Zöldség-Gyümölcs

Űrburgonyát ültetnek a tudósok

Agrofórum Online

Vajon miben lesz más, mitől lesz jobb az a burgonya, amely öt hónapot töltött az űrben, és mit várnak a tudósok az ilyen háttérrel rendelkező növényektől? Számíthatunk rá, hogy az űrburgonya ellenállóbb lesz majd, mint a hétköznapi burgonyafajták, vagy mindez csak egy idealizált elvárás, amely mögött nincs semmilyen tudományos magyarázat?

A tudósok megkezdték az öt hónapot az űrben töltött több mint 60 000 vetőgumó kiválogatását és termesztését, abban a reményben, hogy olyan egyedi tulajdonságokat fedeznek fel, amelyek javíthatják a termelés hatékonyságát és a terméshozamot.

A vetőgumókat a Belső-Mongólia autonóm régióban található Shangdu Burgonyatechnológiai Innovációs Központba szállították, miután a Shenzhou XVI űrmisszió legénysége 2023. október 31-én visszatért a Földre.

Az űrburgonya termesztési folyamata laboratóriumi, üvegházi és szántóföldi tesztelési szakaszokat foglal magában

– mondta Zhang Linhai, a Shangdu Burgonyatermesztési Innovációs Központ igazgatója.

A régió kiváló burgonyatermesztési környezettel büszkélkedhet: magasan fekszik, hűvös az éghajlata, csekély a kártevő- és betegségterhelés és bőséges a rendelkezésre álló földterület.

A növények körülbelül öt százalékát választják ki további vizsgálatokra olyan tényezőkre összpontosítva, mint a terméshozam és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. A kutatók a CRISPR-t, az élő szervezetek DNS-ének szelektív módosítására használt precíz génszerkesztési technológiát fogják alkalmazni, hogy olyan továbbfejlesztett tulajdonságokkal rendelkező burgonyafajtákat termesszenek, amelyek magas betegség-ellenállósággal, valamint só- és lúgtűrő képességgel rendelkeznek

– folytatta Zhang a China Daily című napilapnak adott keddi interjújában.

Az űrkörnyezetben lehetőség van arra, hogy genetikai mutációkat idézzünk elő a növényekben, ami olyan kedvező tulajdonságokat eredményez, mint a korai érés, a magas minőség, a nagy terméshozam és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség

– tette hozzá Hu Baigeng, a Nemzeti Burgonya Kutatóközpont igazgatója.

A burgonyákat üvegházban, optimális körülmények között csíráztatják, majd dézsákban nevelik, amíg a gumók ki nem fejlődnek, ezután a megfelelő szántóföldre szállítják őket.

(Fotó: Couleur/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brutális hozam, kemény bogyók, kevesebb növényvédelem – a Kara® szamóca komolyan felkavarta a piacot

2025. december 28. 07:10

A Kara® új klubfajta magas hozamával, ellenállóságával és hosszú eltarthatóságával hívja fel magára a figyelmet.

Ha sokat vettünk karácsonyra, nem kell kidobni – így menthető meg a kelbimbó

2025. december 26. 07:10

Karácsony után maradt kelbimbó? A fagyasztás segít megőrizni az ízt és a vitaminokat akár egy évig.

A magaságyással egy dolgot mindenképpen meg kell tenni télen, szánjuk rá az időt

2025. december 25. 09:10

A legtöbben magukra hagyják télen a magaságyást, pedig ezzel a talajéletnek igen sokat árthatnak, és a következő szezonban szinte borítékolható a gyengébb termés.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

Zuhan a burgonya ára Európában

2020. július 28. 08:03

A gazdálkodók és az iparág szereplőinek legnagyobb problémája, hogy a feldolgozott burgonya nagyon nagy mennyiségben áll rendelkezésre az összes nagyobb északnyugat-európai országban.

Mitől lett "bibircsókos" a burgonya?

M. Mária kérdése: Szeretnék segítséget kérni, hogy milyen betegségre utal, ha a burgonya gumója úgy néz ki, mintha bibircsókos, ragyás lenne?