Zöldség-Gyümölcs

Veszélyben a Honeycrisp alma

Agrofórum Online

A Honeycrisp almafajtát Minnesotában nemesítették, 1990-es évek elején került köztermesztésbe. A vonzó külsejű bíbor és mélysárga színű gyümölcs íze az édes és a fanyar íz egyensúlyának köszönhetően kitűnő. A gyümölcshúsban található nagyobb méretű sejtek következtében kellemesen ropogós.

Kiváló tulajdonságainak köszönhetően e fajtát világszerte hatalmas siker övezi, a gyümölcse nagy mennyiségben kerül piacra. Tárolásra is alkalmas a Honeycrisp alma, ugyanakkor azt tudni kell, hogy óvatosan kell kezelni, mert vékony héja miatt sérülékeny.

A sikertörténetben azonban egy élettani rendellenesség, a keserűfoltosság – mely gyakrabban jelenik meg a Honeycrisp estében, mint a többi almafajtánál – megtorpanást okoz. A 2016-os adatok szerint az e fajtához tartozó gyümölcsök 23%-án megfigyelhetők a keserűfoltosság tünetei, amelyek megjelenésére csak a szüret után lehet számítani. A kialakuló feketésbarnás foltok rontják a gyümölcs minőségét. Bár nem okoz egészségügyi problémát a foltos alma fogyasztása, piacképessége nagy mértékben romlik. A szüret után betárolt alma eladását ez az élettani betegség igen kockázatossá teszi. A probléma abból adódik, hogy bizonyos ásványi anyagok nem a megfelelő arányban találhatók a növényben, ezek közül is a kalcium szerepe meghatározó, hiánya esetén lehet a keserűfoltosság megjelenésére számítani – tájékoztat a www.modernfarmer.com oldal.

Egy pennsylvaniai kutatócsoport kidolgozott egy olyan eljárást, amelynek során a szárított és porrá őrölt Honeycrisp alma héjából már a szüret előtt pár héttel ki lehet mutatni, hogy a betárolás során kell-e számítani a tünetek megjelenésére. Ha ezeket a tételeket a gazdák azonnal értékesítik nagy veszteségeket kerülhetnek el. Ezen a vizsgálaton múlhat, hogy a termelési szezont eredményesen vagy veszteséggel zárják a farmerek.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fekete retek: epeproblémákkal nem javallott!

2024. november 5. 13:10

A fekete retek a modern étrendben ugyan kevésbé jelentős zöldségként szerepel, ám az emésztési panaszok és a köhögés elleni gyógyhatása miatt mindmáig népszerű.

Ettől különleges az elefántfokhagyma

2024. november 4. 07:10

Az elefántfokhagyma sokkal lágyabb ízű és lédúsabb, ezért nem tudja kiváltani teljes mértékben sütés-főzés során az intenzív ízű fokhagymát.

Édesburgonyából is készíthetünk szeszes italt

2024. október 30. 06:40

A Juranggae 60% rizst és 40% lila édesburgonyát tartalmaz, és hagyományos lepárlási módszerrel készítik, mesterséges adalékanyagok nélkül.

Ültetőgödör: hogyan alakítsuk ki megfelelően?

2024. október 29. 17:10

Megtörtént a facsemete kiválasztása, és most hazavisszük az ültetésre kiszemelt növényt. Ahogy az egészséges facsemete kiválasztása sem egyszerű művelet, úgy a fa gyökérzetét befogadó ültetőgödör kialakítása is körültekintést igényel. Videónkban Sipos József szaktanácsadó javaslatait mutatjuk be nézőinknek.

A minőségmegőrzés záloga: fluopiram

2024. augusztus 5. 11:40

A betakarításhoz közeledve egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tárolási betegségek megelőzésére szolgáló növényvédelmi kezelések.

A precíziós termesztési technológiák alkalmazhatósága a gyümölcsösökben

2018. március 3. 11:24

A precíziós gazdálkodás egy váz, amelyet egyéni igényeink és lehetőségeink függvényében tölthetünk meg tartalommal.

Miért lesz foltos érés közben az alma a fán?

2024. szeptember 25. 04:40

Segítségért fordulok most Önökhöz. Miért foltosodik meg érés közben az alma a fán? Válaszukat nagyon várom!

Így számolják ki előre a pontos almatermést

2023. szeptember 10. 15:10

Az egyes fákra vonatkozó becslések alapján a teljes régió hozamát lehet megbecsülni extrapolációval.