Zöldség-Gyümölcs

Uniós oltalmat kapott a „Derecske alma” elnevezés

AM Sajtóiroda

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Derecske alma”, mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön, azaz felkerüljön azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Unióban. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 80-ra emelkedett ezek száma: 29 magyar élelmiszer, 38 magyar bor és 13 magyar pálinka elnevezése védett az EU területén.

Magyarország gazdaságában a mezőgazdaság és az élelmiszeripar különleges jelentőségű. Hazánk számos kiváló minőségű és egyedi termékkel büszkélkedhet. Az olyan – nemzetközi színtéren is elismert – megjelölések, mint a Szegedi paprika, a Tokaji bor vagy a Balatoni hal hazánk, azon belül az elnevezésükben megjelölt termőhely, település, régió hírnevét is öregbítik. Ezek a termékek a magas minőségi követelmények fenntartása mellett az uniós oltalom révén komoly hozzáadott piaci értéket is jelentenek.

A „Derecske alma” termesztése a Hajdú-Bihar megyében található Derecske városához, Hajdúbagos, Konyár, Sáránd és Tépe településekhez köthető. Az elnevezés több különböző almafajtára vonatkozik ugyan, ám abban megegyeznek, hogy magas kalciumtartalmuknak köszönhetően nagy húskeménységűek, ropogósak és hosszú ideig tárolhatóak. A Derecskére és térségére jellemző talaj- és éghajlati adottságoknak, illetve a termelők elkötelezett munkájának és szaktudásának köszönhetően a „Derecske alma” termesztési kultúráját és egyedi minőségét korábban már számos rangos szakmai díjjal is elismerték.

A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el ide kattintva.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Hipermarket kontra termelői piac: így vásárolnak zöldséget a magyarok

2021. október 27. 12:50

A magyarok többsége hetente 2-3 alkalommal fogyaszt zöldséget vagy gyümölcsöt, naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerülnek ezek a tányérra. A megvásárolt zöldségek toplistáját még mindig a klasszikusok, a tévépaprika és a fürtös paradicsom vezetik, de a fiatalok egyre inkább az édesebb verziókat keresik – derül ki az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ kutatásából.

Megjelent a Nufarmer Magazin 33. száma!

2022. július 29. 13:34

A változások korát éljük, amihez a növényvédelmi feladatoknak is alkalmazkodniuk kell.

Jó gyümölcstermésnek örülhetnek idén a lengyel gazdálkodók

2020. augusztus 16. 08:38

Bár az enyhe tél és a késői fagyok miatt volt félnivalójuk a lengyel kertészeknek, az idei szezonjuk miatt mégsem lehetne elégedetlenek.

Gyümölcstermesztés 2020-ban

2020. március 27. 06:36

A legtöbb fás szárú álló kultúrában már duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárásjelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.