára az átlagosnál melegebb időjárást egy csapásra kisöpörte a Kárpát-medencéből egy hidegfront. A hideg levegő hozott némi csapadékot, de érzékelhető mennyiségben csupán a nyugati tájegységekben és a keleti tájegységekben esett.

Léteznek természetes fekete virágok?

2023. szeptember 13. 09:10

A gyors válasz természetesen az „igen” lenne, hiszen léteznek lélegzetelállító szépségű, egészen különleges fekete virágok – ám ezeknél, ha lupe alá tesszük őket, láthatóvá válik, hogy valójában mély sötétbordó vagy szürke színűek, s csak az emberi szem számára tűnnek feketének.

Jön a biogazdálkodók legnagyobb rendezvénye

2023. február 3. 09:31

Változatos szakmai programokkal, érdekfeszítő témákkal, hazai és nemzetközi előadókkal, a tapasztalatcserének helyt adó műhelymunkákkal várják a biogazdálkodás jelenlegi és jövőbeli szereplőit.

Védekezzünk a moníliás gyümölcsfertőzés ellen – kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2023. szeptember 6. 16:40

Szeptember első hetére majd minden gyümölcs- és zöldségféle szedhető, ezért a még támadó betegségek és kártevők elleni védekezést csak az alkalmazott növényvédő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejének szigorú betartása mellett lehet végrehajtani.