14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Zöldség-Gyümölcs

Ultramodern paprikafeldolgozásba kezdtek a hollandok

Agrofórum Online

Csumázó és aprító robotok végzik ma már azt a precíziós munkát, amelyet évtizedeken át emberek láttak el. A robotok azonban nem fáradnak el, nem látja kárát az egészségük a monoton mozdulatoknak, és nem tévednek – sőt, a pengék sem veszélyesek rájuk úgy, mint az emberekre.

A paprikát feldolgozó gépsorunkon már nem dolgoznak emberek” – mondta Machiel Honig, a ZTI Smart Machines társtulajdonosa. Ez a holland vállalat különböző ágazatok, köztük a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó ipar számára fejleszt gépeket.

A gép egy rekesznyi paprikát borít ki, amelyeket végül negyedelt, kicsumázott paprikává dolgoznak fel. Ezen az új feldolgozó soron kamerák vizsgálják a paprikákat, amelyeket aztán egy szilikonos robotkar emel fel.

Ennek a képalkotó technológiának köszönhetően a robot pontosan tudja, hogyan kell átemelnie a paprikát a csumázó egységhez, amely rendkívüli pontossággal távolítja el a magházat. Ezt követően a paprika két vagy négy egyenlő részre vágható” – magyarázta Machiel Honig. Hans Keijzer, a vállalat másik társtulajdonosa rámutatott, hogy ez a folyamat-automatizálás messze kiszámíthatóbb, mint az emberi munkavégzés:

Nem várhatjuk el az emberektől, hogy órákon keresztül mindig ugyanolyan pontosan és egyenletesen helyezzék a paprikát a gépre. Egy robot azonban nem hibázik, és soha nem fárad el.”

Ismétlődő mozgás

Ez az automatizált munkavégzési módszer jelentős megtakarítást jelent a munkaerő-felhasználás terén, amit a paprikafeldolgozás automatizálásának egyik legnagyobb mozgatórugójának tartanak.

A munka ismétlődő jellege is fontos szerepet játszik – mondta Hans Keijzer. – Órákon át ugyanazokat a mozdulatokat végezni nem a legjobb munka, legalábbis a hosszú távú egészség megőrzése szempontjából. A munkaerő-megtakarítás mellett (legalább két dolgozó leépítésére van szükség) a fenntarthatóság a másik fontos összetevő.

Rengeteg adatot gyűjtünk, jelen esetben a paprikáról, így visszajelzést tudunk adni a kezelőnek. Ha például egy eresztésben van néhány kisebb termés, akkor dönthetünk úgy, hogy használjunk egy kicsit kisebb méretű vájót, hogy több maradjon meg a paprikából” – magyarázta Hans Keijzer.

A fejlett látástechnológiának köszönhetően a robot pontosan tudja, hogy a paprikát hogyan kell elhelyezni a magvágó egységben.

További lehetőségek

Ezt a csomagolósort eredetileg a paprika feldolgozására fejlesztették ki, de Michiel Honig rengeteg lehetőséget lát más gyümölcsök és zöldségek feldolgozására is:

Az általunk használt technológia, amely a látástechnológia, a robotika és a mélytanulás kombinációja, nem korlátozódik a paprikára. Különböző opciókkal a gépünket más termékekhez is lehet használni.”

Hans Keijzer szerint a paprikacsaládot moduláris csomagként fogják forgalmazni. A folyamattól, a szükséges kapacitástól és a rendelkezésre álló helytől függően lehet kiválasztani az alkatrészeket és az automatizáltsági szintet.

Egyes esetekben még mindig használhatunk kézi munkát, amit később automatizálhatunk, ha szeretnénk. De mindegy, hogyan van beállítva a vonal, az előnyös lesz.”

Egészség és biztonság

Machiel Honig hozzátette, hogy a fejlesztési fázisban az energiafelhasználást is szem előtt tartották. 

Az energiafogyasztást optimálisra kalkuláljuk, így nem használunk többet, mint amennyi feltétlenül szükséges” – folytatja.

A higiéniát is figyelembe vették már a koncepció kidolgozásának fázisától kezdve. 

A folyamat során alkalmazhatjuk a helyben történő tisztítás módszerét. A robotot ideiglenesen egy másik modulon is működtethetjük. Mivel a gyártósor robotokat alkalmaz, kevesebb biztonsági árnyékolásra van szükség, ami megkönnyíti a gép tisztítását. Hatalmas szabad rálátás nyílik a gép belső működésére, ami a higiénia és a karbantartás szempontjából előnyös” – tette hozzá Hans Keijzer.

Az alkalmazott technológiák a dolgozók biztonságához is hozzájárulnak, mutatott rá Machiel Honig:

Ez a feldolgozósor megkönnyíti a kések és az emberek közötti távolság kialakítását. Más gépek esetében a biztonságos munkahely eléréséhez szükséges intézkedések jelentős költségekkel járnak. Itt robotokat használunk, a folyamat pedig egy lezárt területen ér véget. Így könnyebb távol tartani a kezelőket a pengéktől, különösen akkor, amikor a gép teljesen önállóan működik.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indiai banán termesztése: mit kell tudni róla?

2025. szeptember 28. 16:10

Az indiai banán különleges gyümölcs, mely Magyarországon is termeszthető – ízletes, tápláló és egzotikus.

Szuperélelmiszer, amit az orvosok is imádnak!

2025. szeptember 26. 16:10

Az alma igazi őszi szuperélelmiszer: segít a szívnek, szabályozza a vércukrot, és természetes energiát ad.

Az alma barna foltjai: ezt kell tudni róla

2025. szeptember 25. 07:10

Barna foltok jelentek meg az almán? Nem biztos, hogy betegség okozza! Mutatjuk, hogyan különböztesd meg a leggyakoribb okokat.

Őszi metszés: így hoz a málna dupla annyi termést!

2025. szeptember 24. 08:10

A málna őszi metszése kulcsfontosságú: nemcsak a terméshozamot, de a bokor egészségét is alapvetően befolyásolja.

Milyen kártevő támadhatta meg a paprikát?

2025. július 6. 04:40

Egy növényvédelmi kérdéssel fordulok Önökhöz. Mi károsítja a képen látható paprikát? Mit tehetek a probléma kezelésére?

Mitől sárgul a paprika és a paradicsom levele?

2020. június 11. 09:01

Melyik tápanyag hiányától sárgulnak a paprika és a paradicsom levelei a kertben?

A csípős paprika csodálatos gyógyhatása

2023. február 19. 05:38

A csípős paprikáknak számos jótékony hatása ismert már, és rengeteg kutatást végeztek a kapszaicinnel ennek tudományos alátámasztására.

Ma már tudjuk, a lecsót kiknek köszönhetjük

2023. július 30. 08:40

A „mit kellene ma főzni” örök kérdésre nyáron mintha sokkal egyszerűbb volna a válasz, mint az év más hónapjaiban. Ennek az oka, hogy pár darab paprika, egy-két fej vöröshagyma, néhány paradicsom valóban szinte minden háztartásban akad.