34℃ 19℃
június 23. Zoltán, Szultána
Zöldség-Gyümölcs

Szilva: elkezdődtek itt is a Szedd magad akciók

Agrofórum Online

„Éva, szívem, Éva, most érik a szilva” – a népdal ismeretlen szerzője elsősorban nem a termés betakarítására ösztönözte nevezett kedvesét, ezt már valamikor az általános iskola végén világossá tette számomra egy remek pedagógus, aki nem szorítkozott csupán a száraz ismeretanyag átadására. Arra viszont jó pár évet kellett várnom, hogy igazán megszeressem, megtanuljam értékelni ezt a nyár végétől akár október végéig frissen elérhető, szedhető gyümölcsöt.

Kis hazai szilvatörténelem

Egykori súlyát jól tükrözi az, hogy a szilvafák száma az összes többi gyümölcsfa együttes számát is felülmúlta az 1895-ös országos összeírás szerint. A Felső-Tisza és a Szamos alsó, torkolata fölötti szakaszának vidékét egyenesen a szilva hazájának nevezték egykor (Luby M. 1939), hiszen itt négy fajta él, különösebb emberi beavatkozás, támogatás nélkül.

A kékszilva/kökényszilva a gyümölcs mérete miatt kapta a nevét, de azzal szemben éretten mézédes. Lekvárnak nem igazán alkalmas, ám nem megy pocsékba, arrafelé pálinka készül belőle.

A penyigei/nemtudomszilva tojásdad alakú, gyümölcse hamvasabb és kétszer akkora, mint a kékszilváé, ebből készül a Szatmár aranyának isnevezett lekvár. A boldogasszonyszilva nagyobb, mint a penyigei, gömbölyű, setét-veres-kék színű. Nevét azért kapta, mert a klímaváltozástól mentes korban Boldogasszony napjára, vagyis augusztus 15-ére ért be.

Nem túl tiszteletteljes névadás eredménye a lotyó/fosószilva. Ez tulajdonképpen a Mirabolán, amely szigorúan pálinkának való – valószínűleg ez nem zaklatja fel túlzottan a hazai lakosságot, nem élik meg hiányként.

Félvadak

Ugyanezen a tájon terem a duránci, amelynek hosszúkás gyümölcse ízletes, nem magvaváló, evésre a legjobb. A berbencei magvaváló, aszalmánynak, lekvárnak jó. A veresszilvát, a fecskeszilvát szintén jól ismerik arrafelé.

Napjaink

A tavalyi év adatai szerint 5848 hektáron termeltünk szilvát, a termőterület folyamatosan csökken. Ha fellapozzuk a tíz évvel ezelőtti adatokat, akkor azt látjuk, hogy akkoriban 8000 hektárral rendelkeztünk.

Ami nem változott, az az, hogy a meghatározó termesztőkörzetek az észak-keleti térség és az ország középső része. Egy „normális” év 60-65 ezer tonna körüli szilvatermést hoz. Míg a szilva korábban jelentős exportcikkünk volt, az utóbbi három évben a terméskiesések miatt 2-4 ezer tonna közé korlátozódik a kivitt mennyiség.

A szilvaimportunk nem jelentős, az utóbbi öt évben 1-2 ezer tonna között mozgott. A világ első szilvatermelője Kína, de szomszédjaink, Románia és Szerbia is dobogós helyen vannak.

Negyedik legfontosabb gyümölcsünk

Ehhez képest „frissen” a szilvát alig esszük,  sokkal inkább keresett pálinka, lekvár vagy aszalvány formájában. Pedig igencsak fontos lenne, amúgy frissen, fáról szüretelve fogyasztani, hiszen számos olyan tulajdonsága van, amelyért más, szerencsésebb társait már szuperélelmiszernek kiáltottak ki.

Például kevés cukor-, és magas víztartalom jellemzi. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 Kj) energiát zár a héja alá. Szénhidráttartalma pedig 10,3 g körüli. Vagyis a közvélekedéssel szemben nem egy cukorbombáról van szó.

Vitaminjai közül, ha a legfontosabbakat említjük, akkor azok az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin. Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket. A növényi antioxidánsok közül jelentősebb mennyiségben antocián színanyagokat és flavonoidokat tartalmaz, rutint és quercetint.

Terítve az alja, felszedjük hajnalra

Ha mindez kedvet hozott a friss termés megkóstolására, akkor nincs más dolgunk, mint az, hogy ellátogassunk a szeddlemagad.hu oldalra, majd felkeressük azokat az ültetvényeket, ahol a Čačanska lepotica, a Jojo, a Katinka, a Presenta, a Topfive, a Topper, a Stanley, a BlueFre, a Besztercei terem.

Ahogy azt megszokhattuk, a közvetlenül a termelőtől beszerzett gyümölcsök nemcsak sokkal zamatosabbak, mint sokat utaztatott társaik, de az áruk is jóval fogyasztóbarátabb. Információink szerint a legtöbb ültetvény 450-500 forint körüli összegért kínál egy kilogramm gyümölcsöt.

Jelenleg az alábbi helyszíneken lehet szedni vagy a termelőtől vásárolni ezt a méltatlanul háttérbe szorult gyümölcsöt. A termelőhelyek listája folyamatosan bővül, így érdemes vissza-vissza látogatni az oldalra.

Helyszínek:

Bács-Kiskun vármegye:

Kecskemét, Bács Zöldért Zrt.

Kecel, Dakota Kert

Fejér vármegye:

Gárdony, Borbás Kert

Soponya, Borbás Kert

Győr-Moson-Sopron vármegye:

Győrszentiván, Mészáros Gyümölcsös

Győrszentiván, Nagy Család Gyümölcsöse

Heves vármegye:

Gyöngyös, Székely Családi Gazdaság

Nógrád vármegye:

Borsosberény, Berényi Aronia Kert

Pest vármegye:

Érd, Elvira Major

Pécel, Hardi Miklós Kertje

Pomáz, Margitligeti út

Soroksár, MATE-MKSZM Nonprofit Kft. Soroksári fióktelepe

Szob, Nagy Családi Gazdaság

Szokolya, Lakati József Gyümölcsös

Tök Jó Gyümölcs

Somogy vármegye:

Csurgó, Ulrich Gyümölcsös

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Védekezzünk a levéltetvek ellen a gyümölcsösökben!

2020. március 31. 11:32

Az alig kifeslett levelű almafákon és ribiszkén máris jelentkeznek az első levéltetű szívogatás tünetei.

Mit és hogyan érdemes utóérlelni?

2022. október 24. 05:36

Október és november magasságában a töveken maradt terményt már sok esetben zölden szedjük le. Nézzük, mit és hogyan érdemes utóérlelni?

Szüret után fontos a lombvédelem

2019. július 24. 08:25

Az elmúlt időszakot a viszonylag nyugodt, fronthatástól mentes időjárás jellemezte. Záporok, zivatarok csak az ország kisebb térségeiben zavarták meg a nyárra jellemző 30 C feletti nappali hőmérsékletet. A tartósan száraz időben alig van éjszakai harmatképződés, emiatt az időjárás most elsősorban a kártevőknek alakul kedvezően.