Zöldség-Gyümölcs

Veszélyben a Honeycrisp alma

Agrofórum Online

A Honeycrisp almafajtát Minnesotában nemesítették, 1990-es évek elején került köztermesztésbe. A vonzó külsejű bíbor és mélysárga színű gyümölcs íze az édes és a fanyar íz egyensúlyának köszönhetően kitűnő. A gyümölcshúsban található nagyobb méretű sejtek következtében kellemesen ropogós.

Kiváló tulajdonságainak köszönhetően e fajtát világszerte hatalmas siker övezi, a gyümölcse nagy mennyiségben kerül piacra. Tárolásra is alkalmas a Honeycrisp alma, ugyanakkor azt tudni kell, hogy óvatosan kell kezelni, mert vékony héja miatt sérülékeny.

A sikertörténetben azonban egy élettani rendellenesség, a keserűfoltosság – mely gyakrabban jelenik meg a Honeycrisp estében, mint a többi almafajtánál – megtorpanást okoz. A 2016-os adatok szerint az e fajtához tartozó gyümölcsök 23%-án megfigyelhetők a keserűfoltosság tünetei, amelyek megjelenésére csak a szüret után lehet számítani. A kialakuló feketésbarnás foltok rontják a gyümölcs minőségét. Bár nem okoz egészségügyi problémát a foltos alma fogyasztása, piacképessége nagy mértékben romlik. A szüret után betárolt alma eladását ez az élettani betegség igen kockázatossá teszi. A probléma abból adódik, hogy bizonyos ásványi anyagok nem a megfelelő arányban találhatók a növényben, ezek közül is a kalcium szerepe meghatározó, hiánya esetén lehet a keserűfoltosság megjelenésére számítani – tájékoztat a www.modernfarmer.com oldal.

Egy pennsylvaniai kutatócsoport kidolgozott egy olyan eljárást, amelynek során a szárított és porrá őrölt Honeycrisp alma héjából már a szüret előtt pár héttel ki lehet mutatni, hogy a betárolás során kell-e számítani a tünetek megjelenésére. Ha ezeket a tételeket a gazdák azonnal értékesítik nagy veszteségeket kerülhetnek el. Ezen a vizsgálaton múlhat, hogy a termelési szezont eredményesen vagy veszteséggel zárják a farmerek.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A birsalmasajt recept, amitől mindenki elolvad

2025. szeptember 18. 15:10

A birsalmasajt nemcsak hagyományos magyar csemege, hanem rostokban és vitaminokban gazdag, egészséges finomság is.

Bevállalja? Biztostű a paradicsom gyorsabb éréséért

2025. szeptember 13. 13:10

A „biztostűs” érlelés sokakat izgat – de mit mond a tudomány az etilénről, a sebzésről és a fertőzésveszélyről?

DélKerTÉSZ: Új életet kaphatnak a „tökéletlen” zöldségek

2025. szeptember 12. 12:10

Szentesen a küllemhibás paprika-paradicsom sem vész kárba: a DélKerTÉSZ fermentálással, savanyítással teszi piacképessé.

Kökény gyűjtése: miért várjuk meg a fagyokat?

2025. szeptember 11. 14:10

Miért kell a kökénynél megvárni az első hideget? A válasz a gyümölcs biológiájában és a hagyományos feldolgozásban rejlik.

Mire ügyeljünk az ősszel termő alma nyári növényvédelme során?

2023. július 20. 04:36

Várom szíves válaszukat almával kapcsolatos kérdésemre! Mire ügyeljek az ősszel termő almafám nyári növényvédelme során?

Nem jutottak dűlőre a léalma felvásárlási árának emeléséről

2018. augusztus 14. 13:44

A gazdák továbbra is egyöntetűen visszautasítják az önköltségi ár felét sem tartalmazó, 13 forintos feldolgozói ajánlatot, amely a szervezet szerint az üzemek árainak teljes összhangja miatt felveti a kartellgyanú lehetőségét is.

13 forintos alma – ebből demonstráció lehet almalé helyett

2018. augusztus 21. 07:45

A Magosz elnöke szerint csak az „őrült profitéhség” indokolja a léalma indokolatlanul alacsony felvásárlási árát.

Így számolják ki előre a pontos almatermést

2023. szeptember 10. 15:10

Az egyes fákra vonatkozó becslések alapján a teljes régió hozamát lehet megbecsülni extrapolációval.