Zöldség-Gyümölcs

Űrburgonyát ültetnek a tudósok

Agrofórum Online

Vajon miben lesz más, mitől lesz jobb az a burgonya, amely öt hónapot töltött az űrben, és mit várnak a tudósok az ilyen háttérrel rendelkező növényektől? Számíthatunk rá, hogy az űrburgonya ellenállóbb lesz majd, mint a hétköznapi burgonyafajták, vagy mindez csak egy idealizált elvárás, amely mögött nincs semmilyen tudományos magyarázat?

A tudósok megkezdték az öt hónapot az űrben töltött több mint 60 000 vetőgumó kiválogatását és termesztését, abban a reményben, hogy olyan egyedi tulajdonságokat fedeznek fel, amelyek javíthatják a termelés hatékonyságát és a terméshozamot.

A vetőgumókat a Belső-Mongólia autonóm régióban található Shangdu Burgonyatechnológiai Innovációs Központba szállították, miután a Shenzhou XVI űrmisszió legénysége 2023. október 31-én visszatért a Földre.

Az űrburgonya termesztési folyamata laboratóriumi, üvegházi és szántóföldi tesztelési szakaszokat foglal magában

– mondta Zhang Linhai, a Shangdu Burgonyatermesztési Innovációs Központ igazgatója.

A régió kiváló burgonyatermesztési környezettel büszkélkedhet: magasan fekszik, hűvös az éghajlata, csekély a kártevő- és betegségterhelés és bőséges a rendelkezésre álló földterület.

A növények körülbelül öt százalékát választják ki további vizsgálatokra olyan tényezőkre összpontosítva, mint a terméshozam és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. A kutatók a CRISPR-t, az élő szervezetek DNS-ének szelektív módosítására használt precíz génszerkesztési technológiát fogják alkalmazni, hogy olyan továbbfejlesztett tulajdonságokkal rendelkező burgonyafajtákat termesszenek, amelyek magas betegség-ellenállósággal, valamint só- és lúgtűrő képességgel rendelkeznek

– folytatta Zhang a China Daily című napilapnak adott keddi interjújában.

Az űrkörnyezetben lehetőség van arra, hogy genetikai mutációkat idézzünk elő a növényekben, ami olyan kedvező tulajdonságokat eredményez, mint a korai érés, a magas minőség, a nagy terméshozam és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség

– tette hozzá Hu Baigeng, a Nemzeti Burgonya Kutatóközpont igazgatója.

A burgonyákat üvegházban, optimális körülmények között csíráztatják, majd dézsákban nevelik, amíg a gumók ki nem fejlődnek, ezután a megfelelő szántóföldre szállítják őket.

(Fotó: Couleur/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

Újra több burgonyát termelnek a britek

2019. március 22. 09:36

Az egészség fontos, de az élvezet a fő oka annak, hogy élelmiszereket vásárolunk. A burgonya ízletes, kényelmes és megfizethető.

Már megjelent az áprilisi Agrofórum!

2019. április 15. 17:04

Vajon mi áll a hazai burgonya termőterület drasztikus csökkenésének hátterében, melyek az ágazat fejlesztési lehetőségei, fellendülhet-e ismét a burgonyatermesztésünk?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.