24℃ 12℃
április 30. Katalin, Kitti, Zsófia, Piusz
Zöldség-Gyümölcs

Újra több burgonyát termelnek a britek

Syngenta blog

Két évtizedes, az édesburgonya térnyerése miatti volumencsökkenés után ismét több krumplit esznek a britek. A farmerek boldogok - írja a Syngenta blog.

Amint a Farming lelkesen ismerteti, nemcsak a friss burgonya mennyiségének értékesítése bővült 0,5 százalékkal az elmúlt évben, négy év alatt pedig 3 százalékkal, hanem tavaly először kevesebb édesburgonyát vettek a brit szigetek lakói.

Az édesburgonyafogyasztás 2015-ben volt a csúcson, amikor a teljes burgonyapiac 40 százalékát uralta az import termék. A Kantar Worldpanel 2018-as adatai azt mutatják, hogy a mennyiséget tekintve már csak 5 százalékos a friss batáta piaci részesedése, miután tavaly 5 százalékponttal esett a forgalma, és értékben mérve csupán 74 millió fontra rúgott.

A brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (Agriculture and Horticulture Development Board, AHDB) által végzett kutatás szerint a batáta volumencsökkenése a fogyasztói szokások változása miatt következett be. A felmérés eredményei azt mutatták, hogy annak ellenére, hogy a fogyasztók 62 százaléka az édesburgonyát egészségesnek tartja, az igazi brit krumpli sokoldalúbban készíthető el, és – ami szintén fontos – később éhezik meg tőle az ember. Az AHDB elemzője, Kim Malley azért azt is hozzátette, hogy krumpli az alacsonyabb ára is közrejátszhat a burgonya-értékesítés növekedésében.

A szervezet fogyasztói kampánya nyilvánvalóan a hazai farmerek támogatására indult, és előtérbe helyezte a burgonya előnyeit a batátával szemben, például ami az elkészítés egyszerűségét illeti, ugyanakkor buzdította a fogyasztókat, hogy osszák meg saját krumplisétel receptjeiket.

„Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető” – hangsúlyozta Rob Clayton, az AHDB burgonya-stratégiai igazgatója.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

2020. december 9. 16:14

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

A vízhiány tette tönkre a hagyma- és burgonyatermést

2018. szeptember 24. 07:16

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

2024. január 18. 13:10

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.