Zöldség-Gyümölcs

Szilva: elkezdődtek itt is a Szedd magad akciók

Agrofórum Online

„Éva, szívem, Éva, most érik a szilva” – a népdal ismeretlen szerzője elsősorban nem a termés betakarítására ösztönözte nevezett kedvesét, ezt már valamikor az általános iskola végén világossá tette számomra egy remek pedagógus, aki nem szorítkozott csupán a száraz ismeretanyag átadására. Arra viszont jó pár évet kellett várnom, hogy igazán megszeressem, megtanuljam értékelni ezt a nyár végétől akár október végéig frissen elérhető, szedhető gyümölcsöt.

Kis hazai szilvatörténelem

Egykori súlyát jól tükrözi az, hogy a szilvafák száma az összes többi gyümölcsfa együttes számát is felülmúlta az 1895-ös országos összeírás szerint. A Felső-Tisza és a Szamos alsó, torkolata fölötti szakaszának vidékét egyenesen a szilva hazájának nevezték egykor (Luby M. 1939), hiszen itt négy fajta él, különösebb emberi beavatkozás, támogatás nélkül.

A kékszilva/kökényszilva a gyümölcs mérete miatt kapta a nevét, de azzal szemben éretten mézédes. Lekvárnak nem igazán alkalmas, ám nem megy pocsékba, arrafelé pálinka készül belőle.

A penyigei/nemtudomszilva tojásdad alakú, gyümölcse hamvasabb és kétszer akkora, mint a kékszilváé, ebből készül a Szatmár aranyának isnevezett lekvár. A boldogasszonyszilva nagyobb, mint a penyigei, gömbölyű, setét-veres-kék színű. Nevét azért kapta, mert a klímaváltozástól mentes korban Boldogasszony napjára, vagyis augusztus 15-ére ért be.

Nem túl tiszteletteljes névadás eredménye a lotyó/fosószilva. Ez tulajdonképpen a Mirabolán, amely szigorúan pálinkának való – valószínűleg ez nem zaklatja fel túlzottan a hazai lakosságot, nem élik meg hiányként.

Félvadak

Ugyanezen a tájon terem a duránci, amelynek hosszúkás gyümölcse ízletes, nem magvaváló, evésre a legjobb. A berbencei magvaváló, aszalmánynak, lekvárnak jó. A veresszilvát, a fecskeszilvát szintén jól ismerik arrafelé.

Napjaink

A tavalyi év adatai szerint 5848 hektáron termeltünk szilvát, a termőterület folyamatosan csökken. Ha fellapozzuk a tíz évvel ezelőtti adatokat, akkor azt látjuk, hogy akkoriban 8000 hektárral rendelkeztünk.

Ami nem változott, az az, hogy a meghatározó termesztőkörzetek az észak-keleti térség és az ország középső része. Egy „normális” év 60-65 ezer tonna körüli szilvatermést hoz. Míg a szilva korábban jelentős exportcikkünk volt, az utóbbi három évben a terméskiesések miatt 2-4 ezer tonna közé korlátozódik a kivitt mennyiség.

A szilvaimportunk nem jelentős, az utóbbi öt évben 1-2 ezer tonna között mozgott. A világ első szilvatermelője Kína, de szomszédjaink, Románia és Szerbia is dobogós helyen vannak.

Negyedik legfontosabb gyümölcsünk

Ehhez képest „frissen” a szilvát alig esszük,  sokkal inkább keresett pálinka, lekvár vagy aszalvány formájában. Pedig igencsak fontos lenne, amúgy frissen, fáról szüretelve fogyasztani, hiszen számos olyan tulajdonsága van, amelyért más, szerencsésebb társait már szuperélelmiszernek kiáltottak ki.

Például kevés cukor-, és magas víztartalom jellemzi. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát zár a héja alá. Szénhidráttartalma pedig 10,3 g körüli. Vagyis a közvélekedéssel szemben nem egy cukorbombáról van szó.

Vitaminjai közül, ha a legfontosabbakat említjük, akkor azok az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin. Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket. A növényi antioxidánsok közül jelentősebb mennyiségben antocián színanyagokat és flavonoidokat tartalmaz, rutint és quercetint.

Terítve az alja, felszedjük hajnalra

Ha mindez kedvet hozott a friss termés megkóstolására, akkor nincs más dolgunk, mint az, hogy ellátogassunk a szeddlemagad.hu oldalra, majd felkeressük azokat az ültetvényeket, ahol a Čačanska lepotica, a Jojo, a Katinka, a Presenta, a Topfive, a Topper, a Stanley, a BlueFre, a Besztercei terem.

Ahogy azt megszokhattuk, a közvetlenül a termelőtől beszerzett gyümölcsök nemcsak sokkal zamatosabbak, mint sokat utaztatott társaik, de az áruk is jóval fogyasztóbarátabb. Információink szerint a legtöbb ültetvény 450-500 forint körüli összegért kínál egy kilogramm gyümölcsöt.

Jelenleg az alábbi helyszíneken lehet szedni vagy a termelőtől vásárolni ezt a méltatlanul háttérbe szorult gyümölcsöt. A termelőhelyek listája folyamatosan bővül, így érdemes vissza-vissza látogatni az oldalra.

Helyszínek:

Bács-Kiskun vármegye:

Kecskemét, Bács Zöldért Zrt.

Kecel, Dakota Kert

Fejér vármegye:

Gárdony, Borbás Kert

Soponya, Borbás Kert

Győr-Moson-Sopron vármegye:

Győrszentiván, Mészáros Gyümölcsös

Győrszentiván, Nagy Család Gyümölcsöse

Heves vármegye:

Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

Nógrád vármegye:

Borsosberény, Berényi Aronia Kert

Pest vármegye:

Érd, Elvira Major

Pécel, Hardi Miklós Kertje

Pomáz, Margitligeti út

Soroksár, MATE-MKSZM Nonprofit Kft. Soroksári fióktelepe

Szob, Nagy Családi Gazdaság

Szokolya, Lakati József Gyümölcsös

Tök Jó Gyümölcs

Somogy vármegye:

Csurgó, Ulrich Gyümölcsös

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Szüret után fontos a lombvédelem

2019. július 24. 08:25

Az elmúlt időszakot a viszonylag nyugodt, fronthatástól mentes időjárás jellemezte. Záporok, zivatarok csak az ország kisebb térségeiben zavarták meg a nyárra jellemző 30 C feletti nappali hőmérsékletet. A tartósan száraz időben alig van éjszakai harmatképződés, emiatt az időjárás most elsősorban a kártevőknek alakul kedvezően.

Szőlő: van ahol a feketerothadás szüretel

2018. július 12. 05:50

Kertészeti kultúrákban a csapadékosabb vidékeken a hosszú ideig tartó levélnedvesség igen kedvező feltételeket teremt az alma- és körtevarasodás fertőzés terjedéséhez. A betegség egyaránt veszélyezteti a lombozatot és a gyümölcsöket.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Miért hullik le az alma és a szilva az érést megelőzően?

2024. július 13. 04:39

Új kerttulajdonos vagyok, a kertben örökölt gyümölcsfákkal. Két almafánk van, melyeknek termései leesnek érés előtt a fáról, foltok is vannak rajtuk. Hasonló „panaszom” van szilvafámra is, annak is hullanak érés előtt termései tömegével. 2 éves kislányom miatt a kertben nem permetezünk semmit. Mi lehet a jelenség oka?