Zöldség-Gyümölcs

Szükséghelyzeti engedélyek zöldségtermesztőknek

Agrofórum Online

A levél- és gyökérzöldséget termesztőknek egyre nehezebb (szinte lehetetlen) a csökkenő szerpaletta mellett megoldani a gyomirtást, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2020. március 03. napján kelt határozataiban engedélyezte az alábbi növényvédő szerek alkalmazását

  • a Bandur 600 SC gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását sárgarépa kultúrában 2020. március 1-től június 28-ig 3-3,5 l/ha dózisban, preemergensen, évente egy alkalommal;
  • a Boxer gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását gyökérpetrezselyem és gumós zeller kultúrákban magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen 2020. március 1-től június 28-ig 3 l/ha dózisban pre- vagy posztemergensen;
  • a Fusilade Forte gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását gumós és leveléért termesztett zeller kultúrák esetén 2020. május 15-től szeptember 11-ig, illetve pasztinák kultúrában 2020. május 1-től augusztus 28-ig 0,8-2 l/ha (levél zeller esetén maximum 1,25 l/ha) dózisban évi egy alkalommal;
  • a Goltix 700 SC gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását cékla kultúrában 2020. május 1-től augusztus 28-ig 2-3 l/ha dózisban, egy alkalommal; valamint
  • a Select Super gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását gyökérpetrezselyem esetén 2020. április 1-től július 29-ig és gumós zeller kultúrákban 2020. május 1-től augusztus 28-ig 0,6-2 l/ha dózisban évi egy alkalommal.

Figyelem! A szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szer felhasználása saját felelősségre, a felhasználást engedélyező határozatban leírtak figyelembevétele és betartása mellett történhet!

A permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát.

A vonatkozó határozatok letölthetők a FruitVeb honlapjáról.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mik azok a fototoxikus növények?

2025. február 5. 09:40

A fototoxikus növények olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek a bőrrel érintkezve és UV-sugárzásnak kitéve bőrirritációt okoznak.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Franciaország szégyenteljesnek tartja a gyümölcs- és zöldségimportot

2023. augusztus 24. 07:10

Franciaország jelenleg a gyümölcs- és zöldségfélék felét importból szerzi be, amit kínosnak tartanak egy olyan országban, amely büszke mezőgazdasági hagyományaira – nyilatkozta Martijn Weijtens, a párizsi holland nagykövetség mezőgazdasági képviselője a Reutersnek.

Így növelhető akár negyedével a gyümölcsök minősége

2023. augusztus 21. 12:10

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában.

Ezek a legjobb zöldséges receptek a kánikulában

2022. augusztus 13. 08:34

A nyári hőségben az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy a tűzhely felett izzadva órákig küzdjünk a másnapi ebédért, még ha a növekvő alapanyagárak miatt meg is éri többet főzni.

Új hűtőház épül Harsányban

2018. november 8. 11:36

A projekt lehetősséget biztosít a helyi és környékbeli gazdák, őstermelők által megtermelt zöldségfélék előkészítésére, tisztítására, osztályozására, csomagolására, tárolására.