Zöldség-Gyümölcs

Űrburgonyát ültetnek a tudósok

Agrofórum Online

Vajon miben lesz más, mitől lesz jobb az a burgonya, amely öt hónapot töltött az űrben, és mit várnak a tudósok az ilyen háttérrel rendelkező növényektől? Számíthatunk rá, hogy az űrburgonya ellenállóbb lesz majd, mint a hétköznapi burgonyafajták, vagy mindez csak egy idealizált elvárás, amely mögött nincs semmilyen tudományos magyarázat?

A tudósok megkezdték az öt hónapot az űrben töltött több mint 60 000 vetőgumó kiválogatását és termesztését, abban a reményben, hogy olyan egyedi tulajdonságokat fedeznek fel, amelyek javíthatják a termelés hatékonyságát és a terméshozamot.

A vetőgumókat a Belső-Mongólia autonóm régióban található Shangdu Burgonyatechnológiai Innovációs Központba szállították, miután a Shenzhou XVI űrmisszió legénysége 2023. október 31-én visszatért a Földre.

Az űrburgonya termesztési folyamata laboratóriumi, üvegházi és szántóföldi tesztelési szakaszokat foglal magában

– mondta Zhang Linhai, a Shangdu Burgonyatermesztési Innovációs Központ igazgatója.

A régió kiváló burgonyatermesztési környezettel büszkélkedhet: magasan fekszik, hűvös az éghajlata, csekély a kártevő- és betegségterhelés és bőséges a rendelkezésre álló földterület.

A növények körülbelül öt százalékát választják ki további vizsgálatokra olyan tényezőkre összpontosítva, mint a terméshozam és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. A kutatók a CRISPR-t, az élő szervezetek DNS-ének szelektív módosítására használt precíz génszerkesztési technológiát fogják alkalmazni, hogy olyan továbbfejlesztett tulajdonságokkal rendelkező burgonyafajtákat termesszenek, amelyek magas betegség-ellenállósággal, valamint só- és lúgtűrő képességgel rendelkeznek

– folytatta Zhang a China Daily című napilapnak adott keddi interjújában.

Az űrkörnyezetben lehetőség van arra, hogy genetikai mutációkat idézzünk elő a növényekben, ami olyan kedvező tulajdonságokat eredményez, mint a korai érés, a magas minőség, a nagy terméshozam és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség

– tette hozzá Hu Baigeng, a Nemzeti Burgonya Kutatóközpont igazgatója.

A burgonyákat üvegházban, optimális körülmények között csíráztatják, majd dézsákban nevelik, amíg a gumók ki nem fejlődnek, ezután a megfelelő szántóföldre szállítják őket.

(Fotó: Couleur/ Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Hogyan érdemes a burgonyát tárolni?

N. Gábor kérdése: Fiatal gazdaként burgonyát termesztek, milyen tárolási módot ajánl?

Súlyos gondok a német burgonyaértékesítésben

2020. június 23. 10:47

A burgonyapiacon tapasztalható gazdasági veszteségek miatt a német gazdálkodók már a berlini kormányzathoz fordultak pénzügyi támogatásért.

Miért kell a burgonyatöveket feltölteni?

2023. június 1. 04:36

Krumplitermesztéssel kapcsolatban szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Miért kell a burgonya töveit földdel feltölteni?

Mitől sárgul a krumplim levele?

G. Csaba kérdése: Mitől sárgul a krumplim levele?