Zöldség-Gyümölcs

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) méltán népszerű Gyümölcsfák metszése képzése februártól már Szarvason is elérhetővé válik az érdeklődők számára.

Az elmúlt két évben több, mint félezer gyümölcsfa-tulajdonos sajátította el a gyümölcsfák metszésének és oltásának szakmai fortélyait a „Megtanítjuk metszeni Magyarországot!” elnevezésű program keretein belül. Az újonnan elérhetővé vált szarvasi képzési hellyel együtt összesen hat helyszínen várják a gyümölcsfák kezelése iránt érdeklődőket a MATE oktatói.

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben fontos feladat, amely a következő évi terméshozás megalapozása, a növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is kiemelt jelentőségű.

Gyümölcsfák metszése

A Gyümölcsfák metszése című kétnapos képzés keretein belül a hazánkban termesztett legfontosabb gyümölcsfajok alakító- és fenntartó metszésének módszereit intenzív és extenzív ültetvényekben mutatják be a MATE Kertészettudományi Intézetének szakértői.

A gyakorlati képzés célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, koronaforma és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők. A képzés rövid elméleti oktatással kezdődik, amelynek során a gyümölcsfajok termőrészeivel és a metszőeszközök használatával ismerkednek meg a jelentkezők.

Ezt követően a nap hátralévő részében és a képzés második napján az ültetvényekben különböző gyümölcsfajokon gyakorolják az érdeklődők a metszést, a MATE minősített oktatóinak irányítása és felügyelete mellett.

Az eddigi oktatási helyszínek – Budapest, Cegléd, Érd, Fertőd és Keszthely – mellett idén februártól a szarvasi képzési helyszínnel is bővül a képzési paletta.

Gyümölcsfák oltása

A Gyümölcsfák metszése felnőttképzés mellett, a felmerülő gyakorlati igények kielégítése érdekében a MATE Kertészettudományi Intézetének tudományos fokozattal és bőséges gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező munkatársai kidolgozták és már a tavalyi évben közel 100 fő részére megtartották a Gyümölcsfák oltása egynapos képzést.

Az idei évben is meghirdetett képzés során a résztvevők megismerik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát, úgymint oltókés, viasz, kötözőszalag. A jelentkezők megtanulják az alany és nemes fogalmait, azok minőségi követelményeit. Elsajátítják a helyes oltócsapvágás műveletét és az oltás technikai kivitelezését.

Gyakran felmerülő igény az idősebb fák átoltásának kivitelezése is, ehhez az ültetvényekben meglévő korosabb fák átoltására is lehetőséget biztosítanak a szervezők. A gyakorlati képzés során a résztvevők megtanulják az oltvány-előállítás technikai műveleteit is, amelyet a nap folyamán alaposan begyakorolnak. Az oltáshoz szükséges eszközöket a MATE biztosítja.

A MATE mindkét képzésére, valamennyi oktatási helyszínére még leadhatják jelentkezésüket az érdeklődők. A képzéseken történő részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, arra bárki jelentkezhet.

A jelentkezéséhez az uni-mate.hu/felnőttképzés oldalról letöltött jelentkezési lapot legkésőbb a képzés megkezdése előtt 5 nappal szükséges megküldeni a felnottkepzes.gyongyos@uni-mate.hu  e-mail címre.

Bővebb információk, kontaktszemélyek:

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ

nyilvántartási szám: B/2020/003047

Juhász Emese, Szegediné Gömöri Izabella

email: felnottkepzes.gyongyos@uni-mate.hu

telefonszám: +36 20/534-9789

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Hogyan gondoskodjunk a karácsonyi kaktuszról?

2024. november 20. 06:40

A karácsonyi kaktusz jól fejlődik cserépben a szabadban, árnyékban vagy beltérben, világos, indirekt fény mellett.

Nincsenek még levelek a hársfán, mivel segíthetünk rajta?

2025. május 2. 07:40

17 éve ültetett hársfánkon idén tavasszal még nem jelentek meg levelek és néhány alsó ág is száradt, a törzsön látszik új hajtás, ezért remélem még menthető. Mivel tudnék segíteni rajta? Vegyszer, kártevő nem ártott neki.

Milyen betegség miatt foltosodik és hal el a málna vesszője?

2025. augusztus 31. 04:36

Szeretném megkérdezni, hogy mitől foltosodik és hal el a málnám vesszője? Mit tehetek ellene? Kérem gyors válaszukat!

Mi a teendő, ha a szélvihar letörte a gyümölcsfák ágait?

2024. július 4. 04:37

Gyümölcsfáimat megviselte pár napja egy nagyobb szélvihar, gallyak és ágak is letörtek. Mi a teendőm?