Zöldség-Gyümölcs

Vajon megtérülő lesz gyümölcsöt termelni Spanyolországban a 21. század folyamán?

Agrofórum Online

A Madridi Műszaki Egyetem (UPM) és Castilla-La Mancha Egyetem (UCLM) kutatói arra vonatkozóan folytattak kutatást, hogy vajon milyen mértékben fognak hatást gyakorolni a globális felmelegedés következtében zsugorodó hideg periódusok a spanyol gyümölcstermesztés gazdasági életképességére.

Spanyolország a világ egyik legnagyobb gyümölcstermelője és vezető olajbogyó-előállítója (utóbbi esetében 2,52 millió ha és 6,55 millió tonna termés jellemző évente). Kiemelkedő helyet foglal el továbbá más gyümölcsök, például az őszibarack vagy cseresznye termelésében. Az említett fajoknak megfelelő nyugalmi időszakra, hideg mennyiségre van szükségük annak érdekében, hogy a következő évi termésképződés zavartalanul végbemenjen. A hideg igénnyel rendelkező fajok esetében a nyugalmi időszakban meghatározott hideg mennyiségnek kell felhalmozódia annak érdekében, hogy a sejtek speciális, hideg hatásnak ellenálló fiziológiai állapota visszaálljon a vegetációs időszakra jellemző állapotba. Az egyes fajok és fajták közötti nyugalmi időszak, valamint hideg igény eltérő (egyes tanulmányok ugyanazon faj fajtái között jelentős különbségekről számoltak be). A hideg hiánya azonban rendellenes virágzáshoz, a termés mennyiségének csökkenéséhez és minőségének romlásához vezet, valamint a termésidő meghosszabbításával gazdasági veszteségeket eredményez.

Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes fajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző, bár a kisebb hideg igényű fajták továbbra is porondon maradnak. A helyzet a század végére várhatóan romlani fog. Amennyiben rövid távon nem hoznak jelentős enyhítő intézkedéseket, a globális hőmérsékleti átlag valószínűleg az ipari forradalom előtti éves globális hőmérsékleti középértékhez képest 1,5 °C-kal magasabbra emelkedik. Előreláthatólag a szilva-, mandula-, alma- és őszibarack-termelés fokozottabban, míg a cseresznye-, olíva- és szőlőtermelés kisebb mértékben tekinthető érintettnek.

A tanulmány felhívja a figyelmet a klímaadaptív termesztéstechnológiai elemek kidolgozásának fontosságára, összhangban a közeljövőre vonatkozó előrejelzésekkel. A kis hideg igényű fajták nemesítése szintén hozzájárulhat a növények életképességének javításához a 21. század második felében.

Forrás:

https://doi.org/10.1016/j.agsy.2020.102961

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Almahéj: mossuk, hámozzuk vagy együk meg bátran?

2025. szeptember 9. 16:10

Az alma héja értékes tápanyagokat tartalmaz, de a növényvédőszer-maradványok miatt sokan tartanak tőle. Megnéztük, mit mondanak a kutatások.

A sárga szilvák királynője: a mirabelle varázsa

2025. július 10. 14:10

Apró, aranysárga gyümölcs nagy értékkel – a mirabelle szilva nemcsak finom, de piaci szempontból is figyelemre méltó fajta.

Ízletes eperfajta, ami a lisztharmattal szemben is toleráns

2023. február 2. 10:41

Az új Marvella fajta egy olyan eper, amelyet a termesztési előnyök miatt fejlesztettek ki.

Támogatnák a kivi- és a fügetermesztést

2018. október 15. 05:17

A tervek szerint már a 2019-re vonatkozó támogatáskérelmek beadásakor jelezhetik igényüket a gazdálkodók a kivi- és a fügetermesztésre.

DélKerTÉSZ: az olcsó élelmiszerek kora lejárt

2022. november 23. 10:34

Búcsúznak az olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben.