11℃ 7℃
október 29. Nárcisz, Melinda, Őzike
Zöldség-Gyümölcs

Vajon megtérülő lesz gyümölcsöt termelni Spanyolországban a 21. század folyamán?

Agrofórum Online

A Madridi Műszaki Egyetem (UPM) és Castilla-La Mancha Egyetem (UCLM) kutatói arra vonatkozóan folytattak kutatást, hogy vajon milyen mértékben fognak hatást gyakorolni a globális felmelegedés következtében zsugorodó hideg periódusok a spanyol gyümölcstermesztés gazdasági életképességére.

Spanyolország a világ egyik legnagyobb gyümölcstermelője és vezető olajbogyó-előállítója (utóbbi esetében 2,52 millió ha és 6,55 millió tonna termés jellemző évente). Kiemelkedő helyet foglal el továbbá más gyümölcsök, például az őszibarack vagy cseresznye termelésében. Az említett fajoknak megfelelő nyugalmi időszakra, hideg mennyiségre van szükségük annak érdekében, hogy a következő évi termésképződés zavartalanul végbemenjen. A hideg igénnyel rendelkező fajok esetében a nyugalmi időszakban meghatározott hideg mennyiségnek kell felhalmozódia annak érdekében, hogy a sejtek speciális, hideg hatásnak ellenálló fiziológiai állapota visszaálljon a vegetációs időszakra jellemző állapotba. Az egyes fajok és fajták közötti nyugalmi időszak, valamint hideg igény eltérő (egyes tanulmányok ugyanazon faj fajtái között jelentős különbségekről számoltak be). A hideg hiánya azonban rendellenes virágzáshoz, a termés mennyiségének csökkenéséhez és minőségének romlásához vezet, valamint a termésidő meghosszabbításával gazdasági veszteségeket eredményez.

Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes fajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző, bár a kisebb hideg igényű fajták továbbra is porondon maradnak. A helyzet a század végére várhatóan romlani fog. Amennyiben rövid távon nem hoznak jelentős enyhítő intézkedéseket, a globális hőmérsékleti átlag valószínűleg az ipari forradalom előtti éves globális hőmérsékleti középértékhez képest 1,5 °C-kal magasabbra emelkedik. Előreláthatólag a szilva-, mandula-, alma- és őszibarack-termelés fokozottabban, míg a cseresznye-, olíva- és szőlőtermelés kisebb mértékben tekinthető érintettnek.

A tanulmány felhívja a figyelmet a klímaadaptív termesztéstechnológiai elemek kidolgozásának fontosságára, összhangban a közeljövőre vonatkozó előrejelzésekkel. A kis hideg igényű fajták nemesítése szintén hozzájárulhat a növények életképességének javításához a 21. század második felében.

Forrás:

https://doi.org/10.1016/j.agsy.2020.102961

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rászólhatok a járókelőkre, ha az utcán álló fámról csipegetik a gyümölcsöt? A válasz kiábrándító

2025. október 28. 13:10

Kié a gyümölcs, ha közterületen lévő fán termett? A kérdésre adott válasz sokkal meglepőbb, mint azt bárki is gondolná.

Hosszú kórházi kezelés után fogott agrárvállalkozásba egy férfi, és megtalálta magának az aranytojást tojó tyúkot

2025. október 28. 09:10

Háborús sebesültként került kórházba egy ukrán férfi, aki hosszú felépülést követően az agráriumban kötött ki. Igencsak jövedelmező vállalkozásba fogott.

Alma a fagyasztóban? Így lesz tökéletes a végeredmény

2025. október 27. 11:10

Ősszel gyakran több almánk van, mint amit el tudunk fogyasztani – de a fagyasztással megőrizhetjük a termés ízét a télre is.

Lehet-e nyersen enni a birset? Itt a válasz!

2025. október 16. 14:10

Fanyar, de értékes: a birs nyersen is ehető, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes megkóstolni.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben

2022. június 8. 05:36

Cikksorozatunk első részében arra világítunk rá, hogy mi a különbség az ökológiai és az integrált növénytermesztés között.

Hogy éri meg diót termelni?

2024. október 23. 13:10

A dió termesztésének sikerességéről kérdeztük az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosát: évről évre színesebb a tapasztalatok köre.