Zöldség-Gyümölcs

Új klímatűrő almafajtát nemesítettek ki

Syngenta Blog

A T&G Global új nemesítésű almafajtáját változatos körülmények között, forró és száraz éghajlati viszonyokon is tesztelték a kutatók.

Az új almafajta a Hot Climate program révén kelt életre. Ennek célja a globális almatermelés fenntarthatóságának biztosítása változó éghajlati viszonyok között.

Peter Landon-Lane, a T&G Global innovációs és műszaki igazgatója szerint az egyre melegedő klímával új fajtákat kell fejleszteni és forgalomba hozni annak érdekében, hogy a fogyasztók továbbra is ízes, ropogós almát fogyaszthassanak.

„Bár a világ éghajlata változik, ettől még a fogyasztók továbbra is egészséges és biztonságos élelmiszereket szeretnének vásárolni. Az első forgalomba hozható fajtánk a vörös héjú, ropogós, lédús „HOT84A1” nevet viseli, amelyet sikeresen teszteltünk Spanyolországban, ahol a hőmérséklet olykor a 40 °C fokot is meghaladta. Ez az alma bizonyította, hogy ellenáll a napégésnek, ugyanakkor kiváló étkezési tulajdonságokkal rendelkezik” – ismertette a szakember.

Az innovatív új fajták nemesítése lehetőséget biztosít a népszerű gyümölcs termesztésére olyan régiókban is, amelyeken korábban elképzelhetetlen volt, így például a csapadékhiányos Dél-Afrikában. Az új fajtából az első jelentősebb tételt az Ibériai-félszigeten ültetik el.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egész évben birs: három tipp a tartósításhoz

2025. január 27. 09:10

Az éretlen birsalma optimális körülmények között (0-2 °C) akár 3 hónapig is eltartható.

Kis madár, kis ürülék – kis élelmiszer-biztonsági kockázat

2025. január 26. 14:10

Igen, egy kutatás tényleg erről szól: élelmiszer-biztonsági szempontból nem mindegy, mekkora az ürülék, ami a termőterületre pottyan.

A luffatök akár hazánkban is megterem

2025. január 17. 13:10

A luffatök vagy szivacstök fiatalon ehető, kiszárítva pedig felhasználható a műanyag, ezért környezetszennyező mosogatószivacs helyettesítésére.

Gyümölcstermesztés: a korai virágzás és a késői fagyok kombinációja jelenti a legnagyobb veszélyt

2025. január 14. 11:10

A gyümölcstermesztés a melegebb éghajlat miatt magasabb területekre tolódik, azonban ezek a területek is ki vannak téve a késői fagyok veszélyének.

Virágzás idején is fertőzhet a monília?

2020. március 18. 04:36

G. Vilmosné kérdése: Virágzás idején is fertőzhet a monília? Mely gyümölcsfákat érinti a betegség? Hogyan védekezzünk?

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi rágja a füge leveleit?

2019. május 18. 05:18

K. Balázs kérdése: Fügefám levelein rágásnyomokat és világos színű fekete szemölcsös hernyókat találtam. Mi ez a kártevő és mit tehetek ellene?

Alakítsunk ki lepkebarát kertet! I. rész

2023. augusztus 26. 05:40

A kertünk virágaira szálló gyönyörű lepkék látogatása minden kertbarátnak kedves. Nem is kell a véletlenre bíznunk a látványukat, hiszen sokat tehetünk azért, hogy minél több lepke éljen körülöttünk. Alakítsunk ki ezzel a céllal lepkebarát kertet!