4℃ -6℃
február 21. Eleonóra, Zelmira, Péter
Zöldség-Gyümölcs

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) méltán népszerű Gyümölcsfák metszése képzése februártól már Szarvason is elérhetővé válik az érdeklődők számára.

Az elmúlt két évben több, mint félezer gyümölcsfa-tulajdonos sajátította el a gyümölcsfák metszésének és oltásának szakmai fortélyait a „Megtanítjuk metszeni Magyarországot!” elnevezésű program keretein belül. Az újonnan elérhetővé vált szarvasi képzési hellyel együtt összesen hat helyszínen várják a gyümölcsfák kezelése iránt érdeklődőket a MATE oktatói.

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben fontos feladat, amely a következő évi terméshozás megalapozása, a növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is kiemelt jelentőségű.

Gyümölcsfák metszése

A Gyümölcsfák metszése című kétnapos képzés keretein belül a hazánkban termesztett legfontosabb gyümölcsfajok alakító- és fenntartó metszésének módszereit intenzív és extenzív ültetvényekben mutatják be a MATE Kertészettudományi Intézetének szakértői.

A gyakorlati képzés célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, koronaforma és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők. A képzés rövid elméleti oktatással kezdődik, amelynek során a gyümölcsfajok termőrészeivel és a metszőeszközök használatával ismerkednek meg a jelentkezők.

Ezt követően a nap hátralévő részében és a képzés második napján az ültetvényekben különböző gyümölcsfajokon gyakorolják az érdeklődők a metszést, a MATE minősített oktatóinak irányítása és felügyelete mellett.

Az eddigi oktatási helyszínek – Budapest, Cegléd, Érd, Fertőd és Keszthely – mellett idén februártól a szarvasi képzési helyszínnel is bővül a képzési paletta.

Gyümölcsfák oltása

A Gyümölcsfák metszése felnőttképzés mellett, a felmerülő gyakorlati igények kielégítése érdekében a MATE Kertészettudományi Intézetének tudományos fokozattal és bőséges gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkatársai kidolgozták és már a tavalyi évben közel 100 fő részére megtartották a Gyümölcsfák oltása egynapos képzést.

Az idei évben is meghirdetett képzés során a résztvevők megismerik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát, úgymint oltókés, viasz, kötözőszalag. A jelentkezők megtanulják az alany és nemes fogalmait, azok minőségi követelményeit. Elsajátítják a helyes oltócsapvágás műveletét és az oltás technikai kivitelezését.

Gyakran felmerülő igény az idősebb fák átoltásának kivitelezése is, ehhez az ültetvényekben meglévő korosabb fák átoltására is lehetőséget biztosítanak a szervezők. A gyakorlati képzés során a résztvevők megtanulják az oltvány-előállítás technikai műveleteit is, amelyet a nap folyamán alaposan begyakorolnak. Az oltáshoz szükséges eszközöket a MATE biztosítja.

A MATE mindkét képzésére, valamennyi oktatási helyszínére még leadhatják jelentkezésüket az érdeklődők. A képzéseken történő részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, arra bárki jelentkezhet.

A jelentkezéséhez az uni-mate.hu/felnőttképzés oldalról letöltött jelentkezési lapot legkésőbb a képzés megkezdése előtt 5 nappal szükséges megküldeni a felnottkepzes.gyongyos@uni-mate.hu  e-mail címre.

Bővebb információk, kontaktszemélyek:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ

nyilvántartási szám: B/2020/003047

Juhász Emese, Szegediné Gömöri Izabella

email: felnottkepzes.gyongyos@uni-mate.hu

telefonszám: +36 20/534-9789

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szigorítják az idénymunkát – ki talál így majd embert?

2025. február 17. 16:10

2025. július 1-jétől egy munkavállaló naptári évenként legfeljebb 120 napot dolgozhat ilyen keretek között.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

Így teleltessük a leandert!

2024. november 13. 05:40

Lássuk, hogyan teleltessük a leandert, ha tavasszal is egészséges növényre vágyunk!

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.

Most még megmetszhetem a ribiszkét?

2023. március 24. 04:36

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy most még megmetszhető-e a ribiszke?

Mi károsít a ribizli szárában?

2022. április 16. 11:35

Ribizke metszése során néhány szár belül üreges volt, benne barna morzsalékos anyaggal. Károsítót nem találtam, de a jelenség arra utal. Mi él a ribizliben, ami ilyen nyomokat hagy maga után?