Zöldség-Gyümölcs

Hihetetlen, Somogyban még mindig árulnak magyar görögdinnyét

Agrofórum Online

Az idei év szokatlan időjárása megtette hatását, alaposan elhúzódott miatta a görögdinnye-szezon is. Emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy még október közepén is lehessen venni a hazai gyümölcsből.

Különösen alakult a dinnyeszezon is idén Magyarországon. Már a nyáron arra számítottak a szakemberek, hogy a szokottnál két héttel hamarabb kerülhet hazai áru a vásárlók elé, arra azonban kevesebben gondoltak, hogy a szezon ennyire elhúzódik.

Magyarországon mintegy 3300 hektáron termesztenek görögdinnyét, és erre az esztendőre 140-160 ezer tonnányi terméssel kalkuláltunk előzetesen. Ebből mintegy 50 hektárt tesz ki a somogyi termőterület, vagyis a térség nem tartozik a legnagyobbak közé, de mindenképpen az egyik legérdekesebb.

A Sonline.hu megyei hírportál ugyanis még október 11-én is talált magyar görögdinnyét a kaposvári Nagypiacon, sőt az árusító őstermelő még a mostani hétvégére is szándékozott hozni a finom csemegéből.

Pedig a mondás is úgy tartja, hogy Lőrinc napja (szeptember 5.) után már vége a szezonnak, a dinnye „élvezeti értéke” jelentősen csökken, de úgy tűnik, a klímaváltozással ez a tétel is megdől.

A somogyi termelők közepesen erős szezont tudhatnak maguk mögött, bár a tavaszi hideg miatt sokan április 22-e után ültették a palántákat, hogy elkerüljék a fagyokat. A nyári hőség aztán behozta ezt a csúszást, sőt egy-két héttel előrébb is hozta a szezont.

Somogyban a Barcsi járásban lévő Szulok község őstermelőjéhez, Kristóf Katalinhoz fűződik a fent említett rekord, vagyis az, hogy még október közepén is kínálni tudta a görögdinnyét. A korai fajtáit ugyan elverte a jég, de a kései fajták kompenzálni tudták a veszteségét.

„Nem emlékszem rá, hogy október 11-én még jó, ízletes dinnyét árultam volna. Minőségét tekintve a mag környékén kicsit már kásás a dinnye, de a húsállaga teljesen elfogadható” – mondta Kristóf Katalin.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Szigorodik a madárinfluenzás területről történő értékesítés

2020. április 2. 11:47

Madárinfluenza miatt korlátozás álló területekről csak Magyarországon forgalmazható friss baromfihús, és ezek csomagolásán különleges azonosítót kell elhelyezni.

Most érdemes eladni a gabonát? A peches franciák és németek miatt emelkednek az árak

2024. május 2. 08:10

Az európai határidős piacokon a gabonaárak érdemi emelkedést jeleznek.

Tíz százalék felett bővült az élelmiszeripar

2024. április 18. 09:10

A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása – az alágak közül a legnagyobb mértékben – 10,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően.

Belehúzott a John Deere márciusban

2020. április 6. 11:38

A márciust toronymagasan a John Deere nyerte 92 darabbal, ami 33,5 százalékos piaci részesedést jelent.