Zöldség-Gyümölcs

Történelmi mélyponton: veszélyben a hazai almatermesztés?

FruitVeb

Az idei év minden eddiginél nagyobb kihívások elé állította a hazai almatermelőket. A tavaszi fagyok, az aszály és a szélsőséges hőingadozások együtt olyan mértékű terméskiesést okoztak, amelyre évtizedek óta nem volt példa.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB friss körképe szerint a helyzet drámai: a leszüretelt mennyiség nemcsak a fogyasztói igényektől, de még egy átlagos évjárati szinttől is messze elmarad. A piac pedig már most érzi az alapanyaghiány nyomását.

Minden idők egyik leggyengébb termése

A 2025-ös szezonban mindössze körülbelül 160 ezer tonna alma került a gazdák ládáiba, ami a tavalyi – amúgy szintén gyenge – termésnek is csak a fele. Étkezési almából 60-80 ezer tonna, ipari felhasználásra pedig 80-100 ezer tonna állhat rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy az étkezési alma csupán 55-60 százaléka, az ipari alma pedig mindössze 20-25 százaléka egy jó év szokásos mennyiségének.

A hiány különösen szembetűnő a piaci igényekhez képest: a hazai étkezési almafogyasztás 110-120 ezer tonna körül alakul, míg a feldolgozóipar 350-400 ezer tonna almát tudna fogadni. A hazai termelés azonban egyik területet sem tudja kielégíteni, pedig a hazai igények legalább 90 százalékát ideális esetben belföldi alma adná.

Fagy, aszály, hőségstressz

A terméskiesésnek több, egymást erősítő oka volt. A tavalyi nyár és kora ősz három hónapon át tartó extrém aszályt és hőséget hozott, ami jelentősen gyengítette a virágrügyek kialakulását. A legnagyobb károkat azonban mégis az áprilisi és május 10-ei fagyok okozták: az áprilisi hideg az ültetvények 80-90 százalékát érintette, míg a májusi fagy főként az ország észak-keleti részén sújtott – éppen ott, ahol a hazai almaültetvények háromnegyede található.

Forrás: NAK/Lévai Zsolt.

A tavasz ezt követően sem kedvezett a gyümölcsnek: május szokatlanul hűvös, fényszegény és csapadékban szegény volt, ami tovább rontotta a kötődést. Júniusban viszont sorra jöttek a kánikulai hullámok, amelyek a tartós aszállyal és magas UV-sugárzással együtt különösen az öntözetlen ültetvényeken vezettek súlyos minőségi és mennyiségi kieséshez.

Csökkenő területek, romló potenciál

Magyarországon ma már csak körülbelül 20 ezer hektáron folyik almatermesztés – ez a fele a 20 évvel ezelőtti területnek. Kedvező körülmények között a hazai termelési potenciál 500 ezer tonna lenne, melyből 120-130 ezer tonna étkezési, 370-380 ezer tonna pedig ipari alma lehetne. Ehhez képest a 2024-es termés is alulmúlta az átlagot, mindössze 342 ezer tonnával.

Fajtaválasztás: Idared továbbra is vezet

A hazai ültetvényeken továbbra is az Idared dominál, amely jól alkalmazkodik a helyi éghajlathoz, megbízhatóan terem és jól tárolható. A fajtaválaszték azonban folyamatosan bővül: a Jonagold, Gala, Golden Delicious vagy Red Delicious mellett egyre több új fajta jelenik meg. Ezek azonban korszerű technológiát, új telepítési területeket és jelentős beruházást igényelnek.

Fontos, hogy a piacon megjelenő új fajták gazdasági értékmérő tulajdonságairól nincs elegendő hazai kutatási adat, ezért a szakmai szervezetek óvatosságra intenek: ismeretlen körülmények között ne kezdjenek nagyobb területen telepítésekbe a termelők.

Egészséges, jól tárolható és keresett: az alma értéke nem csökken

A gyenge termés ellenére az alma továbbra is fontos alapélelmiszer. Magas vitamintartalma, jelentős rosttartalma és jó tárolhatósága miatt egész évben népszerű, különösen az őszi-téli időszakban, amikor az immunrendszer támogatásában kiemelt szerepe lehet.

Képek: NAK/Lévai Zsolt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Sikeresen indult az egységes kérelmek beadása

2020. április 10. 10:17

A kérelembeadás során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet igényelni támogatást, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Szívgyógyszer sem lenne nélkülük - a gyógynövények reneszánsza

2020. január 12. 08:21

A hazai fogyasztók továbbra is a kamillavirágot, a bodza- és hársfavirágot, valamint a csipkebogyót, illetve az ezekből készült teákat vásárolják a legnagyobb számban.

Innovatív megoldások segítik a természeti erőforrások hatékony használatát

2021. július 24. 07:45

A korszerű vízgazdálkodási és termelési rendszerek megismertetése érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Izrael budapesti nagykövetsége és a Külügyi és Külgazdasági Intézet online konferenciát tartott. Az „AgriData – Innovatív izraeli és magyar megoldások a mezőgazdasági termelésben” webinárium a magyar és az izraeli mezőgazdasági technológiák, jó gyakorlatok bemutatására fókuszált.

Érdemes burgonyát termeszteni

2018. szeptember 4. 14:00

A burgonyatermelés ma tiszteletre méltó tevékenység. Régen is nehéz volt ez a munka, és jelenleg sem könnyebb.