Vajon miben lesz más, mitől lesz jobb az a burgonya, amely öt hónapot töltött az űrben, és mit várnak a tudósok az ilyen háttérrel rendelkező növényektől? Számíthatunk rá, hogy az űrburgonya ellenállóbb lesz majd, mint a hétköznapi burgonyafajták, vagy mindez csak egy idealizált elvárás, amely mögött nincs semmilyen tudományos magyarázat?
A tudósok megkezdték az öt hónapot az űrben töltött több mint 60 000 vetőgumó kiválogatását és termesztését, abban a reményben, hogy olyan egyedi tulajdonságokat fedeznek fel, amelyek javíthatják a termelés hatékonyságát és a terméshozamot.
A vetőgumókat a Belső-Mongólia autonóm régióban található Shangdu Burgonyatechnológiai Innovációs Központba szállították, miután a Shenzhou XVI űrmisszió legénysége 2023. október 31-én visszatért a Földre.
Az űrburgonya termesztési folyamata laboratóriumi, üvegházi és szántóföldi tesztelési szakaszokat foglal magában
– mondta Zhang Linhai, a Shangdu Burgonyatermesztési Innovációs Központ igazgatója.
A régió kiváló burgonyatermesztési környezettel büszkélkedhet: magasan fekszik, hűvös az éghajlata, csekély a kártevő- és betegségterhelés és bőséges a rendelkezésre álló földterület.
A növények körülbelül öt százalékát választják ki további vizsgálatokra olyan tényezőkre összpontosítva, mint a terméshozam és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. A kutatók a CRISPR-t, az élő szervezetek DNS-ének szelektív módosítására használt precíz génszerkesztési technológiát fogják alkalmazni, hogy olyan továbbfejlesztett tulajdonságokkal rendelkező burgonyafajtákat termesszenek, amelyek magas betegség-ellenállósággal, valamint só- és lúgtűrő képességgel rendelkeznek
– folytatta Zhang a China Daily című napilapnak adott keddi interjújában.
Az űrkörnyezetben lehetőség van arra, hogy genetikai mutációkat idézzünk elő a növényekben, ami olyan kedvező tulajdonságokat eredményez, mint a korai érés, a magas minőség, a nagy terméshozam és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség
– tette hozzá Hu Baigeng, a Nemzeti Burgonya Kutatóközpont igazgatója.
A burgonyákat üvegházban, optimális körülmények között csíráztatják, majd dézsákban nevelik, amíg a gumók ki nem fejlődnek, ezután a megfelelő szántóföldre szállítják őket.
(Fotó: Couleur/ Pixabay)