Zöldség-Gyümölcs

Veszélyben a Honeycrisp alma

Agrofórum Online

A Honeycrisp almafajtát Minnesotában nemesítették, 1990-es évek elején került köztermesztésbe. A vonzó külsejű bíbor és mélysárga színű gyümölcs íze az édes és a fanyar íz egyensúlyának köszönhetően kitűnő. A gyümölcshúsban található nagyobb méretű sejtek következtében kellemesen ropogós.

Kiváló tulajdonságainak köszönhetően e fajtát világszerte hatalmas siker övezi, a gyümölcse nagy mennyiségben kerül piacra. Tárolásra is alkalmas a Honeycrisp alma, ugyanakkor azt tudni kell, hogy óvatosan kell kezelni, mert vékony héja miatt sérülékeny.

A sikertörténetben azonban egy élettani rendellenesség, a keserűfoltosság – mely gyakrabban jelenik meg a Honeycrisp estében, mint a többi almafajtánál – megtorpanást okoz. A 2016-os adatok szerint az e fajtához tartozó gyümölcsök 23%-án megfigyelhetők a keserűfoltosság tünetei, amelyek megjelenésére csak a szüret után lehet számítani. A kialakuló feketésbarnás foltok rontják a gyümölcs minőségét. Bár nem okoz egészségügyi problémát a foltos alma fogyasztása, piacképessége nagy mértékben romlik. A szüret után betárolt alma eladását ez az élettani betegség igen kockázatossá teszi. A probléma abból adódik, hogy bizonyos ásványi anyagok nem a megfelelő arányban találhatók a növényben, ezek közül is a kalcium szerepe meghatározó, hiánya esetén lehet a keserűfoltosság megjelenésére számítani – tájékoztat a www.modernfarmer.com oldal.

Egy pennsylvaniai kutatócsoport kidolgozott egy olyan eljárást, amelynek során a szárított és porrá őrölt Honeycrisp alma héjából már a szüret előtt pár héttel ki lehet mutatni, hogy a betárolás során kell-e számítani a tünetek megjelenésére. Ha ezeket a tételeket a gazdák azonnal értékesítik nagy veszteségeket kerülhetnek el. Ezen a vizsgálaton múlhat, hogy a termelési szezont eredményesen vagy veszteséggel zárják a farmerek.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Aktuális az alma védelme

2024. április 26. 05:40

Leggyakoribb gyümölcsünk, az alma esetében meglehetősen nagy veszélyek leselkednek az állományokra, amelyek kivédésére a növényvédelemért felelős szakembereknek célszerű felkészülniük.

Lamardor - csak mondjon igent!

2018. június 29. 12:11

A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.