Gazdahely
Gazdahely

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

Agrofórum Online

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy idén 3 nagyobb ültetvényt is szakirányíthatok, melyből az egyikben 20 hektár cseresznye, egy másikban pedig mintegy 60 hektárnyi meggy található.

Most, hogy túl vagyunk a virágzáson, röviden elmondom mik történtek eddig ezekben az ültetvényekben és mire szeretnék a továbbiakban odafigyelni.

Az idő nehezen kezdett el tavaszodni, így a rügyképződés később indult, ezért a lemosó permetezések március végére tolódtak. Lemosó permetezésnél fontos figyelembe venni, hogy alapjában véve milyen károsítók jellemzik a területet, és az alapján megválasztani a szert, szerek kombinációit. Cseresznye esetén réz, kén és parafinolaj tartalmú szerek kombinócióját alkalmaztuk, míg a meggyültetvényben az olajos lemosó elmaradt, réz és kén tartalmú általános lemosót kaptak a fák. Mindkét esetben 1000 l/ha lémennyiséggel dolgoztunk, ami a lombozat nélküli fán soknak tűnhet, szinte csorog a fákról, de: a lemosó permetezésnek ez a lényege!

A cseresznyés ültetvényben a talaj felmelegedésével együtt megtörtént a talajművelés a sorközökben, a meggyben a sorok vegyszeres gyomirtása.

A virágzásra már nem kellett sokat várni, sőt… A cseresznye és meggy esetén is a hónap elején beállt szokatlan meleg idő és a pár milliméter hajnali csapadék után robbanásszerű virágzás következett. A monília elleni védekezést haladéktalanul el kellett kezdeni, tapadásfokozó hozzáadásával együtt. A gombabetegségek elleni védekezésnél célszerű úgy összeállítani a keveréket, hogy egy kontakt szer mellé egy felszívódó hatóanyagot is tegyünk. Mindkét gyümölcsnél boszkalid és piraklostrobin tartalmú szert használtunk, cseresznyénél proklorázt tettem mellé, meggyben mankocebet. Fővirágzás idején fontos a bór tartalmú lombtrágya kijuttatása is, ezzel fokozva a terméskötődést.

Olyan érdekes helyzet állt elő, hogy a természet látványosan be akarja hozni a lemaradását, így a virágzás, amilyen gyorsan kezdődött, olyan gyorsan véget is ért, tulajdonképpen 2 hetet sem tartott ki. Így a megszokott, illetve ajánlott virágzáskori 3 permetezés helyett idén 2 fért bele a monília elleni küzdelembe.

A virágok szépen kötöttek, borsó nagyságú terméskezdeményeknél járunk. A virágzás végével, amint megjelenik a lombozat és van felvevő felület, fontos figyelmet fordítani a lombtrágyázásra is (magas foszfortartalmú és aminósavat tartalmazó lombtrágyákkal)!

Innentől 3 fontos szempont adja a védekezés alapját:

  • folytatni a monília elleni megelőző permetezéseket, (kaptán, tebukonazol)
  • termésnövekedés időszakában külön figyelmet fordítani az antraknózis elleni megelőző permetezésre (propineb), amelyre a zöld termés időszakában a színeződés kezdetéig kell odafigyelni
  • a cseresznyelégy elleni védekezést elkezdeni (tiakloprid és piretroidok).

Cseresznyelégy ellen ugyan helyeztünk ki ragacslapokat, de hangsúlyoznom kell, hogy ez esetben a védekezés megkezdését semmiféleképpen sem a rajzáscsúcshoz igazítjuk! Ennek egyszerű a magyarázata: a konzervipar nem tűri a kukacos cseresznyét, meggyet. Egyáltalán nem, egyet sem! Tehát a küszöbértéke NULLA! Mivel egy gyümölcs sem lehet kukacos, ezért nyilván nem várhatunk rajzáscsúcsot, illetve sok értelme a rajzásdinamika megfigyelésének sincs. A ragacslapot viszont arra tudjuk használni, hogy a cseresznyelégy elleni védekezést időben meg tudjuk kezdeni. Ezért már virágzás végén kihelyeztük a lapokat, hogy amint az első egyed megjelenik benne, azonnal elkezdhessük a permetezést. Jelzem, az erdőkertesi cseresznyésben tegnap már megvolt az első fogás! Fontos kezdetben a felszívódó hatóanyagok használata, az éréshez közeledve pedig rövid ÉVI-jű, kontakt szerek vannak betervezve.

Ha mindent összevetünk a meggyültetvényben 9, a cseresznyében 12 permetezést terveztem, mely persze csak előzetes terv. A technológiai terv mindig egy mankó melyet az aktuális helyzetre, időjárásra, évjáratra lehet és kell is formázni. Ha úgy alakul lehet kihagyni permetezéseket, lehet előbbre hozni, vagy összevonni, de legalább mindig ott van egy terv, ami alapot szolgáltat.

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy nagyon sok múlik (sőt a java a sikernek) az emberi tényezőn! Nem, nem magamról beszélek… hanem arról az emberről, aki a gépben ül, aki a permetezést végzi! Rengeteg múlik az időn is, mégpedig a MEGFELELŐ időben történő védekezésen!

Ezeknél a gyümölcsöknél szinte minden perceken múlik. Nagyon fontos megfelelően időzíteni a megelőző védekezést a fent említett két betegség és egy kártevő ellen is. Ne felejtsük el, hogy ezek nem gyógyíthatóak és nincs olyan csodaszer sem, ami a kukacot kiszedi a cseresznyéből…. A megelőzésen múlik minden!

Egy kicsit beszélve a költségekről is, 180-300ezer forint költséggel számolunk hektáronként, amiben a növényvédő szerek és a lombtrágyák szerepelnek. Hozzáteszem, hogy van különbség az ügyfeleim költségérzékenységében… A meggyre kevesebbet költhetünk, a cseresznye esetén szabadabb a mozgástér.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ajándékozz kistermelői terméket karácsonyra is!

2020. november 5. 12:09

Ahogyan azt már tavaly is megírtuk, a kereskedelem legpörgősebb időszakában is számtalan lehetőségünk van arra, hogy a pénzünkkel a hazai kistermelők javára „szavazzunk”, és erősítsük a hazai termékek értékét ezáltal.

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

E-vény szolgáltatás az Agromediumban

2019. október 27. 08:48

Tavaly már bemutattam az Agromediumot, amely (túlzás nélkül állítom) a legesleghasznosabb applikáció a gazdálkodók számára, hiszen segítségével gyorsan, könnyen és offline kereshető a megfelelő növényvédő szer.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Mennyire bio, amelyet annak tartanak?

2022. január 21. 12:37

A növényvédelem óhatatlanul jelent némi veszélyt a környezetben élő egyéb szervezetekre, nem csak a kezelés során megcélzott károsítóra. Felismerve ezt mindenképpen helyes és követendő az a trend, gyakorlat, hogy a növényvédelem minél inkább szelektív legyen és a környezet „non target” résztvevőit minél kevésbé károsítsa. Ezen okok miatt pl. a növényvédő szerek és hatóanyagok engedélyezése napjainkban már rettenetesen drága és hosszú, több éves folyamat, hiszen egy leendő növényvédő szernek egyre újabb és újabb szempontoknak kell megfelelnie.

Az almafa védelme eső után

2020. május 5. 12:13

Sok eső esett az elmúlt pár napban, félek, hogy almafáimon megjelenik a lisztharmat és a varasodás. Mikor, és milyen szerrel védekezzek ellene?

A közönséges takácsatka károsításának hatása a szója beltartalmi összetevőire

2019. március 25. 08:47

A szója, az EU törekvéseinek köszönhetően egyre növekvő vetésterülettel bír Magyarországon is. A szója beltartalmi paraméterei közül a fehérjetartalom (38-40%), és az olajtartalom (18-22%) a meghatározó.

Időszerű a fuzáriózis elleni védekezés

2023. május 25. 05:36

Az őszi búzát megfertőző kórokozók által előidézett növénybetegségek közül a gazdálkodók számára az egyik legnehezebben leküzdhető akadályt a kalászfuzáriózis jelenti.