Zöldség-Gyümölcs

Szélsőséges időjárás csökkenti a kínai licsitermést

Agrofórum Online

Az eső és jégeső miatt a felére csökken a betakarítható licsi mennyisége, ami az árak megduplázódását okozza a szezonban megszokottakhoz képest.

A kínai Kuangtung tartományban idén áprilisban rekordmennyiségű, a normálisnál csaknem háromszor több csapadék esett a meteorológiai szolgálat adatai szerint. A heves tavaszi esőzések és jégeső szokatlanul meleg telet követett, amelyek együttesen komolyan befolyásolták a tartomány licsitermését.

Úgy használják, mint mi a sárgabarackot

A licsit több ezer éve termesztik Ázsia szubtrópusi területein, és a kínai történelemben már az európai hódítók előttről vannak feljegyzések a gyümölcsről. Az örökzöld fán növő termést érdes, bibircsekkel teli héj borítja, maga a gyümölcs üvegesen fehér vagy vöröses színű, édeskés-savanykás ízű, belül kemény mag található. Hasonlóan használják, mint az európai gyümölcsöket: nyersen, aszalva, cukrosan eltéve vagy akár bornak feldolgozva. A fa minden részét használják a hagyományos gyógyászatban is.

Kína licsitermelésének mintegy felét Kuangtungban termesztik, a termés tavaly országosan elérte a 3,1 millió tonnát. Chen Houbin, a Dél-kínai Mezőgazdasági Egyetem professzora, aki közel három évtizede tanulmányozza a gyümölcsöt, a hírügynökségnek elmondta, hogy szerinte az idei termés mindössze 1,65-1,75 millió tonna lehet. A veszteség miatt az árak az egekbe szöktek.

„Az emberek minden évben várják a licsiszezont, és vannak barátaim, akik évente több mint 100 jin (50 kg) mennyiséget esznek meg – mondta Csen. – Idén nem tudnak majd ennyit fogyasztani a magasabb árak miatt.”

Megduplázódott a licsi ára

Egy pekingi gyümölcsbolt vezetője elmondta, hogy viharok következtében az árak elérik a 80 rmb (4000 Ft) kilogrammonkénti árat. A licsi általában kevesebb mint 2000 Ft/kg az évnek ebben az időszakában. A kuangtungi hatóságok az árak emelkedése miatt érkezett panaszokra válaszul több mint 200 tonna tavalyról lefagyasztott licsigyümölcsöt helyeztek forgalomba.

Kína a világ legnagyobb licsifogyasztója, és az ország termelésének nagy részét belföldön fogyasztják el. Az országnak azonban jelentős az exportkínálata is, amit valószínűleg szintén érint a terméskiesés. Kína 2022-ben több mint 10 000 tonna gyümölcsöt exportált számos piacra, többek között az Egyesült Államokba és Európába, és ennek a mennyiségnek több mint a fele Kuangtungból származott. 

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Az ukrán gyümölcsök és diófélék exportja 2023-ban visszaeséssel küzdött

2024. február 7. 10:10

Az ukrán gyümölcsök, bogyós gyümölcsök és diófélék exportja tavaly visszaesett. Az Európai Unió továbbra is kulcsfontosságú piac marad Ukrajna számára.

Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

2018. november 17. 13:36

Az igazán jó minőségű párlat elkészítéséhez jó minőségű gyümölcs, megfelelő, biztonságos felszerelés és szakértelem szükséges. Az érdeklődők rengeteg fórumon elsajátíthatják a minőségi párlatfőzés részleteit.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.