Zöldség-Gyümölcs

Veszélyben a Honeycrisp alma

Agrofórum Online

A Honeycrisp almafajtát Minnesotában nemesítették, 1990-es évek elején került köztermesztésbe. A vonzó külsejű bíbor és mélysárga színű gyümölcs íze az édes és a fanyar íz egyensúlyának köszönhetően kitűnő. A gyümölcshúsban található nagyobb méretű sejtek következtében kellemesen ropogós.

Kiváló tulajdonságainak köszönhetően e fajtát világszerte hatalmas siker övezi, a gyümölcse nagy mennyiségben kerül piacra. Tárolásra is alkalmas a Honeycrisp alma, ugyanakkor azt tudni kell, hogy óvatosan kell kezelni, mert vékony héja miatt sérülékeny.

A sikertörténetben azonban egy élettani rendellenesség, a keserűfoltosság – mely gyakrabban jelenik meg a Honeycrisp estében, mint a többi almafajtánál – megtorpanást okoz. A 2016-os adatok szerint az e fajtához tartozó gyümölcsök 23%-án megfigyelhetők a keserűfoltosság tünetei, amelyek megjelenésére csak a szüret után lehet számítani. A kialakuló feketésbarnás foltok rontják a gyümölcs minőségét. Bár nem okoz egészségügyi problémát a foltos alma fogyasztása, piacképessége nagy mértékben romlik. A szüret után betárolt alma eladását ez az élettani betegség igen kockázatossá teszi. A probléma abból adódik, hogy bizonyos ásványi anyagok nem a megfelelő arányban találhatók a növényben, ezek közül is a kalcium szerepe meghatározó, hiánya esetén lehet a keserűfoltosság megjelenésére számítani – tájékoztat a www.modernfarmer.com oldal.

Egy pennsylvaniai kutatócsoport kidolgozott egy olyan eljárást, amelynek során a szárított és porrá őrölt Honeycrisp alma héjából már a szüret előtt pár héttel ki lehet mutatni, hogy a betárolás során kell-e számítani a tünetek megjelenésére. Ha ezeket a tételeket a gazdák azonnal értékesítik nagy veszteségeket kerülhetnek el. Ezen a vizsgálaton múlhat, hogy a termelési szezont eredményesen vagy veszteséggel zárják a farmerek.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Az almamoly elleni védekezés biológiai módszerrel

2020. március 26. 08:25

Napjainkba a megváltozott klimatikus viszonyok és az EU növényvédő szer szabályozása eredményeként az almát károsító molyfajok közül az almamoly (Cydia Pomonella) egyértelműen az első helyre került.

Horvátország legnagyobb alma- és nektarin termelőjét veszi meg a Talentis Agro Zrt.

2023. július 31. 06:40

A vállalat gyümölcsösei fagy-, jégeső- és UV-védelmi rendszerekkel, valamint napenergiával működő, rendkívül modern, számítógépes öntöző- és tápoldatozó rendszerekkel vannak felszerelve.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben